maciekdrk napisał(a):
Kai Yuan Tong Bao pismo Li:
2,88g
22,8-23,0mm
Dzięki!
maciekdrk napisał(a):
no........ nie do końca prawda, więc w niedalekiej przyszłości proszę o cierpliwość bo pewnie będę nudził pytaniami ;)
Nie ma problemu, po to jest ten wątek.
A jeśli chodzi o thành thái thông bảo (成泰通寶), to dorzucam swoją. Moja ma błąd menniczy. Ta pręga pomiędzy znakami thành 成 i bảo 寶 powstała w wyniku pęknięcia formy. Prawdopodobnie rozsadziło ją.
Załącznik:
thanh thai thong bao - 10 wen - Nguyen dynasty - Vietnamese cash coin - Vietnam - obverse.JPG
Załącznik:
thanh thai thong bao - 10 wen - Nguyen dynasty - Vietnamese cash coin - Vietnam - reverse.JPG
Opis monety tu:
Thành thái thông bảo - 成泰通寶maciekdrk napisał(a):
Fajnie gdyby pojawiło się takie opracowanie, więc kibicuję Ci mocno. Monety Kai Yuan traktuje szczególnie - to pierwsze keszówki jakie nauczyłem się identyfikować :)
Zbieram materiały. Priorytet w tej chwili ma ogólne opracowanie o monetach keszowych.
maciekdrk napisał(a):
Jak już Kai Yuany to podrzucę dwie prośby:
- proszę o parę uwag na temat tego, co nazbierało się na tym egzemplarzu - kiedyś, w tym wątku ciekawie pisałeś o kryształach itp., może przy okazji jakaś propozycja sprawdzonej literatury w tym temacie? (ostatnio kupiłem kilka pozycji z innych dziedzin oceniając "po okładce" i więcej będę starał się tego nie robić...)
- osobiście przypisuję tą monetę do środkowego okresu panowania Tangów, ale cały czas mi brakuje tych paru procent pewności...
Na Twoim kai yuanie wyrosły kryształy malachitu (zielone) i azurytu (niebieskie).
Fajnie ten temat rozpisał Norman Gorny na jednym ze swoich blogów. Na mojej stronie są linki do wszystkich. Nie pamiętam jednak, na którym zawarł posta o kryształach.
Jeśli chodzi o literaturę, to ja korzystałem z książek "Minerały i kryształy. Encyklopedia kieszonkowa" i "Vademecum zbieracza kamieni szlachetnych i ozdobnych". Moja żona interesowała się tym tematem, więc mi podsunęła książki pod nos. Warto korzystać z mikroskopu, żeby sobie kryształy na monetach pooglądać. Ja tak robiłem, ślęczałem z przy mikroskopie i porównywałem kształty kryształów z tym, co było w opisach i na obrazkach z książki.
Ja również uważam, że Twoja kai yuan tong bao należy do okresu środkowego Tangów. Kaligrafia znaku tong 通 z Twojej monety jest bardzo charakterystyczna dla bilonu z tego okresu.
Pozdrawiam