Teraz jest wtorek, 3 lutego 2026, 06:03

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 marca 2003, 17:34 
Pułkownik
Pułkownik

Zlozylem wykrywacz z firmy Jabel, dorobilem prowizoryczna cewke podlaczylem glosnik i echo. Glosnik nie wydaje zadnych dzwiekow. <BR>Powiem tylko, ze chyba wszystko z plytka jest ok. <BR>Plytka zastartowala od razu. <BR>Napiecie zasilania wzmacniaczy w porzadku. Dioda led mruga wiec sadze ze wszystko jest w porzadku. <BR>Wiec o co chodzi?? <BR>Czemu glosniczek nawet nie pisnie??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 marca 2003, 23:42 
Pułkownik
Pułkownik

No i juz wszystko dziala. Mialem zimny lucik na plytce, ale teraz jest ok. <BR>Zrobilem prowizoryczny tescik i łudze sie ze to wina prowizorycznej cewki. Futrynę od drzwi lapie z 35 cm! <BR>Jutro robie normalna cewke. Tylko cholera nigdzie nie moge dostac drutu nawojowego. <BR>na razie zkombinowalem sobie z silnika starego odkurzacza.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 marca 2003, 09:52 
Major
Major

Ja jak robiłem cewke to po drut poszedłem do zakładu przewijania silników. Na początku facet powiedział że nie, ale jak mu powiedziałem ze mi potrzeba 16 metrów to odmierzył. Zapłaciłem za to chyba z 6 złotych. <BR>pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 marca 2003, 10:05 
Szeregowy
Szeregowy

Zrobiłem już kilka takich wykrywaczy dla znajomych i nie było z nimi kłopotu. Osiągi miałem zbliżone do tych co podaje Jabel.Musiałem jednak nawijać cewki drutem 0,7 mm. Próbowałem nawijać drutem 0,4 i chodziły bardzo kiepsko. Układ z cewką jest identyczny jak w Whites PI-1000. W szereg z cewką właczony jest rezystor 4,7 oma. Może dlatego nie można nawijać cieńszym drutem ? <BR>Poza tym po ustawieniu potencjometru zerowania według opisu i ustawieniu czułości na granicy stuków z głośniczka działa o.k. <BR>Może ktoś już robił eksperymeny z inną cewką?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 marca 2003, 20:25 
Pułkownik
Pułkownik

A moze ja zle nawijam zwoje??? <BR>Doatrzdcie jak mam nawijać? <BR>Czy te 20 zwoji ma byc tak rozciagniete na calym okregu? <BR>Czy tez jesli dlugosc okregu wynosi okolo 80 cm to ma byc zwoj-------(4cm drutu wzdluz okregu) i znowu zwoj --------- itd.? <BR>A propo, Berthie czy ty potrzebowales 16 m drutu tylko dla Jabla??? <BR>Mi sie wydaje ze okolo 1 metra starczy na cewke do Jabla?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 marca 2003, 10:14 
Major
Major

Nie to nie było do jabla, ale cewka była podobna.1 metr drutu to starczy na niecałe dwa zwoje cewki o średnicy 25 cm (3.14 * 0.25=0.785 m). Dla 20 zwojów 0,785*20=15,7 czyli prawie 16m. <BR>Ale widze że już działa twój jabel więc pewnie rozwiązałeś ten problem. <BR>pozdr

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]