|
<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Quote:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE>
<BR>On 2002-11-27 00:29, domel napisał:
<BR>TO jest wykrywacz BFO.Ogólnie słaby i szkoda go budowac.lepeij juz zainterewsowac sie transetem 150 a jeszcze lepiej PI (np ze strony proscana-chodz jest kilka błędów w płytce)
<BR>
<BR></BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR><TR><TD><HR></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->
<BR>
<BR>Abyśmy się dobrze zrozumieli:
<BR>Wykrywacz, o którym pisałem wcześniej opublikowany w Praktycznym Elektroniku nr 8/2000 jest wykrywaczem PI. Jego układ jest bardzo podobny do konstrukcji PW Sandbanks - opublikowanej w styczniu 1979 w "Practical Wireless" przez P.J. Walesa.
<BR>Układ z PE różni się tym, że jest nieco uproszczony: brak stabilizatorów +12V i -5V,obniżone do 6V napięcie zasilania oraz zmodyfikowana lokalna przetwornica +12V - w oryginale na MC14011CP, w układzie z PE na ICL7660. Są jeszcze inne drobne różnice w wartościach elementów.
<BR>Wykrywacz ze strony proscana jest również bardzo podobny układowo do tych konstrukcji, choć zawiera kilka zmian (np wyeliminowany trudny do zdobycia tranzystor polowy z kanałem typu n).
<BR>Wykrywacz BFO - mikroprocesorowy był publikowany w "Elektronice Praktycznej" w lipcu 2001r.
<BR>To tyle jeśli chodzi o wyjaśnienia dotyczące układów. Podobieństwo tytułów "PE" i "EP" może wprowadzić trochę zamieszania.
<BR>Sam zbudowałem wykrywacz PI z PE 8/2000, dużym ułatwieniem jest to, że w redakcji można zamówić gotową płytkę drukowaną.
<BR>Co do osiągów tego ustrojstwa to nie mam porównania do innych tego typu konstrukcji.
<BR>W terenie zachowuje się w miarę stabilnie, baterie wystarczają na dość długo. Zasięg mojego egzemplarza przy oryginalnej cewce to dla monety 5gr ok 12-14 cm (w powietrzu), żelazne gwożdzie to i z głębokości 0.5 metra wyciągałem. W chwili obecnej próbuję go nieco zmodyfikować - zwiększyć czułość i zasięg.
<BR>Jeżeli ktoś z kolegów również zmontował ten wynalazek, proszę aby podzielił się uwagami.
<BR>
<BR>Pozdrawiam
<BR>AndrzejB<BR><BR><font size=-1>[ Ta wiadomość została zmieniona przez: AndrzejB dnia 2002-11-27 08:34 ]</font>
|