Cytuj:
W takim razie proponuję wprowadzenie korekt do opisów.
Nie bardzo mam możliwość edytowania tak dawnych wiadomości. Spróbuję zwrócić się do admina. Myślałem też o wprowadzeniu poprawki w kolejnym spisie treści (planuję co 10 stron wątku robić spis treści).
Cytuj:
To bardzo radykalna różnica. Moim zdaniem zbyt duża, by tłumaczyć ją swobodą artystyczną rytownika.
Już po zrobieniu poprzedniego wpisu przyszedł mi do głowy jeszcze lepszy niż Wschowa przykład bardzo radykalnego zróżnicowania odmian: Wilno 1623. Na jednej odmianie - Orzeł/Pogoń plus jeszcze „RL” Rudolfa Lehmenna; na drugiej – Orzeł/Pogoń bez „RL”, na trzeciej w końcu – „S” (Sigismundus)/orzeł, Pogoń. Skala zróżnicowania jest moim zdaniem porównywalna z Bydgoszczą 1625. W przypadku Wilna może należałoby pójść śladem zmiany ordynacji menniczej uchwalonej przez komisję sejmową, a potwierdzonej przez króla 17 marca 1623 roku oraz zmiany kierownictwa mennicy. Od tego roku mennicą wileńską kierował bowiem nowy przedsiębiorca - J. Jakobson.
Cytuj:
A takiego szeląga chyba Pan nie pokazywał?
Nie, takiego jeszcze nie było. U Kopickiego (2007) jest to poz. 47, ale inny wariant. Na Pańskim szelągu zupełnie inaczej występują kropki (przerywniki) w legendzie otokowej niż u Kopickiego. Poza tym inny jest też kształt koron na awersie i rewersie oraz kształt tarczy, na której umieszczony jest Lewart (ale u Kopickiego to są tylko rysunki).