Teraz jest niedziela, 5 lipca 2026, 01:26

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: co to za kamyczek?piszczy,i reaguje na magnes
PostNapisane: środa, 7 listopada 2007, 08:36 
Podpułkownik
Podpułkownik

tak jak w temacie,tatko ktory go wykopal ,bardzo chcial abym dal dla Was to pytanie,
wykopal go jako "cos cholernie piszczacego" lekko reaguje na magnes (czuc jak go przyciaga,[taki zwykly magnes z lodowki])
[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 listopada 2007, 11:15 
Pułkownik
Pułkownik

Prawdopodobnie jest to meteoryt kamienno-żelazny lub żelazny. Tu jest cos podobnego http://jba1.republika.pl/aspmet/img2/campossales73a.JPG . i tu http://jotde.republika.pl/meteoryty/fot ... muerta.jpg . Masz farta kolego :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 listopada 2007, 14:02 
Moderator
Moderator

jak coś piszczy i przyciąga magnes to od razu meteoryt?
wstępnie można powiedzieć ze zawiera minerały magnetyczne (żelazo pirotyn magnetyt)
ja sie skłaniam ku teorii że to bryła magnetytu pospolite w osadach lodowcowych
rozwiązaniem problemu jest odcięcie kawałka piłą diamentową chłodzoną wodą i sfotografowanie wnętrza najlepiej wypolerowanego pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 listopada 2007, 20:50 
Podpułkownik
Podpułkownik

ok dzieki za odpowiedzi:) ja tam osobiscie ze to jest meteoryt zbytnio wiary nie daje;)
jakby ktos cos jeszcze chcial dodac to z checia poslucham:)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 listopada 2007, 21:07 
Porucznik
Porucznik

Biper napisał(a):
jakby ktos cos jeszcze chcial dodac to z checia poslucham:)

Ja dodam monotematycznie - jakbyś nie miał dojścia do piły to przeszlifuj brzeg na szlifierce i foty wnętrza wrzuć na forum :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: odpowiedż.
PostNapisane: środa, 7 listopada 2007, 22:26 
Generał Broni
Generał Broni

Witaj.Rozpoznanie meteorytu nie jest łatwą sprawa nawet dla fachowca tak na wizus,patrząc na zdjęcie czy opis kogoś.Kamyczek jak najbardziej może być meteorytem,ale najlepiej jak potwierdzą to naukowcy po chociażby wstępnych badaniach odciętego kawałka.Najlepiej będzie jeśli prześlesz kawałek do jakiegoś instytutu naukowego.Może to być np.planetarium w Olsztynie.Tam weryfikuje kamyczki Pani dr Jadwiga Biała.Można to zrobić też w innych instytutach geologicznych.Badania są nieodpłatne.Jednak musisz wiedzieć że w Polsce nie wszystkie meteoryty naukowcy potrafią rozpoznać.Te z Marsa i Księżyca najlepiej przesłać do instytutów niemieckich,angielskich lub usa.Mój jeden kamyczek badała nawet NASA i nie otrzymałem jednoznacznej odpowiedzi.Większość meteorytów trafia na smietnik z niewiedzy ludzi.Dlatego pozwól aby zrobili to naukowcy(szczególnie dotyczy to achondrytów)Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 listopada 2007, 22:41 
Moderator
Moderator

owszem nie da się stwierdzić na 100% czy coś nie jest meteorytem ale w pewnych przypadkach możemy stwierdzić na 100% że nim nie jest :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: odpowiedż
PostNapisane: środa, 7 listopada 2007, 22:59 
Generał Broni
Generał Broni

Ten przypadek z pewnościa taki nie jest,bo wygląd jak najbardziej typowy dla meteorytu.Przyciąga magnes więc może nim być.

Albo hondrytem typuH albo coś z meteorytów żelaznych.Z pewnością nie jest to jakiś krzemień który Mógłbyś na oko rozpoznać.Chondryt Mógłbyś rozpoznać ale musiało by to być extra zdjęcie macro.Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 listopada 2007, 23:12 
Podpułkownik
Podpułkownik

jutro przy leprzym swietle postaram sie zrobic leprze zdjecie;) wescie bo jeszcze pomysle ze to serio meteoryt :P:P :za :piwo :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 listopada 2007, 09:56 
Moderator
Moderator

Ekskalibur to Ci powiem że wygląda jak typowy otoczak magnetytu przywleczony ze Skandynawii jakich w życiu miałem okazje oglądać już wiele (też kopie i różne rzeczy z pod saperki wyskakują)
dlaczego nie jest to meteoryt moim zdaniem?
zupełnie nie ta faktura powierzchni, kształt też jakiś inny.. ale mam nadzieje że się mylę

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 listopada 2007, 11:14 
Podpułkownik
Podpułkownik

fotki staralem sie zrobic jak najmocniej oddajace fakture powierzchni,ale moim aparatem za wiele nie poszaleje;)
[ img ]
[ img ]
jak wyjdzie ze to meteoryt to fajnie :),jak nie to nic ;) ja sie tam kamyczkami nie bawie;),moj tatko chce bardzo wiedizec co to jest po prostu:)
:piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: odpowiedż
PostNapisane: czwartek, 8 listopada 2007, 18:10 
Generał Broni
Generał Broni

Witam.Oczywiście dodane zdjęcia nic nie wniosły znaczącego w kwestii tego kamyczka.Ani ja ,ani nikt inny nie jest w stanie tylko na podstawie wyglądu zewnętrznego stwierdzić jednoznacznie z czym ma doczynienia.Czasami meteoryty żelazne mają tak piękne i charakterystyczne regmaglipty,że już na podstawie ich wyglądu zewnetrznego można powiedzieć z dużą dozą prawdopodobieństwa,że jest to meteoryt.Twojego na podstawie wyglądu zewnętrznego nie mozna wykluczyć ani też zaliczyć do meteorytów.W tej sytuacji -jeżeli z jakichś powodów nie chcesz kawałka przesłać do analizy,zróbmy tak:zupełnie nie znasz się na meteorytach więc sprawa nie jest prosta.Może spróbuj ustalić jak mocno przyciąga magnes.Weż zwykły kamień zawierający magnetyt.Może to być jakiś bazalt,gabro itp.Poznasz je po tym ,że będą rude od rdzy i będą przyciagały magnes.Jeśli Twój kamień będzie przyciągał mocniej jest dobrze.Odetnij kawałek najlepiej piłka do metalu.Staraj się nie robić tego za pomocą mechanicznych urządzeń ,bo latwo jest przegrzać strukturę.Po odcięciu wypolerój powierzchnię.Możesz to zrobić za pomocą wodnego papieru ściernego.Zacznij grubszym a skończ cieńszym.Weż lupę i przypatrz się strukturze.O chondrach nie mówię bo i tak ich nie rozpoznasz,ale jeśli to będzie chondryt a takich jest najwięcej zobaczysz błyszczące kawałki żelaza.Wygląda to tak jakbyś wymieszał strukturę kamienia z opiłkami żelaza.Opiłków może być dużo,ale może być ich mało.To nie ma większego znaczenia(póżniej w klasyfikacji tak)Ważne żeby w ogóle były.Na meteoryt żelazny mi nie wygląda,ale jeśli po odpiłowaniu okaże się że jest to kawałek żelaza napisz.Jeżeli jest to kamień z naszej planety to też nie będziesz umiał stwierdzic jaki to typ.Jeżeli po tym co napisałem pozostaniesz w punkcie zerowym,wyślij kawałek (wystarczy ok.15 gram) do analizy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 listopada 2007, 15:45 
Porucznik
Porucznik

Ekskalibur, weź no piłkę do metalu i spróbuj przeciąć jakikolwiek kamień ;)
dlatego kolega od znaleziska tak długo nie odpisuje...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 listopada 2007, 15:55 
Generał Broni
Generał Broni

Witam.Dobre haha.Nie przypuszczam,żeby posiadał ręczną piłę diamentową,więc napisałem do metalu.Poradzi sobie.W końcu czego nie robi się dla nauki.I pieniędzy.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]