[quote="PorPil"]Hmm, moim zdaniem nie jest to numer DOG, ta ósemka to znak nieskończoności ale nie mam pojęcia co oznaczał. Trafiają się perkuny wz.24 a nawet późne wz.29 z numerem poprzedzonym "nieskończonością". W kolekcji mam liściaka który ma "8" pionowo a nie poziomo jak zazwyczaj. Na jelcu normalny numer. Dlaczego ta "8" jest pionowo? Czy ktoś widział inny bagnet z tak ułożoną tą sygnaturą?
Może i nie DOG, ale jak dla mnie proweniencja tej ósemki, bo do tego, że to ósemka, a nie nieskończoność jest chyba zgoda, jest taka sama jak dwójek, trójek, jedynek, piątek, itp. Mam 98/05, gdzie ósemka wybita jest na progu, a nie przed numerem, trójka na innym do góry nogami, dwójka w poprzek, itp. Myślę, że bili trochę jak popadło, jak i inne oznaczenia w tamtym okresie. Warto by spisać numery bagnetów, na których występuje położona przed nimi ósemka. Ciekawe czy są w miarę blisko siebie, albo czy przynajmniej wykazują podobieństwo użytych numeratorów, itp. Mam taką, niezweryfikowaną teorię, że te egzemplarze pochodzą z jednego miejsca lub czasu, a fakt ich występowania w ilościach statystycznie większych niż pozostałych wynika li tylko z przypadkowego zachowania np. przejętych, nie użytych ponownie zasobów niemieckich. Ot, podrzucam pomysł młodszym stażem lub żądnym działania kolegom :)
Pozdrawiam
|