Teraz jest wtorek, 20 stycznia 2026, 03:23

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 407 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 28  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 25 stycznia 2006, 11:11 
Sierżant
Sierżant

niestety zsjecia lepszego nie będzie z tego względu, że jest to maksymalna jakość jaką uzyskałem. Mimo to różnorodność była ogromna i to w tym wszystkim jest ciekawe.
pozdrawiam
maciek

i news z ostatniej chwili może ktoś będzie ainteresowany:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=83371829

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 25 stycznia 2006, 12:14 
Pułkownik
Pułkownik

Witam! Człowiek, kótry wystawia tą czapkę ma także inne ciekawe rzeczy w naprawdę ładnych stanach. (Nie jest to żadna reklama.) M.in. na jego aukcji jest furażerka z kuricą. Orzeł posiada słupek i nakrętkę Mennica Państwowa. Czy po wojnie, w okolicach były w Polsce tłoczone te orły?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 25 stycznia 2006, 20:47 
Kapitan
Kapitan

Łuki wystawiaj tą swoją kolekcje z miła checiom popatsze co tam masz ciekawego.Napewmo inni tez bedom zainteresowani twoimi zbiorami.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 25 stycznia 2006, 23:27 
Pułkownik
Pułkownik

Witam!
Kredek, czy byłbyś uprzejmy napisać coś o beretach w latach 60?
Staram się zidentyfikować swój.
Nie wiem, czy widziałeś moją sztukę. Wydaje mi się, że usunięto już zdjęcia ze starszych postów. Dziś rozmawialiśmy z Waltherem właśnie na temat tego beretu. Nie jest wykonany z filcu, sukna, tylko z, nazwijmy to płóciennej tkaniny (raczej cienka), wewnątrz podszewka. Na niej pod foliowym trójkątem znajduje typowa pieczęć z datą. Na berecie naszyty jest orzeł z lat 50. Kolor zielono-brązowy, brudna zieleń itp. Nowe zdjęcia postaram się załatwić jak najszybciej, niestety moja cyfórkwa wyjechała w góry, ale zawsze coś można pożyczyć. :1 :1 :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 25 stycznia 2006, 23:51 
Weteran
Weteran

W latach 70-80 tych generalnie do ubioru wojskowego beret przypisany był : bordo - 6 PDPD, niebieski - jednostki desantu morskiego i czarny w wojskach pancernych do ubioru technicznego. Innych kompilacji mundur-beret nie znam. Być może mechanicy lotniczy służby zasadniczej nosili berety do ubrań roboczych, bo kadra nosiła furażerki.
Natomiast w toku 1987 lub w 88 byłem na pokazie wzorów umundurowania zorganizowanym w Unieściu (w wojskowym ośrodku wypoczynkowym) przez Główne Kwatermistrzostwo dla MON-u.
Wtedy po raz pierwszy zaprezentowano umundurowanie potocznie zwane Żaba.
Opinia wśród oficerów będących na pokazie była taka żeby nie wprowadzać beretu (zielonego) dla wojsk lądowych, bo to jednoznacznie kojarzy się z amerykańskimi Marines.
Co noszono do końca lat 60-tych po prostu mnie specjalnie nie interesowało, wtedy raczej co innego było mi w głowie :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 26 stycznia 2006, 09:38 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Co do beretu Łukasza,to wypowiadał sie raczej nie bede,gdyz zbytnio sie na beretach nieznam,i za dużo powiedziec nie moge!Dodam tylko ze jest naprawde fajny i bardzo ciekawy!zreszta jak wklei fotki,to sie przekonacie i moze wtedy ktos rozwikła zagadke jego pochodzenia!Ale ja w sprawie do Kredka-słuchaj,mam jedno pytanie odnosnie czapek w deszczyk.Wiem ze były dwa modele-pierwszy to ten podobny do czapki austriackiej z okrągła góra,drugi natomiast to zwykla rogatywka-szyta zupełnie identycznie jak te późniejsze np.z lat 80-tych!i teraz moje zapytanie-czy obie te czapki były uzywane w jednakowym czasie?dlaczego były szyte zupełnie inaczej?czy moze któras z nich była dla kadry oficerskiej?ja posiadam taka własnie szyta jak rogatywka(sygnowana jest na 1968 rok!) i chcialbym poznac różnice miedzy tymi dwoma modelami!Pozdrawiam Wszystkich i czekam na odpowiedzi.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 26 stycznia 2006, 09:52 
Weteran
Weteran

Służyłem w LWP od 1969 roku i nie spotkałem się z rogatywkami w deszczyk. Może były szyte dla straży pożarnej lub innej paramilitarnej organizacji np. służba leśna. Moim zdaniem, w wojsku po rogatywkach sukiennych do lat 50-tych, następne były dopiero w latach 70-tych typ moro.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 26 stycznia 2006, 10:56 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Kredek,dzisiaj postaram sie zrobic foto i wkleic je,abys mogł zobaczyc i ocenic sam!Czapka jest na 100% oryginalna i jest z magazynu wojskowego!Jest nówka nie noszona i pachnie magazynem:)ja w swoim życiu spotkałem sie juz z taka własnie rogatywka(coprawda na zdjeciu ale widziałem!).czpka ta nie mogła byc szyta dla strazy pożarnej,gdyz jest na niej typowy orzełek wojskowy!Zreszta popatrzymy na zdjecia to wtedy bedziemy myslec:)Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 26 stycznia 2006, 11:41 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Kredek foty już sa!oto one!czapeczka jest swietna:)dodam jeszcze ze w srodku pod zakladką sa jezscze papierkowe metki magazynowe:)Prosze o opinie!

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 26 stycznia 2006, 11:43 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

P.S niestety tylko potnik jest zniszczony,jednak nie od noszenia,a po prostu zasuszył sie i popekal:)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 26 stycznia 2006, 12:00 
Weteran
Weteran

W "deszczyku" chodziłem 3 czy 4 lata i tego wzoru nie pamiętam. Wzór i stan są świetne. Myślę że jest to bardzo ciekawy egzemplarz.
Pzdr Kredek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 26 stycznia 2006, 12:09 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Kredek czyli czapka jest ok?kurde moze rzeczywiscie jest to dosyc rzadki egzemplarz!tak jak mowie widzialem jeszcze taka na foto i nigdzie wiecej!Mysle ze łatwiej teraz bedzie mi zdobyc ta zwykłą,powszechnie używaną!Skoro mam tą mniej spotykana, to bardzo sie ciesze!Powiedz mi jeszcze,czy w pierwszych wzorach deszczyku,przy kurtce byly metalowe guziki z orzelkami?widziałem takie na zdjeciach z epoki i na jednej ze stron internetowych!chcialbym abys mi to potwierdził,bo jak do tej pory wszystkie egzemplarze deszczyku,które posiadam maja juz guziki brazowe plastykowe!Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 26 stycznia 2006, 20:54 
Pułkownik
Pułkownik

Witam!
No Marcin, dopiąłeś swego :1 . Masz swoją deszczową rogatą. Ja czekam na sukno i też będę szczęśliwy. :1 Kiedyś skoczymy sobie w naszych pięknych czapeczkach na :piwo :piwo :piwo :piwo :piwo :piwo :piwo :piwo :piwo :luv

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 26 stycznia 2006, 23:56 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Łukasz,koniecznie musimy zrobic przemarsz w pelnym umundurowanku przez miasto:)jak juz sie spotkamy,to na pewno bedzie taka wyprawa!najwyżej zamkną nas do wariatkowa:)heheheh.A tak na poważnie,to czekam na zdjecia twojej rogatyweczki sukiennej:)Pozdrawiam.P.S Kredek czekam na wypowiedz na moje ostatnie pytanko.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 stycznia 2006, 00:18 
Weteran
Weteran

Od początków mojej służby deszczyk był już z guzikami plastikowymi. Ale zdarzały sie stare mundury z pralni z metalowymi guzikami.
Plastikowe są wzoru 1961, więc mundury musiały być wcześniejsze.
Ale w 1969 roku mój płaszcz sukienny, zapinany pod szyję na haftkę miał jeszcze guziki metalowe.
Wymieniony został na wzór z szerokim kołnierzem i plastikowymi guzikami na sam koniec 1970 roku.
W którymś poście pisałem o olimpijce do munduru żołnierza służby zasadniczej - zdobyć taką to faktycznie byłby rarytas mundurowy.
Pzdr Kredek
A i jeszcze jedna ciekawostka o której mało kto pamięta.
Kadra miała na stałe, a żołnierze z magazynu wydawane płaszcze przeciwdeszczowe podgumowane w kolorze szaro-zielonym z kapturem.
To też był przepisowy element umundurowania.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 407 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 28  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]