tomekkp napisał(a):
Witam
Mam nadzieje ze powiecie mi cos wiecej o tych trylobitach(gatunek...)Pozdrowienia
Pozwalam sobie założyć nowy post (do starego nikt by nie zajrzał) i przepraszam za zwłokę. :) Dogrzebałem się w swoich źródłach do nazw 3 najpopularniejszych gatunków trylobitów z rodzaju Calymene:
Calymene tristani,
Calymene aragoi i
Calymene blumenbachi Musiałbyś teraz Tomku poszukać ich w sieci. Na temat trybu życia (oraz budowie morfologicznej np. układu pokarmowego) tych i innych trylobitów jest sporo (czasem po kilka stron tekstu) w książkach, które podałem kilka postów temu oraz dodatkowo w:
Jill Bailey, Tony Seddon "Paleontologia"
Herbert Wendt "Przed potopem" (tytuł jest mylący - książka jest "poprawna naukowo")
Dorzucam tylko kilka faktów i ciekawostek o życiu tych stawonogów, które znalazłem w literaturze lub "przyszły mi do głowy":
Trylobity okresowo liniały. Uczeni podejrzewają, że większość znalezionych skamielin trylobitów to właśnie wylinki pancerzy.
Większość trylobitów żyłą na dnie mórz i oceanów. Zostały opisane jednak również formy planktoniczne unoszące się swobodnie w wodzie. Np. Agnostus z kambru.
Wśród trylobitów znane są zarówno formy drapieżne (przez pewien czas stanowiły nawet poważną konkurencję dla głowonogów i wczesnych ryb) jak i padlinożerne.
Znane są skamieniałości śladowe pokazujące "wędrówki" jak i "odpoczynek" trylobitów.
Tak jak wspomiałem wcześniej mniej wiecej od okresu ordowiku zagrożone trylobity zaczęły wykształcać różne formy biernej obrony m.in zwijanie się.
Znane są trylobity pozbawione oczu, lub z oczami szczątkowymi żyły one najprawdopodbniej w mule, grzebiąc swoiste korytarze, na co wskazuje też kształt ciała niektórych rodzajów.
Do chwili obecnej opisano ok. 10.000 rodzajów trylobitów. Największe miały prawie 80 cm długości. Oczy niektórych rodz. miały nawet 15.000 soczewek....
Uff Mam nadzieję, że nie przynudziłem ;) Pozdrawiam :)