Teraz jest poniedziałek, 19 stycznia 2026, 20:37

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 407 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 28  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 grudnia 2005, 12:01 
Generał Broni
Generał Broni

To moja rogatywka 66 rok.
Pozdrawiam

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 grudnia 2005, 16:47 
Sierżant
Sierżant

Do Łukasza-lata 50-te też sa bardzo ciekawe!jak masz jakies fotki swojej kolekcji lub fotosy z epoki(lata 50-te)to bardzo poprosze o wklejenie!:)Do Jacek101-bardzo fajna rogatywka,czy mógłbys zrobic jeszcze kilka jej ujęć?chciałbym zobaczyc szczególnie jej przód z orzełkiem!Do btyc-spoko!ja postaram sie tez byc na gg w piatek wieczorem,to sobie pogadamy:)Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 grudnia 2005, 21:44 
Sierżant
Sierżant

Hej,btyc,zaraz lukne na Twoja kolekcyjke!na gg w piatek bede czekał od 21.00!dawajcie chłopaki fotki!Wszystkie mjakie macie z LWP!lata 50-te!60-te!nawet 70-te!wszystko jest bardzo interesujące!Fajny temat wiec warto go kontynuowac!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 grudnia 2005, 22:18 
Kapitan
Kapitan

JAchoSS temat LWP to temat może i to o wiele większe i ciekawsze do WH i SS...Pewnie myślicie czemu tak myśle???
Bo większość umundurowania WH i SS z tego okresu jest bardzo skrupulatnie opisana przez wszelką maść kolekcjonerów , a temat LWP dopiero raczkuje bo są to militaria dość młode i tanie i jak wielu ludzi uważa że nie warto zbierać.A warto bo nie ma to jak wiedza o naszej armi chodz służyła pod sztandarem gdzie orzeł nie miał korony...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 grudnia 2005, 22:48 
Sierżant
Sierżant

Racja btyc!nasi dziadkowie i ojcowie słuzyli w LWP,i jak do tej pory z kazdym z kim romawiam to bardzo miło wspomina czasy słuzby w naszej armii!Począwszy od konca lat 40-tych,przez 50-te,60-te,70-te,a skonczywszy na 1989 roku!Mówili ze cięzko było,ale z perspektywy czasu kazdy twierdzi ze była to jedna z najlepszych przygód w ich zyciu!błąd ortograficzny!!!,moze tylko moi krewni tak dobrze wspominaja słuzbe w LWP,ale skoro oni tak mowia(a jest ich kilka osób-i każdy słuzył w innych latach!),to musiało naprawde byc OK!Mnie osobiscie nie było dane służyc w wojsku,naszym juz odrodzonym,a na LWP byłem za młody!Intersuje sie całym LWP,nie tylko tym co jest tematem naszej rozmowy,,Lata 60-te"jednak zapytałem,bo na na inne lata troszeczke juz poczytałem(chocby na naszym forum),a na temat właśnie lat 60-tych praktycznie nie ma nic!Pozdrawiam Was wszystkich i prosze o dalszą aktywnośc w tym temacie:)Jasko

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 grudnia 2005, 09:13 
Generał Broni
Generał Broni

Orzełka nie ma, został ordynarnie wypruty - są ślady po nim, a to jest tylko skan.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 grudnia 2005, 18:19 
Sierżant
Sierżant

Wielka szkoda,że czapka jest pozbawiona orzełka!jednak nic straconego,bo zawsze mozna kupic oryginalnego orła i naszyć!Czesto na allegro mozna zakupic różne orzełki,wiec moze i taki sie trafi!lub na giełdach staroci!Wracając do tematu deszczyku,to widziałem ze w chwili obecnej są własnie wystawione na allegro spodnie w deszczyk,i sa identyczne jak na zdjęciach Piły!tez maja takie naszycia na kolanach!Sprzedawca twierdzi ze sa to spodnie polskie!kto moze to potwierdzić?Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 grudnia 2005, 14:56 
Porucznik
Porucznik

WITAM

No jasne że Polskie przecież pisałem wcześniej :666
Nie wiem czy te spodnie z Allegro maja kieszenie po bokach bo moje maja.
Maja oczywiście jeszcze Polskie stęple odbioru co wg mnie o czyms świadczy ;)
Poza tym sama kurtka czy spodnie to nie całośc umundurowania .
Potrzeba do tego jeszcze kilku elementów :jump

Pozdrawiam PIŁA

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 grudnia 2005, 15:44 
Sierżant
Sierżant

Witaj Piła!Teraz juz jestem pewnien na 100% ze spodnie które pokazałes sa polskie!nie to zebym nie wierzył Tobie,tylko po prostu zmylił mnie post w który napisano ze sa to spodnie DDR-owskie!dzisiaj widziałem identyczne spodnie u kolesia i maja polskie stemple w srodku!Czyli sprawa jasna!Mundur to zeczywiscie nie wszystko!Do kompletu potrzebne jest jeszcze wyposażenie!Ja akurat z wyposażenia to troszeczke mam,a munduru nie,dlatego tak usilnie próbuje sie czegos na ten temat dowiedziec,abym mógł na pewniaka kupic taki komplecik jak nadaży sie okazja!Nie chciałbym dac sie nabic w butelke i przez brak wiedzy stac sie szczęsliwym posiadaczem kompleciku w deszczyk armii nrd-owskiej lub czeskiej!Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 grudnia 2005, 18:50 
Kapitan
Kapitan

Piła a byłbyś w stanie zamieścić fotki stempli na forum??
A mnie z oparzadzeniem jest dobrze tylko mundurków brak!!!!

Poazdro bartek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 grudnia 2005, 10:17 
Sierżant
Sierżant

Wczoraj rozmawiałem ze swoim sąsiadem,tym,który opowiadał mi o tych dziwnych żółtawych opinaczach i dowiedziałem sie kilku fajnych hisroryjek z lat jego słuzby-czyli z 1965 roku!Sąsiad ten słuzył w jednastkach Straży Granicznej w Bieszczadach!Jak zawsze zadałem mu kilka pytań odnosnie umundurowania,wyposażenia itp.Opowiedział mi,ze wtedy mieli oni jeszcze płaszcze te na wzów 2 wojennych(te które były w urzyciu w latach 50-60).Mówił ze każdy z nich zawsze kombinował zeby miec jak najkrótszy ten płaszc,bo były one cholernie długie i bardzo sie im ni podobały!Takze jak zołnierz był wysoki to pozyczał płaszcz(oczywiscie tylko na przepustke) od niskiego kolegi,tak aby płaszczysko było krótkie tylko do kolan:)nastepnie mówił ze czapki miały długie daszki(chyba te okute metalem),to oni cwaniaki odpruwali je,i wszywali dalej (po prostu skracali w ten sposób),tak aby były krótsze!Heheeh,mówił później ze jak przyjechał tak do swojego miasta rodzinnego na przepustke to jego obowiązkiem było isc do jednostki wojskowej w tym miescie i sie zameldowac, jak poszedł,to ledwo co sie wykaraskał od aresztu,tak ekstra wygladał w tych swoich przeróbkach:)Moim zdaniem fajne historyjki z wojska z tamtych lat!Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 grudnia 2005, 21:15 
Pułkownik
Pułkownik

Witam!
Mam płaszcz wz.48 przeszyty na krótszy, z wymienionymi na plastykowe guzikami- leży gdzieś po skrzyniach ze szmatkami.
Jakby ktoś był zainteresowany moim komplecikiem MW to proszę o kontakt na gadu 2640898 albo maila lukasz@poszukiwania.pl - nie mam gdzie bardziej interesujących mnie rzeczy trzymać. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 grudnia 2005, 21:43 
Sierżant
Sierżant

Łukasz to moze jako szczęsliwy posiadacz tak bogatej kolekcyjki wkleisz jakies zdjecia swoich zbiorów?skoro nikt nie ma nic z lat 60-tych,to poogladamy lata 50-te:)Co Ty na to?Dasz sie namówić?Na pewno jest wielu chętnych do popatrzenia na Twoje zbiory-ja tez bardzo chetnie zobacze!!!!Pozdrawiam i licze na Ciebie!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 grudnia 2005, 22:05 
Kapitan
Kapitan

Łukasz jak pokażesz foty to może znajdą się jacyś chetni........Jak mnie ten twoj mumdurek intersesuje chociaż zbieram LWP ale wojsk ladowoch to chetnie spojrze co masz na zbyciu :)

pozdro bartek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 grudnia 2005, 22:15 
Pułkownik
Pułkownik

MW:

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 407 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 28  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]