Teraz jest sobota, 15 sierpnia 2026, 21:00

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: jeżowce, ale jakie ?
PostNapisane: piątek, 24 września 2004, 20:25 
Podpułkownik
Podpułkownik

Witam!
Czy z szanownego grona koleżanek i kolegów może ktoś mi pomóc w oznaczeniu skrzemieniałych jeżowców pokazanych na załączonej fotografi ?
Znalezione zostały na polach. Dobrze by było gdyby się udało oznaczyć co do gatunku lub chociaz nazwa rodzajowa.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 24 września 2004, 20:49 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

fajne.szkoda że nigdy takiego nie znalazłem..czy jest szansa znaleśc je kolo gdańska...??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 24 września 2004, 21:19 
Podpułkownik
Podpułkownik

Szansa na znalezienie jest wszędzie gdzie przechodził lodowiec. Do mnie dotarły właśnie z lodowcem od Twojej strony :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 25 września 2004, 11:14 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Mam podejrzenia co do drugiego okazu. CZy nie jest to przypadkiem gąbka Astylospongia. Czy mógłbyś wrzucić foto jego dolnej części?

Ostatnio edytowano sobota, 25 września 2004, 11:28 przez Majorian, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 25 września 2004, 11:21 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Możliwe, że nr 1 i 3 to jeżowce z rzędu Holectypoida. Może to więc Galerites (górna kreda), ale warto by to było jeszcze gdzies sprawdzić w literaturze/internecie. Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 31 października 2004, 13:17 
Podpułkownik
Podpułkownik

Witam!

Dzięki Majorian za przybliżenie w oznaczeniu prezentowanych okazów, jestem pod wrażeniem Twojej wiedzy !! Drugi okaz jest nadal nie rozpoznany, nie dysponuję w tej chwili aparatem i nie mogę pokazać spodu, ale to zrobię. Natomiast mam prośbę jeszcze o przybliżenie mi innego okazu, nie znam się niestety na skamielinach :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 31 października 2004, 13:36 
Podpułkownik
Podpułkownik

Znalazłem zdjęcie podejrzanego jeżowca lub gąbki ? Może one powie coś więcej i pomoże w oznaczeniu. Z góry serdecznie dziękuję !! :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 31 października 2004, 15:37 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Teraz można stwierdzić już na 100 %, że to nie jeżowiec a właśnie ordowicka lub sylurska gąbka Astylospongia. Co do poprzedniej skamieniałości, to na "pierwszy rzut oka" wydaje mi się, że to może być glon Solenopora. Ale jeszcze nad tym pomyślę na okoliczność korali i ew. "poprawię się" lub zrobi to ktoś z forumowiczów. Pozdr. :pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 2 listopada 2004, 13:55 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam! Tak od siebie. Jakaś forma korala rafotwórczego, o szkielecie gałązkowym z rzędu Scleractinia - bardzo podobny do współcześnie żyjących. :pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 2 listopada 2004, 17:21 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Możliwe. Z tego co pamiętam kilka rodzajów korali o gałązkowatym/krzaczkowatym pokroju było przedstawionych w książce Wyd. Geologicznego "Bezkręgowce kopalne". Niestety nie mam tej pozycji. Pozdr. :pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 2 listopada 2004, 20:25 
Podpułkownik
Podpułkownik

Wtam , dzięki za pomoc w oznaczeniu prezentowanych skamielin, zdjęcia te mają być publikowane w kwartalniku Towarzystwa Przyjaciół Ziemi, zależało mi na krótkim przybliżającym opisie, bardzo mi pomogliscie ! :zdr
Jeśli jeszcze mogę skorzystać z fachowej pomocy to może zerkniecie na to zdjęcie, naprawdę nic mi się nie kojarzy z tym ??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 2 listopada 2004, 21:04 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Dla mnie kojarzy się to z gąbką. Czy z drugiej strony jest wklęśnięcie? Jeśli tak to mogłaby to być skamieniała gąbka Cnemidriastrium. Okres od ordowiku do jury. Co do okazu z poprzedniego zdjęcia przyszło myślę, że warto obejrzeć go pod lupą, "na mokro" czy nie widać w tych małych zagłębieniach pionowych przegód. Jeśli tak - będzie to argument za "koralowością" skamieliny. Pozdrawiam wszystkich

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 2 listopada 2004, 21:14 
Podpułkownik
Podpułkownik

Majorian , faktycznie jest wklęśnieście :), czyli rozumiem, że to gąbka jak podajesz. A "koralowca" wezmę wobec tego pod lupę, dzięki :zdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 3 listopada 2004, 08:40 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam. Co 2 głosy to nie jeden. :) Popieram kumpla z północy. Gąbeczka jak dla mnie, tyle że rzuciłeś ją "twarzą" do ziemi. :pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 listopada 2004, 20:33 
Podpułkownik
Podpułkownik

He, he twarzą do ziemi, gdybym tylko wiedział gdzie ona ma twarz :) Witam! Dzięki! Jak tak dobrze idzie to morze jeszcze trochę pomęczę. A tak poważnie, zależałoby mi również na oznaczeniu nastepnej skamieliny, zamieściłbym ją tez do druku!! Może wyjasnię o co chodzi , udostępniam zdjęcia niektórych moich znalezisk na polach, chodzi tu o minerały i skamieliny. Chcemy w ten sposób popularyzować jakieś zainteresowania. Z góry dziękuję za fachową pomoc :zdr :zdr :pa

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]