Teraz jest piątek, 16 stycznia 2026, 17:08

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 12 września 2006, 00:07 
Starszy Sierżant Sztabowy

Witajcie

Wiem że to nie odpowiedni dział ale juz nie wiem co mam robić, od 2 lat szukam kurtki mundurowej wehrmachtu moze być nawet w kiepskim stanie ( Zimowa także by mnie interesowała), strychówka, spod podłogi... jakakolwiek, ważne by była oryginalna, nie rozsypywała się... Taka wsam raz na manekina... Może ktoś z was ma jakaś na zbyciu lub do załatwienia, byłbym bardzo wdzięczny... Swoją drogą to brakuje mi juz właśnie tylko kurtki więc jak sie uda to zamieszcze swoje fotki :) Niebawem?? :>

Post powisi do jutra. Jutro wylatuje do kosza, a ogloszenie prosze napisac w dziale Giełda. India

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 12 września 2006, 12:36 
Podpułkownik
Podpułkownik

Kurtki tanie nie są ale niezła używkę mozna kupic np na niemiekcim Ebay sam zobacz

http://sammeln.listings.ebay.de/1918-19 ... ngItemList

ja swoja pierwszą własnie tam kupiłem za 600 zł ;) moze coś dla siebie znajdzesz w Polsce coraz gorzej z tymi rzeczami

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 12 września 2006, 15:14 

Arkis czy mógłbym prosić o kontakt mój numer gg to 2448005... Dziękuje

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 12 września 2006, 17:28 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

No Marcin szczena mi opadła :1 jak to twoje wypracowanie przeczytałem. Bardzo fajnie to przedstawiłeś no i jaki nakład pracy :jump Dawno cię nie widziałem ale jak się spotkamy to należy ci się dobre piwo :piwo :piwo :piwo A swoją drogą jak ten czas leci :cry: pamiętasz czasy kiedy ty zaczynałeś a ja doradzałem ci jak zbierać :luv i nie dać się zrobić w przysłowiowego konia. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 12 września 2006, 17:58 
Chorąży
Chorąży

No Marcin popisałeś się wiedzą w tym wypracowaniu. Dobrze że taki specjalista mieszka w klatce obok :) . No Sławku ten czas leci, ja też pamiętam jak Marcinowi doradzałeś a ja przeważnie stałem obok i słuchałem.
:jump
Pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 września 2006, 18:16 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

No włśnie i tak się nasłuchałeś, że teraz sam masz całkiem ciekawy zbiorek :za Tak trzymaj :1 Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 września 2006, 22:00 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

powiem szczerze, nie zastanawiałem się i nie szukałem jak ma być zawieszony ekwipunek, "po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! zawiesiłem go aby był i wyglądał dobrze, bo chyba wygląda dobrze ???? a co do pozostałego wyposażenia, typu kalisony czy też jakiś sweter, to aż tak głęboko nie mam zamiaru wnikać, interesowało mnie tyko to co widać na zewnątrz, a zbieram tylko odznaczenia, a jego złożyłem z czystej ciekawości i przypadku, kupiłem bagnet i tak do niego dokupiłem resztę, hehehehe :jump

pozdr
paweł

ps. celtę mam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 września 2006, 15:23 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

czesc Slawek ! no dzieki za uznanie chlopaki ale moja wiedza i tak jest mala i niekompletna w porownaniu z ogromem niemieckich fantow.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 września 2007, 07:54 
Szeregowy
Szeregowy

Żeby nie otwierac nowego teamtu zadam pytanie tutaj.

Poszukuję jakiegoś opisu poszczególnych modeli dla dat wyposazenia i umundurowania dla Afrika Korps.
I chodzi mi tu bardziej o te pustynne formację.
Proszę o pomoc i dziękuję.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 września 2007, 12:15 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Wszystkie elementy wyposazenia dla DAK ( czyli dla oddzialow walaczacych w Afryce polnocnej ) to wyposazenie model 40 ( wszystko zostalo zaprojektowane w 1940 roku ) . Tyczy sie to tak samo wyposazenia osobistego ( manierki , chlebaki, pasy , szelki , plecaki itp. ) jak i umundurowania ( bluza , spodnie , trzewiki, wysokie buty , helmy korkowe , plaszcze itp. ). Oczywiscie w 42 i 43 roku weszly nowe modele wyposazenia jak chocby bluza m42 badz m 43 oraz inne poszczegolne modyfikacje sprzetu . Mimo jednak wszystko we wczesnej fazie wojny w Afryce polnocnej byl uzywany sprzet kontynentalny . Mysle ze ktos okresli dokladnie jaka literatura fachowa pomoze ci w znalezeiniu owych informacji ( na poczatek polecam AFRICAKORPS Jacques Scipion & Yves Bastien ).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 września 2007, 16:40 
Szeregowy
Szeregowy

HeinRich dzięki ci za wytłumaczenie a co do tej literatury to czym predzej biore sie za poszukiwania.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]