Kenny napisał(a):
Majoran e tamwystepuja czesc moze byc w utworach przytaszczonych przez londolod a "poza tym" piszemy oddzielnie! - błąd ortograficzny!!! to bys musial glebiej kopac :jump :jump duuurzo glebiej :) btw masz cos o zlozach tytanomagnetytu z waszych rejonow wszystko mnie interesuje
Miałem oczywiście na myśli tylko "dostępne środowisko naturalne". := To co jest pod 300 m (nawet) warstwą utworów polodowcowych raczej mnie nie interesuje i traktuję je od strony praktycznej jako nieistniejące. A w samych morenach żadnego amonitów (tudzież np. grapolitów) niestety nie znalazłem. Chociaż np. widziałem suwalskie grapolity pochodzące z odwiertów.
Co do tych nieszczęsnych złóż metali. To trochę o tym czytałem (mimo, że mineralogia mnie raczej nie interesuje), ale nie pamiętam za bardzo gdzie. Mogę podać, jeśli Cię to zainteresuje np. dane cyfrowe: złoża szacowane są na około 2 miliardy ton. Zawierają 27 % żelaza, 7 % tytanu, 0,3 % wanadu. Zlokalizowane są na głębokości od 850 do 2,3 km. Podobno wartość "tego wszystkiego" wynosi 30 mld dolarów. W tej chwili Ministerstwo Środowiska traktuje je jako złoża pozabilansowe.Ogólnie znaną ciekawostką jest wariowanie igły kompasu w tych miejscach. Pozdr.