Teraz jest wtorek, 20 stycznia 2026, 00:03

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 407 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 28  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 grudnia 2005, 13:59 
Pułkownik
Pułkownik

Witam ponownie! Z tymi kalesonami to wcale niegłupi pomysł! Rzeczywiście tak mogło być.
Widzisz Jacho, Ty mówisz, że drogo, ktoś inny powie, że tanio. Nie jest to spowodowane czasami zasobnością portfela, a chęcią posiadania czegoś, uzupełnienia zbiorów. Uważam, że pieczątka 59r. powoduje, że owa bechatka staje się atrakcyjna. ]
Podobnie jest z innymi mundurami. Kiedyś na allegro.pl był polski mundur garnizonowy wz.36 za 10tys. zł. Właściciel został wyśmiany itd. Jednak ta cena miała swoje podstawy. Mundur miał przy sobie baretki, odznakę płk., pas, spodnie wszystko pochodzące od tego samego właściciela, przypięte jego rękoma. Uważam, że takie rzeczy mają duszę co także warunkuje ich wartość materialną. Nie zawsze cenę wyznacza wz., typ, producent, a jakiś mały szczegół. :comp

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 grudnia 2005, 19:14 
Kapitan
Kapitan

Witam widze że wątek się rozwija!!!!!!Mam pytanka odnośnie ładownić do mosina są dwia rodzaje brezentowe i skurzane.Chciałbym wiedzieć kiedy zostały wprowadzone do urzytku w LWP i do jakiego mundurku LWP pasują historycznie???Acha czy jeszcze jedno pytanie:Czy istniały Czarne ladownice do mosina???Ostatnio miałem okazje kupić lae nie jestem pewny czy LWP mniało takie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 grudnia 2005, 19:41 
Sierżant
Sierżant

witam

Podobnego orzełka jak ten na berecie Lukasza mam i ja lecz na furażerce. Poniżej foto :) niebawem jak znajde w moim 'porzadku' ;) rogatywki polowe z lat 50tych-60tych [oficerska i podoficerska/szeregowego] to podesle zdjecia

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 grudnia 2005, 20:36 
Pułkownik
Pułkownik

Witam! Spotkałem się kiedyś z czarnymi ładownicami, ale jakie było ich regulaminowe przeznaczenie nie wiem.
Kolego LWP witamy na forum i czekamy na zdjęcia! :1
<b>LWP, mam wielką prośbę- daj zdjęcie wnętrza furażerki ze zdjęcia. Wygląda na oficerską z gabardyny, dobrze myślę?</b>
Zbierasz też lata wcześniejsze niż 60? Chętnie nawiążę kontakt!
Na zdjęciach moja furażerka, orzełek wykopek z poligonu, niestety odleciał od tarczy :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 grudnia 2005, 22:55 
Kapitan
Kapitan

LWP wiatmy wśród swoich!!!!!!!!!(dostałeś zaproszenie do tematu ode mnie???)
I dołączam się do prozby Łukasza o pokazania środka furazerki....
Acha i szkoda że nikt nic nie wie o Czarnych ładownicach do Mosinka :cry: :cry:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 grudnia 2005, 17:34 
Sierżant
Sierżant

witam

Skorzystałem z zaproszenia :)

Pamiatki po LWP to jakby odłam mojej kolekcji, gdyz bardziej kierunkowuje sie na IIRP, lecz uważam ze okres 1943-1960 tez jest bardzo ciekawy i staram sie coś przy okazji uratowac- zbieram od niedawna, zazwyczaj wpadaja mi fanty ktore ludzie reklamują jako pre39 a okazuje sie ze to wczesne LWP.

Pozdsyłam środek furażerki i zdjecie jednej z obiecanych polówek- pieczecie 1950, rozmiar 58 :))

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 grudnia 2005, 17:48 
Kapitan
Kapitan

JA LWP zbierałęm niemcy!!Ale jak mnie koleś zrobił w bambuko (Łukasz wie o co chodzi :( czapka M43 :wq ) .To zaczołem zbierać LWP jakoś tak od siebie jak zpbaczyłęm pare fajnych fantow LWP na forum i na giełdach.Teraz wyprzedaje to co mam niemieckiego z kolekcji wsród znajomych co zbierają hitleryki..A kolekcje LWP masz dość fajną jako odłam od kolekcji :1 :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 grudnia 2005, 18:05 
Sierżant
Sierżant

Nie raz naprawde fajne rzeczy wpadają- płaszcz produkcja wojenna z guzikiem kurica[niestety tylko jednym] znaleziony w kurniku miedzy sloma- wygladal jak jedna wielka..k*&^a kurza hehe jak zanioslem do czyszczenia to kobiety nie chcialy go przyjac, dopiero po usilnych namowach ze to do muzeu itp..udalo mi sie go im wcisnac .
Kiedys tez kupilem rogatywke garnizonowa- niby pre39 ale zanioslem do kumpla sie go poradzic i okazalo sie ze to..najprawdopodobniej.. rogatywka uzywana przez oficera podczas II WS byc moze z lat 50tych lub jakas partyzancka ?? do dzis nie wiem jak z nia jest dokladnie ale mi pasuje to i to :)nawet nie bylem zly ze mi wcisneli jako IIRP

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 grudnia 2005, 19:34 
Pułkownik
Pułkownik

Witam!
Wrzuć LWP jak możesz też inne rogatywki, albo chociaż na maila mi podrzuć. Prosiłbym także o zdjęcia płaszcza z kurnika. Dziś ode mnie nic nie dostaniecie :jump Może jutro coś wkleję . :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 grudnia 2005, 21:33 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Łukasz,wklejam teraz zdjęcie(jedyne które mi zostalo po mojej kolekcji LWP z lat 50-tych).Moze nie za dobrze wyszło,ale jest to skan zdjęcia!Teraz z perspektywy czasu troszeczke mi smutno,ze opylilem wszystko z lat 50-tych,no ale juz po sprawie!Pozdrawiam Was serdecznie i zapraszam do dalszej dyskusji!Dodam tylko,ze jest to jeden z kilku drelichów,które były w mojej kolekcji!P.S dzisiaj przysłano mi nastepny przepiekny deszczyk do kolekcji(cały zestaw-bechatka,spodnie i kurtka letnia!!!!).Obiecuje ze jak juz dorwe cyfrówe,to na pewno powieksze temacik o kilka ciekawych fotek.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 grudnia 2005, 21:52 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Łukasz i jeszcze specjalnie dla Ciebie przesyłam fote mojego wujka z 1950 roku!Wybrałem akurat to zdjęcie bo wiem ze interesujesz sie płaszczami ,a tu masz pokazany w całej krasie:)Jak cos,to pisz na gg!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 grudnia 2005, 21:55 
Pułkownik
Pułkownik

Witam!
Walther, dystynkcje sam założyłeś na pagony, czy taki drelich trafił w już w Twoje ręce? Lubię fanty niekombinowane, z oryginalnie przypiętymi odznakami, orzełkami itd.
Fajny!
Rogatywka sukienna?
Fotka wuja niesamowita! :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 grudnia 2005, 22:01 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Łukasz wszystko było oryginał!nic nie kombinowane!!!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 grudnia 2005, 23:02 
Kapitan
Kapitan

Ten Drelich Walter masz odjechany, fota wuja jest kosmiczana płaszcz i pepeszka dla mnie odjazd z tego świata!! :1 :1
Acha Walter jaki jest wzór tego drelicha?????????Bo u mnie lata 50 troche kuleją!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 grudnia 2005, 23:45 
Generał Brygady
Generał Brygady

btyc chyba takie czarne ładownice są używane przez kompanie reprezentacyjna policji i lotnictwa za czasów prl-u chyba tez miały to same zastosowanie.pozdrawiam :1

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 407 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 28  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]