Teraz jest piątek, 27 czerwca 2025, 23:43

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 384 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 26  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Monety keszowe
PostNapisane: piątek, 3 czerwca 2016, 18:51 
Generał Brygady
Generał Brygady

Od 7 czerwca do końca października - "Wystawa monet chińskich" w Suwałkach.
Trzeba by się wybrać.
http://www.katalogmonet.pl/Newsy-numizmatyczne/Suwa%C5%82ki-Wystawa-monet-chi%C5%84skich

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 4 czerwca 2016, 16:27 
Specjalista
Specjalista

Załącznik:
cash.jpg

O tak, taką wystawę trzeba byłoby zobaczyć. Na banerze widoczny jest rewers monety o nominale 50 wen. Nie widzę awersu, ale myślę, że jest to xian feng zhong bao cesarza Wenzonga.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 7 czerwca 2016, 23:57 
Generał Brygady
Generał Brygady

Dziś wracamy do XI wieku i do Północnej dynastii Song. Poniżej moneta Tian Sheng yuan bao cesarza Ren Zonga.

Opis:
Tian Sheng yuan bao 1023-1031
Okres panowania Północnej dynastii Song 960-1127 r.
Cesarz Ren Zong 1022-1063 r.
Moneta brązowa; średnica ok. 24 mm; waga 4,29 g
Hartill 16.74, rzadkość 15

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 8 czerwca 2016, 19:24 
Specjalista
Specjalista

Awers opatrzony jest kaligrafią w stylu pieczęciowym.

Emitent tej monety - cesarz Renzong był człowiekiem spolegliwym, w przeciwieństwie do poprzednio wspomnianego cesarza Shizonga z dynastii Jin. Rządy Renzonga charakteryzował pacyfizm. Unikał wojen i aby utrzymać względny spokój na granicach płacił wysokie kontrybucje barbarzyńskim dynastiom północy (tatarskim) tj. Liao i Zachodniej dynastii Xia. Władca nie lubił śmierci. Uczulał urzędników przed pochopnym skazywaniem podejrzanych na tą karę. Jeśli jednak do tego dochodziło i okazywało się, że stracono niewinnego człowieka, wtedy urzędnika degradował bez możliwości rehabilitacji. Dodam tutaj, że Renzong starał się nawet unikać słowa "śmierć". Kroniki chińskie zachowały jego wypowiedzi. Jedna z nich informuje, że władca nawet w największym gniewie nigdy nikogo nie straszył/nikomu nie groził śmiercią.
Cóż zatem wniósł Renzong? Umocnił armię i północne fortece. Za jego panowania rozkwitła sztuka w wielu dziedzinach. Był czwartym władcą Północnej dynastii Song i jego panowanie włącza się jeszcze w złoty okres tej dynastii.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 czerwca 2016, 12:03 
Specjalista
Specjalista

Ciekawymi japońskimi keszówkami pochwalił się kolega maxmilk:
Bunkyu eiho
Kanei tsuho

Kiedyś pisałem o kanei tsuho w poście tu --> Kanei tsuho toba-sen. Zapraszam do lektury!

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 lipca 2016, 11:05 
Generał Brygady
Generał Brygady

Dziś dwukeszówka Xi Ning zhong bao w dwóch wariantach. Zwróćmy uwagę, że różnica wagi jest dość znaczna.

Opisy:

2 kesz
Xi Ning zhong bao 1071-1077
Cesarz Shen Zong 1068-1085 r.
Moneta brązowa; średnica 31 mm; waga 7,10 g
Hartill 16.199, rzadkość 15

2 kesz
Xi Ning zhong bao 1071-1077
Moneta brązowa; średnica 31 mm; waga 8,10 g
Hartill 16.202, rzadkość 15

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 13 lipca 2016, 09:59 
Sierżant
Sierżant

Napisałeś: "Postaram się za jakiś zaktualizować post na temat znalezisk z naszych ziem ponieważ poprzedni jest już mocno zdezaktualizowany. Póki co mój nowo narodzony syn skutecznie mnie od tego odwodzi."

Po pierwsze: gratuluję syna;
Po drugie: gratuluję wiedzy o wydarzeniach, o których większość z nas nie ma zielonego pojęcia (w tym i niżej podpisany choć jest z wykształcenia historykiem);
Po trzecie: pasji, która sprawia, że żyjemy, a nie wegetujemy.
Czekam na więcej informacji o temacie i na swoją pierwszą keszówke prosto z ziemi.
Pzdr. Yarpen.
Ps. Mam trzech synów więc wiem jak ciężko wygospodarować trochę czasu na własne zainteresowania i hobby (podstawa to wyrozumiała żona :lol: )

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 13 lipca 2016, 23:13 
Specjalista
Specjalista

Dziękuję za gratulacje.
Ja również gratuluję! Trzech synów to bardzo dobry wynik :)
Wyrozumiałe żony to skarby. Myślę, że większość z nas na tym forum dzieli życie z takimi klejnotami. Przyznam, że niektóre posty na blogu pisałem za namową żony. Zwykle w momentach, gdy jedno z nas natrafiło w internecie na jakiś ciekawy news. Tak było w przypadku znaleziska dzbana z Kioto czy 3,5 tony monet z Huoluochaideng.

Post o znaleziskach z ziem Polski powstaje cały czas. Najwięcej czasu zajmuje mi analiza otrzymanych informacji. Mam tu na myśli cały proces od identyfikacji po sprawdzenie, czy dane znalezisko nie było już wcześniej zgłoszone i nie dostało się do mojego spisu. Chciałbym, aby te informacje były przedstawione w sposób rzetelny. W aktualizacji oprócz analizy znalezisk poruszę jeszcze dwa tematy: pierwszy - okoliczności w wyniku, których monety keszowe zawitały na nasze ziemie; drugi - znaleziska amuletów keszowych. Cieszę się, że wielu Forumowiczów śledzi ten temat na moim blogu. Bardzo dziękuję Wam za wszelkie informacje o keszówkach z naszych ziem! Bez takiego wsparcia nie byłoby w ogóle tego tematu.

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 20 lipca 2016, 23:47 
Generał Brygady
Generał Brygady

Byłem w Suwałkach! Wystawa robi naprawdę duże wrażenie. Jeśli ktoś interesuje się monetami chińskimi i ma trochę czasu – bez dwóch zdań warto zwiedzić. Na razie pokażę parę zdjęć dla zachęty. Więcej napiszę na blogu jak ogarnę wszystkie zdjęcia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 23 lipca 2016, 12:21 
Generał Brygady
Generał Brygady

Już jest:
http://blognumizmatyczny.pl/2016/07/23/od-placidel-po-juany-podroz-przez-4-tysiace-lat-mennictwa-chinskiego-kilka-obrazkow-z-wystawy/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 23 lipca 2016, 18:42 
Specjalista
Specjalista

Bardzo fajna wystawa. Dzięki Darku za relację! Ja nie wiem, czy tam dotrę, więc delektuję się zdjęciami.

Zgodzę się, opisy kuleją. Dwa błędy wychwyciłem. Pozwól, że skorzystam z Twoich zdjęć.

Załącznik:
xuan tong tong bao.jpg

To jest xuan tong tong bao (1909-1911) - ostatni cesarz Chin Pu Yi (1908-1911). Na wystawie jest omyłkowo wpisany Xian Feng.

Załącznik:
xuan tong yuan bao.jpg

I tu identyczna sytuacja jak powyżej. Na wystawie przypisano monetę Xian Fengowi (cesarz Wenzong), a jest to xuan tong yuan bao cesarza Pu Yi.

Przyznać muszę, że ta złocona zhi bai wu zhu, to rzeczywiście niezła ciekawostka. Tak zachowane złocenia keszówek to wielka rzadkość.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 23 lipca 2016, 22:26 
Generał Brygady
Generał Brygady

Cytuj:
Dwa błędy wychwyciłem.

Dzięki za wychwycenie błędów w opisach. Wprowadziłem odpowiednie zmiany na blogu.
Myślę, że nie są to jedyne błędy. Jeżeli przy dwudziestu kilku opisach monet, których zdjęcia wstawiłem znalazły się dwa, to nie wydaje mi się żeby w skali całej wystawy nie znalazło się ich więcej.
Czy zwróciłeś uwagę jak został opisany pierwszy slab, który wstawiłeś? (Chodzi mi o xuan tong tong bao cesarza Chin Pu Yi). W opisie wystawy jest: Xian Feng, a na slabie "Jen Tsung, 50 cash, 1796-1820"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 23 lipca 2016, 23:54 
Specjalista
Specjalista

O zgrozo! Przyznaję, nie zwróciłem uwagi na slab. Patrzyłem tylko na monetę.
Za Jen Tsunga odlewano jia qing tong bao, jia qing yuan bao i jia qing zhong bao. Innej dewizy na awersach nie było.

Nie chcę krakać, ale te monety cesarza Pu Yi od początku mi się nie podobają. Szczególnie xuan tong yuan bao wygląda źle. Znak tong jest bardzo pokracznie odlany. Szkoda, że nie wiemy jaka to mennica na 100%. Jeśli jest to, któraś z pekińskich, to obstawiam fals. W czasach dynastii Qing produkty mennicze poddawane były bardzo restrykcyjnej kontroli. Najintensywniej kontrolowano 6 stołecznych mennic.

Jeśli chodzi o monety w slabach. to widziałem już mnóstwo podrobionych numizmatów wraz z pudełkami znanych firm gradingowych. Chińczycy sprzedają nawet podróbki naszych polskich monet już ogradowanych w trumienkach.

Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 8 sierpnia 2016, 00:39 
Generał Brygady
Generał Brygady

Moneta Yuan Feng tong bao była już prezentowana w tym wątku. Przyjrzyjmy się jednak innym odmianom i nominałom. Dziś dwie 2-keszówki i jedna 1-keszówka. Przy okazji możemy zaobserwować wyraźny błąd menniczy.

Opisy:

2 kesz
Yuan Feng tong bao 1078-1085
Moneta brązowa; średnica 28 mm; waga 6,91 g
Hartill 16.225, rzadkość 15

1 kesz
Moneta brązowa; średnica 25 mm; waga 4,13 g
Hartill 16.235, rzadkość 15

2 kesz
Moneta brązowa; średnica 29 mm; waga 7,62 g
Hartill 16.249, rzadkość 15

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 8 sierpnia 2016, 18:45 
Specjalista
Specjalista

Rzeczywiście, druga zaprezentowana powyżej moneta posiada błąd menniczy, który powstał w wyniku niestarannego nabicia monety na pręt. Kwadratowy otwór u 99% monet keszowych był stworzony właśnie do tego celu. Po wyjęciu monet z form odlewniczych nabijano je na pręty o kwadratowym przekroju. Dzięki temu, mincerze mogli szlifować ranty setek monet w tym samym czasie.

Gdyby moneta kolegi Darka posiadała jeszcze bardziej obrócony otwór względem jego rantów, to mielibyśmy do czynienia z tak zwaną rozetką.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 384 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 26  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]