Teraz jest piątek, 14 sierpnia 2026, 22:47

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Co to moze byc?
PostNapisane: niedziela, 16 stycznia 2005, 13:22 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam, kiedys na polu znalazłem takiego cudaka, co to moze byc? Krzemien? Zasuszony nowoz?
Z gory dziekuje.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 16 stycznia 2005, 13:40 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Wygląda mi to na bryłkę kalcytu. Móglby ktoś to jeszcze potwierdzić. Z pewnością nie krzemień/nawóz. Bardzo pospolite. Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 stycznia 2005, 11:53 
Moderator
Moderator

kwarc bardzo podobnie wyglondaja z rejony szklarskiej poreby jesli chcesz miec pewnosc czy to kwarc czy nie to sproboj zarysowac go kawalkiem stali jesli Ci sie nie uda to znaczy ze jest to kwarc.. SiO2

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 stycznia 2005, 18:22 
Generał Broni
Generał Broni

Sporą odległość by przebyć musiał, ale też mi wygląda na kwarcyt, kalcyt jest miękki w skali Mohsa 3, i łatwo zarysować go nożem, kwarc w tej samej skali to 7, nóż ok. 6,5 więc tak łatwo z kwarcem nie pójdzie. Spróbuj i napisz, co wykazał eksperyment.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 stycznia 2005, 18:39 
Moderator
Moderator

jak mamy juz byc tacy dokladni to twardosc 7 polysk szklisty na przelamie tlusty nie rozpuszczalny w kwasach przezroczysty do roznie zabarwionego uklad krystalograficny trygonalny (kwarc beta nickotemperaturowy) rysa biala mineral hydrotermalny niskich i srednich temperatur jak rowniez pospolity mineral pegmatytowo-pneumatolityczny lupliwosc brak przelam muszlowy w polsce najladniejsze kwarce to pegmatyty okolic strzegomia ladne krysztaly mozna błąd ortograficzny!!! ma być "znaleźć" w biesczadach okolice wetliny ametysty wystepuja w tlumaczowie a odmiany kryptokrystaliczne takie jak agaty to najlepiej zapolowac na nie w nowym kosciele albow pluczkach na dolnym slasku

wracajac do tego okazu to wyglonda na kwarc melczny tzw masywny prawdopodobie jest to fragment jakiejs zarosnietej zyly hydrotermalnej :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 stycznia 2005, 20:12 
Generał Broni
Generał Broni

i tą skałę nazwalibyśmy już kwarcytem, he he, zapomniałeś o kwarcu alfa, ale tu nie o definicje chodzi tylko, po co się kwasem brudzić, scyzor wystarczy, jak już wcześniej o metalu wspomniałeś, cyfry podałem, aby uzmysłowić różnice w twardości.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 stycznia 2005, 23:54 
Moderator
Moderator

Btw skarbnik skad jestes ?? taaak ale oprocz alfa jest jeszce jedna niepamientam nazwy
ps nie pojechal bys gdzies do kamieniolomu ?? bo mi sie nudzi a skamienialosci mnie slabo interesuja :P

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 stycznia 2005, 00:13 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Również podchodzi mi na kwarcyt. Chciałem wyskoczyć z podstawą, czyli skalą Mohsa, ale........
Jasiu :pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 stycznia 2005, 09:15 
Generał Broni
Generał Broni

może niedouczony jestem, ale znam tylko trzy polimorficzne krystaliczne odmiany krzemionki - kwarc, krystobalit, trydymit, a powstają dzięki różnicą temp. podczas krystalizacji. Niestety głównym moim hobby jest zbieranie skamieniałości minerały zbieram przy okazji gdyż znam się na nich z racji zawodu, co prawda nie wykonywanego, ale zawsze…. Jeżeli chodzi o penetracje kamieniołomów byłem w paru gdzie wilk by był syty i owca cała z nich mam skamieliny i minerały oraz próbki skał.
meteoryty – tu jestem całkowitym dyletantem i to dzięki twórcą tej strony chyba rozpocznę bliższe spotkanie z tym tematem, przy czym chodzi o praktykę a nie teorię tę niestety, a może stety musiałem przyswoić chcąc nie chcąc przed laty. Co do lokalizacji mojej osoby bliżej mi do Jasia, bo to ze 32 kilosy i może on jakieś hałdy z wykluwającymi się minerałami poda, a i gdzie syderyty z fauną i florą można znaleźć napisze? Obecnie mieszkam na pograniczu Jaworzna i Sosnowca, mimo że administracyjnie w tym pierwszym sercem w tym drugim mieście, więc sam przelicz odległość, no chyba, że gdzieś pośrodku drogi łączącej oba punkty na mapie kamieniołom znajdziemy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 stycznia 2005, 15:58 
Moderator
Moderator

krzeszowice... ?? kamieniolom zalas wlasnie staramy sie o wstep... al tam skamieialosci albo alwernia regiulice... pozbieraj ekipe ze slaska to w regulicach mozna pogrzebac jako iz kaminiolom nieczynny wiec i z wstepem problemu nie ma tylko pozostaje problem kiedy.. najblizsze 2 wekendy "nie mam" się oddzielnie pisze - błąd ortograficzny!!! jak.... wiec moze kolo 7

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 stycznia 2005, 16:14 
Generał Broni
Generał Broni

Zalas – zezwolenie całkowicie niepotrzebne, jeżeli chodzi o skamieniałości, możemy się umówić i oprowadzę Was czy Ciebie (nie łapie czy sam jeździsz czy nie) po miejscach gdzie się zbiera bez potrzeby wchodzenia na zakład, porfiry, piaski, bazalty, i trochę minerałów też na hałdach można pozbierać.
Regulice – tu niby kamieniołom otwarty, ale Cieć z wielkim wilczurem spaceruje i kota goni akurat w miejscach obfitych połowów, polecam zabrać piwko dla zmiękczenia Ciecia i kiełbaskę dla psa, a no i w okolicy arkoza kwaczalska do zbierania – polecam. Tak swoją drogą masz samozaparcie, ile czasu zajmuje Ci dojazd do Krakowa, no i zima jeszcze.
A byłbym pominął w Krzeszowicach są jeszcze mi przynajmniej 2 kamieniołomy ogólnodostępne znane.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 stycznia 2005, 16:43 
Moderator
Moderator

obecnie studiuje w kraku wiec daleko "nie mam" się oddzielnie pisze - błąd ortograficzny!!! :P btw chcemy wejsc na zaklad zeby niebylo zadnych problemow "poza tym" piszemy oddzielnie! - błąd ortograficzny!!! z zezwoleniem tez nie ma problemow jeden telefon jedno podanie i wchodzimy tak jak to sie robi w kielcach na juzewce... zreszta co nam szkodzi wtedy mozemy sobie lazic gdzie sie nam zyw nie podoba.. a w regulicach nas nikt nie straszyl :) odezwij sie kiedy na gg 2221622

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 stycznia 2005, 17:10 
Generał Broni
Generał Broni

tak już na wychodnym, (bo muszę ,,lecieć’’) moja ekipa to będzie z 5 osób, gdybyś załatwiał wjazd dolicz nas do grupy, pewnie ilość będzie trzeba podać, no i powiadom mnie na gg. ze 4 dni wcześniej żeby wolne sobie pozałatwiali

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 stycznia 2005, 00:52 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

skarbnik napisał(a):
Sporą odległość by przebyć musiał, ale też mi wygląda na kwarcyt, kalcyt jest miękki w skali Mohsa 3, i łatwo zarysować go nożem, kwarc w tej samej skali to 7, nóż ok. 6,5 więc tak łatwo z kwarcem nie pójdzie. Spróbuj i napisz, co wykazał eksperyment.

Faktycznie nóż nie bierze. Dzięki
Kenny napisał: wracajac do tego okazu to wyglonda na kwarc melczny tzw masywny prawdopodobie jest to fragment jakiejs zarosnietej zyly hydrotermalnej
Tzn.,że może być tego więcej? to zwykłe pole - ziemniaki rosną :luv
Pozdr. Paweł

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 stycznia 2005, 20:03 
Generał Broni
Generał Broni

Nie wiem dokładnie, w którym miejscu mieszkasz, ale kwarcyty występują w okolicy Białegostoku, a raczej ciągną się długą linią o ile dobrze pamiętam od Olecka przez Goniac po Łapy, są to tzw. kwarcyty kompleksu biebrzańskiego. Niestety tyle pamiętam, więc całkowicie możliwe, że na twoim polu jest wychodnia jakiejś żyły kwarcytowej. Nie dysponuje żadną literaturą dotyczącą Geologii Polski gdyż poza wiedzą ogólną przyswojoną w szkole nigdy szczegółowa wiedza o dokładnej głębokości zalegania skał była mi niepotrzebna, może ktoś będący na bieżąco w temacie zweryfikuje moje informacje o niezbędne dane obrazujące głębokości zalegania wzmiankowanych kwarcytów, aby pewność była. Co do pochodzenia hydrotermalnego złoża też miałbym pewne wątpliwości, ale to już inny temat.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]