Teraz jest sobota, 15 sierpnia 2026, 10:16

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: BUSKO ZDRÓJ ZAPRASZA POSZUKIWACZY SKAMIENIAŁOŚCI
PostNapisane: sobota, 20 listopada 2004, 17:23 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Był ktoś z Was kiedyś w Busku? Ostatnio odkryłem tam miejsce w którym dosłownie każdy kamyk zawiera w sobie skamieniałość. Są to pozostałości fauny morskiej (amonity, małże, ramienionogi, gąbki i a także zlepy złożone z mniej lub lepiej zaczowanych fragmentów - wapienne lub skrzemieniałe) Jest to teren byłego rezerwatu przyrodu "Owczary" Nawet na terenie miasta, jak się jest nadgorliwym przy pracach na grządce to można coś wykopać(kiedyś ktoś znalazłamonita wielkości 40cm). Jak na razie z najciekawszych rzeczy znalazłem tam dwie świetnie zachowane gąbki(skrzemieniałe), kilkanaście małży, fragment szkieletu ryby.Nie można tam chyba kopać, bo najciekawsze rzeczy leżą na czyimś polu. Ale przez prace polowe co roku odsłaniają się nowe rzeczy. Kiedyś koleżanka znalazła tam gnejs z granatami. Są i okopy z czasów wojny, ale czy ktoś tam czegoś szukał(i czy warto tam czegos szukać) - tego już nie wiem

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 20 listopada 2004, 21:14 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Jeśli zbierasz skamieniałości - masz świetne stanowisko. W Busku nie byłem - trochę daleko :anty . U mnie (zbieram najczęściej w promieniu do 25 km od Suwałk) nie uświadczy się ani jednego amonita, grapolita, trylobita... :evil: :x :wq itd. :mad: Ale jesli chodzi o pozostałe formy plaeo i mezozoicznego życia raczej nie narzekam, chociaż mam tu raczej na myśli ilość niż jakość. Podr.

Tak już zupełnie "z innej beczki" dlaczego zlikwidowano ten rezerwat przyrody? :bat

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 13 grudnia 2004, 01:34 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Ja nie wiem dlaczego go zlikwidowano. Roślinność jest zachowana w bardzo dobrym stanie, choć ludzie biorą ją sobie do ogródków. Ja chyba muszę pożyczyć od kogoś cyfrówkę, bo mam sporo skamieniałości stamtąd i chciałbym wiedzieć co to jest. Niedługo wyśle zdjęcia.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]