Teraz jest sobota, 4 lipca 2026, 16:08

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Giełdy minerałów
PostNapisane: niedziela, 18 listopada 2007, 19:47 
Szeregowy
Szeregowy

Witam i mam pytanie na wstępie bo nie jestem zorientowany w temacie z powodu długiej nieobecności w ojczyźnie które z giełd w Polsce są atrakcyjne pod względem mineralogicznych okazów do nabycia w szczególności rodzimych bo na giełdzie w stolicy oferowane są głównie małpy z egzotycznego drewna, lampy ,oczywiście jubilerstwo i takie tam.... minerałów bardzo ,bardzo niewiele oczywiście mam na myśli giełdę na politechnice .Może jakieś małe mniej komercyjne imprezy w małych miastach są ciekawsze np.giełda w Kielcach pod względem skamieniałości lub giełdy na śląsku ? Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 listopada 2007, 23:14 
Moderator
Moderator

heheh po krakowskich giełdach mam podobne odczucia... chodź powiem że można to i owo trafić na AGH najbliższa chyba na barbórkę

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 listopada 2007, 09:30 
Szeregowy
Szeregowy

A krakowskie giełdy też są tak międzynarodowe jak te w warszawie czyli paru polskojęzycznych przybyszów ze wschodu z towarem co się mieści w reklamówce(nielicząc handlarzy bursztynem) , czy może wręcz przeciwnie wystawiają się np. Czesi albo Słowacy bo to przecież blisko szczególnie dla tych ostatnich.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 listopada 2007, 10:23 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Jeśli chcesz mieć stałe info o giełdach to należy zaglądnąć tutaj http://www.mineraly.waw.pl/ Międzynarodowe Wystawy i Giełdy Minerałów, Skamieniałości i Wyrobów Jubilerskich :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 listopada 2007, 12:14 
Moderator
Moderator

głównie śmiecie w narodowość obywateli nie wnikałem ale to chyba głównie Polacy byli :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 listopada 2007, 02:28 
Podporucznik
Podporucznik

Jeśli chodzi o wrocławską giełdę, to grudniowej nie polecam, odradzam wręcz..... 90% to badziewie, minerałów i skamieniałości mało, za to dużo różnego badziewia, wyrobów odpustowych i jubilerskich. Dużo lepsza pod względem minerałów jest giełda w lutym, ale w porównaniu z tym co było kilka lat temu, to i tak wypada blado.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 listopada 2007, 09:47 
Specjalista
Specjalista

witam, :)
Jako stały bywalec i uczestnik wielu giełd w polsce mam podobne uczucia co Moi przedmówcy. Wystawcy giełd sprzedają w większości "śmieci" z banalnej przyczyny - to się dobrze sprzedaje. Jedyną naprawde godną imprezą jest Lwóweckie Lato Agatowe. Na tej iprezie w zasadzie pierwszeństwo mają minerały (oczywiście jak nazwa wskazuje najwięcej jest agatów), nie brakuje tam wystawców z za granicy (nie tylko wschodniej) - mankamentem są nie kiedy ceny u tych ostatnich. Kolejnym ważnym punktem tej imprezy są wystawy które są przygotowane na bardzo wysokim poziomie merytorycznym jak i prezentowanych okazów. :1
Serdecznie pozdrawiam i polecam Tę imprezę
Paweł

[ img ] [ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 listopada 2007, 20:41 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Jeśli organizatorzy giełdy tu wspomnianej w Warszawie skupili by się jedynie na okazach to nie zwróciły by im się nawet koszty wynajęcia tego miejsca pod imprezę nie ma w naszym kraju zainteresowania tym tematem w takim zakresie żeby mogły zaistnieć samodzielne giełdy minerałów i skamieniałości a wspomniane lato agatowe jest przecież imprezą plenerową gdzie giełda jest jedynie jednym z wielu elementów programowych wiele pozostałych jej składników nijak nie dotyczy minerałów .Dlatego warszawskie giełdy będą miały więcej wspólnego z ezoteryką gdzie wybierzemy się aby nabyć zdrową naturalną sól do kąpieli bądź afrykańskie rękodzieło.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 listopada 2007, 23:09 
Moderator
Moderator

Bardzo ciekawą jest coroczna giełda minerałów i skamieniałości na Wydziale Górniczym Politechniki Śląskiej w Gliwicach. Jest organizowana w ostatni weekend listopada (własnie była 24-25.11.2007). Jestem na niej od kilku lat (jako kibic-żona zbiera minerały).W ramach biletu (3zł/os) mozna też zwiedzić interesującą stałą wystawę minerałów i kamieni na w/w wydziale.Polecam.Grzebiuszka

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 1 grudnia 2007, 00:52 
Moderator
Moderator

Znowu spóźnione info ,ale dopiero dzisiaj zobaczyłem plakat.
"Giełda Minerałów,kamieni szlachetnych oraz wyrobów jubilerskich" odbedzie się w dniach 1-2 .12.2007 (sobota-niedziela) w katowickim Spodku.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]