|
Witam.
No właśnie, piszczałka dała sygnała :lol: a łopatka wygrzebała :lol: . Biorę to do ręki i :o kamień jakiś taki zardzewiały, 4x3 cm, z wyraźną szczeliną od pęknięcia W domu zacząłem to myć i rozleciał się na dwie części odsłaniająć ciekawy przekrój. Dość gruba rdzawa skorupa od 0,5 do 3mm, którą próbowałem w jednym miejscu oszlifować i wyszło to czarne, w perliste jakby zatopione mieniące się wzorki. Coś jak czarny metalik, tylko ta perlista masa jest nieregularna i tworzy niekształtne plamy. To byłaby część zewnętrzna. W środku natomiast wypełniony jest szaro-żółtawą masą przypominającą jakby piaskowiec i w jej centrum utworzył się cienki biały kryształ wciśnięty w tą pierwotną szczelinę. Wygląda na to, że kryształ rozsadził ten kamień. Jak sądzicie, co to może być? Dodam,że dość slabo ale przyciąga magnes zawieszony na nitce - zwłaszcza z jednej strony.
Mam jeszcze pytanie, jak wygląda w przekroju ruda darniowa? - bo mam jeszcze coś takiego nie do końca żelaznego- bardzo śilnie reagującego na magnes.
pzdr andrzej
|