Teraz jest piątek, 14 sierpnia 2026, 17:15

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: skamienialosci w krzemieniu???
PostNapisane: czwartek, 27 stycznia 2005, 18:27 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Witam
Pociagne temat z poprzedniego postu i zaprezentuje znowu cos o czym nie mam pojecia co to jest.Na zdjeciach przedstawiam skamienialosc oraz jej odcisk.A wiec kolejna lamiglowka paleontologiczna -wiem ze niektorzy to lubia...Aha.Jeszcze mam pytanie-czy sa mozliwe skamienialosci na krzemieniach?Bo cos takiego wlasnie znalazlem i przy najblizszej okazji sfotografuje i tutaj przedstawie.Jesli sa to szczatki zwierzat to z jakiego moga byc okresu???

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 stycznia 2005, 20:25 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Nie potrafie określić co to jest ale u mnie jest mnóstwo odcisków muszli w krzemieniu, są także skrzemieniałe muszle małży i ramienionogów, oraz skrzemieniałe gąbki. Jest także wiele krzemieni z czymś na powierzchni co przypomina skręcone rurki. Bardzo żałuje że na razie nie mogę zrobić zdjęć - nie mam własnej cyfrówki

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 stycznia 2005, 22:32 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Witam to znowu ja. ;) Co do kolejnej skamieliny to :roll: ale pomyślę jutro :skromny Póki co przekartkuj Tomku książkę Dzika (Dzieje życia...) domyslam się, że ją masz. Pamiętam, że jest tam dość podobny okaz zdaje się, ze mszywioła. Fosylizacja w krzemieniu nie jest czymś szczególnie wyjątkowym, zalezy do warunków i okresu geologicznego. Bardzo liczne są skrzemionkowane okazy zwłaszcza z okresu kredy (przede wszystkim górnej). Zdarzają się i u mnie. W dużych tzw bułach krzemiennych po ich rozłupaniu można również teoretycznie znaleźć dobrze zachowane skamieniałości. Zajrzyj do starszych postów na tym forum -jest tam np. kilka skamieniałych w ten sposób jeżowców. Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 stycznia 2005, 23:20 
Moderator
Moderator

velociraptor studiujesz na AGH ? bo jak tak to mozna by cos zorganizowac :P

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 lutego 2005, 14:27 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

no, WGGiOŚ drugi rok. Raczej nigdy nie interesowałem się skamieniałościami tylko minerałami. A że teren buski jest bogaty w skamieniałości to mam tego sporo. Dzisiaj albo za jakieś dwa dni może będe miał okazje zrobić zdjęcia tych skamieniałości z Buska to prześle je na serwer. Chodzi mi głównie co to za gatunek. A z fajnych miejs to byłem tylko w Zalasie - na praktykach.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]