Teraz jest sobota, 15 sierpnia 2026, 08:41

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: czesc pomozecie mi
PostNapisane: wtorek, 11 stycznia 2005, 18:49 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Czesc jestem tu nowy.Mam na imie Tomek i od trzech lat zbieram skamieniałości.Dominuje u mnie głownie sylur,jest tez troche ordowiku.Mam w swojej kolekcji bardzo duża ilość ciekawych skamieniałości które zapewne Was zainteresują.Najwiecej jest części trylobitów.Mam zrobione ok.120 zdjeć tych okazów.Moim marzeniem jest abym wszystkie te okazy miał oznaczone.Udało mi sie po wedrówce w internecie błąd ortograficzny!!! ma być "znaleźć" Wasze forum i mam nadzieje że ktoś mi tutaj pomoże.Jako że jest to mój pierwszy wpis to pozdrawiam i witam wszystkich użytkowników forum.Bardzo prosze o opinie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 11 stycznia 2005, 21:49 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Cześć Tomek. Witam w gronie poszukiwaczy - nie tylko skarbów. :) Swego czasu zajmowałem sie nieco paleontologią, ale.... to było dość dawno. Z określaniem okazów nie jest tak hop siup, o czym już pewnie wiesz. Ja ze swoimi okazami jeździłem na konsultacje do Krakowa. Paleozoik...trylobity... to dość wąska grupa, ale... może coś sie da zrobić - ja bawiłem się młodszymi rzeczami. :roll: Podstawą jest literatura - tu się chyba zgodzisz. Ale próbować trzeba. Powodzenia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 stycznia 2005, 08:33 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Również witam amatora tak szlachetnej pasji jak zbieranie skamieniałości! :1 Oczywiście, jak zauważył Jasiu, najlepszą pomoca jest literatura z zakresu paleontologii. Jeśli masz problemy z oznaczaniem skamieniałości- wrzuć je (fotki) na forum-ktoś z pewnością spróbuje Ci pomóc. He, he, zidentyfikowanie wszystkich moich skamielin to również moje ambitne marzenie :lol: Chociaż miałem w zeszłym roku kilka spektakularnych (jak dla mnie) sukcesów w tej dziedzinie :) Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 stycznia 2005, 21:48 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

No, no Majorian. Pochwal się. := Wiesz jak krucho na tym forum. Udało ci się cos opublikować? :? To znaczy wiesz, nie dla idei - potrzebne jest grono odbiorców.
Przy okazji wrzucę jakąś fotkę od siebie - coś ostatnio nic się nie dzieje. :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 stycznia 2005, 17:56 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Ee Jasiu za bardzo nie ma czym :roll: Te sukcesy były spektakularne tylko dla takiego paleontologa-amatora jak ja :D a cały moja działalność na tym polu nadawałaby się co najwyżej na artykuł popularnonaukowy np. w "Wiedzy i Życiu" lub jakąś książeczkę. ;) Ale kto wie moze kiedyś moje odkrycie znajdzie się na łamach "Acta Paleontologica Polonica" :P Niemniej sprawiły mi dużo satysfakcji. Najnowszym moim sukcesem jest zidentyfikowanie górnosylurskiego tabullata jako: Sarcinula luhai (foto1). W ramach "ożywiania" forum wrzucam kilka moich okazów z mojej kolekcji. Niestety niewiele mam ciekawych okazów - dominuje (ale to już wina formacji geologii) raczej ilość. Samych belemnitów mam 704 szt. :) Pozdr. i czekam Jasiu na Twój ruch! :)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Ostatnio edytowano czwartek, 13 stycznia 2005, 21:30 przez Majorian, łącznie edytowano 6 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 stycznia 2005, 17:59 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Koral Rugosa (rodzaj Ketophyllum) z górnego syluru.

Ostatnio edytowano czwartek, 13 stycznia 2005, 21:31 przez Majorian, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 stycznia 2005, 18:09 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

No i to czego mam najwięcej. Dwa belemnity. Olbrzym (10,5 cm) i karzełek (1 cm). Szacuje się, że żywy belemnit był co najmniej 3 razy dłuższy niż jego rostrum. Te wgłębienia na powierzchni większego okazu to odciski naczyń krwionośnych. Pozdr.
Zmniejszyłem rozmiary zdjęć.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 stycznia 2005, 22:54 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam!O tej publikacji pisałem, bo przypomniał mi sie "gość - łebek", który wydał jakąś broszurę i był tak dumny, że pytał się ludzi przystających przy jego stoiski na giełdzie minerałów i skamielin - czy może chcą autograf. :lol:
Ale jak już wcześniej zauważyłem podchodzisz do sprawy konkretnie. A propos - koralik ładniutki ;) , choć bliższy mi jest mezozoik i miocen. :=
Na mój ruch będziesz musiał nieco poczekać, bo nie dysponuję fotkami, ani sprzętem, ale.... jak tylko kumpel przyniesie to cyknę fotki paru fajnych rzeczy z Węgier - bodajże z kredy. Póki co mam jedną fotę z amonitkami, ale w pracy,więc może jutro. :pa

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]