Teraz jest wtorek, 20 stycznia 2026, 09:41

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 grudnia 2008, 12:23 
Podporucznik
Podporucznik

Muszę przyznać,że w tym co pisze Marcin jest sporo racji.
Miałem podobny hełm,również pomalowany wewnątrz,choć tu bręcz nie została wyjęta i ma ślady farby.Jak się okazało to hełm po wojnie służył w straży przemysłowej a jego farba z kamuflażem nie miała nic wspólnego.

[ img ]

[ img ]

Ostatnio edytowano wtorek, 9 grudnia 2008, 20:28 przez dariusz08, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 grudnia 2008, 16:24 
Weteran
Weteran

i ja dorzucę swoje trzy grosze

ze 2-3 lata temu natrafiłem u rodowitego mieszkańca okolic Bisztynka na hełm, który jak twierdzi leżał u niego w szopie od wojny. Jak to rasowy lokals - wyrwał obręcz bo skóra przydała mu się na łatki, a hełm położył na belce stodoły i tak jakieś 50 lat przekoczował u niego do momentu jego powtórnego odkrycia.

Przyznam szczerze, że gdyby nie mocny nalot korozji i jego "niekompletność" to byłby to mocny egzemplarz hełmu w jak rzadko występującym zimowym kamuflażu

To m40 w kamuflażu wykonanym wapnem, z położoną warstwą wapna na kalkomanii
Wapno było nanoszone pędzlem, co dokładnie widać po nalocie korozji wtórnie występującej na hełmie

po co ktoś malował nakarczek - tego nie wiadomo
hełm raczej malowany był z założonym linerem i nitami - w okolicach nitów widać, że ktoś się mocno postarał aby i pod nie dostała się farba. Dokładne widać jak ktoś objeżdżał każdy z nitów na około pędzlem
częściowo i farba znalazła się pod linerem - pewnie w tym przypadku i fragment pędzla omsknął się poza obręcz

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 grudnia 2008, 16:41 
Podporucznik
Podporucznik

Fakt,mógł być z niego "rasowy" hełm .
Gdybyś tylko trafił tam kilka lat wcześniej,ale w sumie i tak wygląda jeszcze całkiem,całkiem.
Z drugiej strony mógł skończyć jako jakiaś odmiana poidła , więc należy się cieszyć,że udało Ci się go uratować.
Mój M 42 również został pociągnięty zewnątrz wapnem przy pomocy pędzla.
Natomiast wewnątrz nie ma go ani grama .
No może pół :)

[ img ]

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: M35 camo
PostNapisane: czwartek, 11 grudnia 2008, 12:23 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Pozwolę sobie dorzucic kilka zdjęc hełmów M35, które w jakiś sposób pasują do kategorii kamuflaż, jednak nie są byc może typowymi okazami. Na początek mój "król kamuflażu". Hełm jest ogólnie "słaby", ale interesujące w nim jest to, że posiada tyle warstw różnych farb, że aż trudno je policzyc. W przypadku tego hełmu warto zwrócic uwagę, że strona wewnętrzna zachowała oryginalny jabłkowy kolor.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: M35 reissue
PostNapisane: czwartek, 11 grudnia 2008, 12:26 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

M35 reissue, czyli ponownie wprowadzony do obiegu. Typowy reprezentant fabrycznie przemalowanego hełmu. Gładka i połyskująca farba jabłkowa została zastąpiona ciemnozieloną, o chropowatej fakturze.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: M35 combat
PostNapisane: czwartek, 11 grudnia 2008, 12:30 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

No i mój absolutny ulubieniec. Mimo tego, co go spotkało, trzyma się w jednym kawałku. Ten hełm został przemalowany w warunkach polowych. Dokonano tego pędzlem o grubym włosiu, a i farby nie żałowano. Ładnie to wychodzi w okolicach otworów na nity.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 grudnia 2008, 13:01 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ja dodam mój hełmik ... to chyba jedyna rzeczy wlasno wykopana której załuje ze sie pozbylem...
[ img ]

wiecej fot na http://www.bands-militaria.com/index.ph ... em_id=3163

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 grudnia 2008, 19:54 
Porucznik
Porucznik

No jak już jesteśmy przy reliktach w kamo.
Tutaj hełm w białym, które zaszło od rdzy na piaskowo.

Nie chce mi się robić własnych fotek, wykorzystam więc te poprzedniego właściciela.
Normalnie bym tego nie kupił (nie mój wykop), ale cały zestaw + klamra aluminiowa z resztką pasa + nieśmiertelnik tego żołnierza (nie wiem dlaczego nie pokazano tch dwóch przedmiotów na zdjęciach w tej książce) kosztowały tak symbolicznie, że nikt by się nie zastanawiał. Destrukty - ale przynajmniej dokładnie wiadomo, gdzie zginął - nie jest to anonimowy wykop skądś tam, wyrdzewiony w kwasie do białości itd.

Historia mojego Heimatu :-)

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 grudnia 2008, 20:46 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

i ja coś wrzuce
moja M42ka również maźnięta jedynie z zewnątrz, niezbyt delikatnie potraktowana przez znalazce, ale jest ;)
pomalowana wapnem

[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]

Pozdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 grudnia 2008, 20:50 
Podpułkownik
Podpułkownik

Widzę że temat się stopniowo rozkręca choc Polscy kolekcjonerzy nie mogą się pochwalić tyloma hełmami w kamo jak np na WAF. Ja oprocz tego zimowego mam jeszcze wz 35 z dwoma warstwami farby pierwsza wczesna jabuszko druga ciemna o chropowatej powierzchni nawet obręcz i fasunek jest pochlapany nią. Raz mi przeszedł fajny dzwon wz 40 w kamo i wiem że był dobry trzy kolory camo stan używka 85 % farby cena 350 E no ale trafi się kiedyś inny ;)

Na razie jeszcze raz pokaże nieco lepsze fotki mojego zimowego, wyraźnie widać pod biała farbą piaskową a na szczycie hełmu oliwkowa. Wewnątrz również aż po obrecz a nawet niżej była piaskowa farba :)

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 grudnia 2008, 21:56 
Weteran
Weteran

fullriede napisał(a):
No jak już jesteśmy przy reliktach w kamo.
Tutaj hełm w białym, które zaszło od rdzy na piaskowo...

no proszę, a ja myślałem że nie ma w Twojej kolekcji miejsca na relikty ;)

mam pytanko - skąd jest ten wycinek zdjęć, który zaprezentowałeś?
ja mam 1szy numer archeologii wojskowej i również są tam te zdjęcia

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 grudnia 2008, 22:59 
Porucznik
Porucznik

Nie ma u mnie miejsca na relikty, wyjątek to moje własne wykopy - które mają znaczenie dla mnie samego.
Natomiast ten zestaw to wyjątek i tak jak już raz pisałem, normalnie bym tego nie zakupił. Ani tego hełmu, ani tej resztki munduru.

Ale jednak tak, dlatego, że wiadomo gdzie poległ i kiedy, dlatego, że jest blacha, dlatego, że to komplet, dlatego, że to pancerniak, dlatego, że z Pomorza. Poza tym całość kosztowała 170 złotych, czyli poniżej ceny samego nieśmiertelnika (Panzer Nachrichten).

Traktuję to jako ciekawostkę, a nie pełnoprawny eksponat.

BTW - mam gdzieś wykopany hełm M42, wyraźnie w resztkach kamuflażu zimowego. Nie wiem kto go wykopał, gdzie. Szczerze mówiąc nie wiem skąd go mam - i chętnie się go pozbędę. Sądząc po forum znajdzie nabywcę - let's say - 200 pln ? Dla mnie nie istnieje. Po niedzieli zrobię fotki i wrzucę tutaj na estand.

Smutno mi, że właśnie tylko takie hełmy możemy sobie tu pooglądać w zastępstwie ładnych. Jedyny wyjątek to hełm Darka - którego mu zresztą gratuluję :za

Fotka jest z książki "Wał Pomorski" Miniewicza i Perzyka.

Poza tym dodam jeszcze jedno - i to z głęboką satysfakcją.
W roku 1992, gdy zakupiłem ten egzemplarz Archeologii, jak walnięty w łeb chodziłem z nim po mieście i nie mogłem wyrobić, że takie fanty się z ziemi wyrywa. Traumatyczne przeżycie. Gdyby ktoś mi kiedyś powiedział, że dokładnie te fanciory ze zdjęć będę miał - i to za prawie darmo - spojrzałbym jak na kosmitę. Oczywiście najbardziej podobał mi się ten pancerniak....
Nie takie figle życie płata, choć trzeba mieć cierpliwość...

Reszta widoczna na tych fotkach też była do wzięcia - jak np. podajnik cekaemu, pepesze, kociołki. Ten mosin z bagnetem. Ale to już jest u kolegi, którego interesuje LWP. Także hełm z kuricą wewnątrz oraz kawałki rogatywki, też z kuricą. Resztki płaszcza..... Alles.

Ostatnio edytowano czwartek, 11 grudnia 2008, 23:16 przez fullriede, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 grudnia 2008, 23:14 
Podpułkownik
Podpułkownik

Mam tą ksiażkę o ktorej wspomina Marcin bardzo fajna oj wykopywano tam dawniej fajne graty ,w książce są rekonstrukcje w oryginalnych fantach postacie WH i Rosjanina

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 28 lutego 2009, 18:37 
Generał Brygady
Generał Brygady

A to jeden z moich. Widać wyraźne ślady nakładania kamuflażu pędzlem.

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 marca 2009, 09:45 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Tak sobie czasami wpadam na to forum i trochę żal serce ściska, że życie zmusiło do szybkiej ewakuacji. Coprawda swojego wątku pewnikiem już nie założę (choć jak to mówią nigdy nie mów nigdy), to w tej części działu kolekcje chętnie pokażę swój ostatni nabytek. Mam przeczucie, że poprzedni właściciel się nawet ucieszy. Otóż jest to M18 w malunku kamuflażowym. Z informacji uzyskanych garnek pochodzi z terenów Polski i nie jest to żaden import z zachodu. Trochę szkoda, że nie ma wnętrza ale można przeżyć zważywszy stan zachowania malunków na zewnątrz. Mam nadzieję, że na I wojenne garki też się tu znajdzie miejsce....

pozdrawiam
podstoli

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]