Teraz jest piątek, 26 grudnia 2025, 11:20

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Jabel - pare pytań
PostNapisane: czwartek, 27 czerwca 2013, 20:57 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam!

Otóż chciałbym zakupić sobie kit do jabla i sam sobie go poskładać. Nie jestem elektronikiem i kompletnie sie na tym nie znam, ale jak mawiają masz łep i ch... więc kombinuj (to skombinowałem kuzyna elektronika xD), więc myślę , że dam sobie z tym rady. Ok teraz pora na pare pytań :

1. Czy rurkę (nie wiem jak to nazwać xD) która będzie służyć za "rusztowanie" do całego wykrywacza kupić plastikową (pcv) czy metalowa też będzie ok. (chodź tu myśle, że lepszy plastik żeby nie wpływać bezpośrednio na jego działanie, ale pytam dla świętego spokoju :P)
2. Czy da radę jakoś tego Jabla "stworzyć" głównie pod monety? Jak tak to prosiłbym o jakiś opis- nie musi być jak dla laika bo jego przetłumaczeniem zajmie sie mój kuzyn elektronik.

na razie to by było na tyle i uprzejmie proszę o odpowiedź :) Tu gdzie mieszkam w średniowieczu była wioska więc głownie nastawiam sie na artefakty z dalekiej przeszłości z tąd pytanie nr 2/

Pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jabel - pare pytań
PostNapisane: czwartek, 27 czerwca 2013, 21:23 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Slimok napisał(a):
Witam!

Otóż chciałbym zakupić sobie kit do jabla i sam sobie go poskładać. Nie jestem elektronikiem i kompletnie sie na tym nie znam, ale jak mawiają masz łep i ch... więc kombinuj (to skombinowałem kuzyna elektronika xD), więc myślę , że dam sobie z tym rady. Ok teraz pora na pare pytań :

1. Czy rurkę (nie wiem jak to nazwać xD) która będzie służyć za "rusztowanie" do całego wykrywacza kupić plastikową (pcv) czy metalowa też będzie ok. (chodź tu myśle, że lepszy plastik żeby nie wpływać bezpośrednio na jego działanie, ale pytam dla świętego spokoju :P)
2. Czy da radę jakoś tego Jabla "stworzyć" głównie pod monety? Jak tak to prosiłbym o jakiś opis- nie musi być jak dla laika bo jego przetłumaczeniem zajmie sie mój kuzyn elektronik.

na razie to by było na tyle i uprzejmie proszę o odpowiedź :) Tu gdzie mieszkam w średniowieczu była wioska więc głownie nastawiam sie na artefakty z dalekiej przeszłości z tąd pytanie nr 2/

Pozdro
Jabel jest raczej sprzętem militariowym. A rurkę to nie ma znaczenia, cewka górą nie wykrywa. Jednak PCV jest lżejsza, za to dużo słabsza. Myślę że najlepsza byłaby aluminiowa.

PS. Nie miałem doczynienia z Jabelem, więc więcej nie umiem powiedzieć. Ale to tylko taka rada :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 27 czerwca 2013, 21:37 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

1. Absolutnie nie rób z żadnego metalu stelaża bo będzie go wykrywał no chyba ,że górną część. Na stelaż użyj rurki pcv do zimnej wody 1/2",koniecznie do zimnej bo po ogrzaniu robi się plastyczna i można ją formować,wyginać w dowolny kształt.
2.Jabel na monety się nie nadaje z powodu braku dyskryminacji to sprzęt na grubsze fanty (militarke), oczywiście da się nim szukać monet na standardowej cewce czyli bodaj 24cm ale za nim byś znalazł monetę miałbyś za sobą 1xx.. dołków. Na monety to już nawet ace 150 czy alpha 2000 byłby lepszym wyborem.

Ogólnie poszukaj na forum co i jak bo takich pytań się już przewinęło. Wątków jest sporo i są naprawdę ciekawe oraz pomocne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 27 czerwca 2013, 23:10 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

A jak już byś robił jabla masz tu przykład jak to ma wyglądać. Stelaż z rurki pcv,lekki i poręczny.
Prezentowanego jabla zrobiłem dla ziomka, nie narzeka ;)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 27 czerwca 2013, 23:21 
Porucznik
Porucznik

AnonymousGuyy pisze
/ jabel jest raczej sprzętem militariowym. A rurkę to nie ma znaczenia, cewka górą nie wykrywa. Jednak PCV jest lżejsza, za to dużo słabsza. Myślę że najlepsza byłaby aluminiowa./
niestety panie cewka w jablu wykrywa górą i nie tylko w jablu

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 27 czerwca 2013, 23:23 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

peperoni70 napisał(a):
AnonymousGuyy pisze
/ jabel jest raczej sprzętem militariowym. A rurkę to nie ma znaczenia, cewka górą nie wykrywa. Jednak PCV jest lżejsza, za to dużo słabsza. Myślę że najlepsza byłaby aluminiowa./
niestety panie cewka w jablu wykrywa górą i nie tylko w jablu

Racja, głupi jestem. Sorry :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 28 czerwca 2013, 14:35 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

czyli zrobie z PCV na razie i tak trzeba czekać na to piękne i "ogromne" wynagrodzenie z pracy w wysokości 1200 zł, dlatego decyduję sie na jabla bo na innego niestety mnie nie stać ;/. Z tego powodu też pytałem sie czy nie da rady jakoś tego Jabla przerobić specjalnie pod monety bo na militarke zbytnio w domu miejsca nie mam i jak juz cos znajde to raczej będe oddawać na forum za darmo oczywiście.

Dzięki za fotke :D i ogólnie za pomoc.

@edit

Jeszcze jedno pytanie jeżeli pozwolicie :P :

Czy da rade do jabla wmontować wejściówke na słuchawki ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 28 czerwca 2013, 15:03 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Pewnie że da tylko trzeba pomyśleć o dodatkowym potku do regulacji siły głosu lub słuchawki z regulacją.pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 27 sierpnia 2013, 22:59 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Na stelaż nadają się super stare wędki teleskopy zwłaszcza dwa ostatnie elementy.
Wystarczy pogadać z jakimś znajomym wędkarzem to da za parę piw :)

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]