Załącznik:
IMG_0165.JPG
Witam to i ja pokażę swoją chyba ciekawą boratynkę. Boratynka padlinka niedobitek , jednak wydaje mi się że niespotykana ale może się mylę . Rewers jak widać orzełek z herbem snopek napis widoczny otokowy to:
" . SO--- -EG herb ślepowron POLON 1661.". Teraz co jest ciekawe to kształt skrzydeł i dziobu orła , starałem się zrobić zdjęcia z różnych ujęć aby pokazać niuanse ale niestety nie ma to jak ręka i ogląd pod światło.
Po pierwsze wygięcie piór pierwszego drugiego i trzeciego w skrzydłach jest mocno zaokrąglone i małego piórka na początku skrzydła . Pierwsze pióro dochodzi prawie do brzuszka drugiej szóstki.
Po drugie dziób orła w normalnych godłach to duży górny dziób i maleńki dziób dolny oraz potężny język jak u żmii . Tutaj brak języka u orła widać że oba dzioby dolny i górny mają ten sam wymiar nie ma w ogóle dzioba dolnego krótkiego dziób dolny wychodzi bezpośrednio z szyi orła i ma kształt obcęgów. napis otokowy praktycznie rozdzielony koroną orła i widać dwie kropki po bokach korony.
Rewers
niestety głowa króla kompletnie niedobita ale kształt tyłu głowy prawidłowy jak dla boratynek krakowskich z wstążką w laurze noszonym na głowie króla. napis otokowy "IOAN następnie rozetka składająca się z 6 kropek i jednej centralnej oraz za rozetką maleńkie kółeczko --S REX pod szyją maleńkie literki TLB"
Wydaje mi się że jest to oryginalna moneta bita w mennicy krakowskiej ale mincerz starał się ją upiększyć przez dodatkowe ozdobniki i ładniejszy portret orła . Możliwe że po oglądzie wybito tyle boratynek ile wytrzymała sztanca i nie wrócono już do takiego upiększania monety. Kompletnie mi nie pasuje na klepacza bo moniak bardzo szczegółowy i dopracowany. Może ktoś posiada w ładnym stanie taką boratynkę i ją pokaże, ale niech się wypowiedzą mądrzejsi ode mnie.