Teraz jest poniedziałek, 19 stycznia 2026, 20:37

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 407 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 28  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 grudnia 2005, 15:50 
Kapitan
Kapitan

Jęsli chodzi o ,,DESZCZYKOWATOM" pałatke to jestem ciekaw jak wygląda!!!!!.A co do pumy i podpinki to bardzo dziękuje za info :1 :1 :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 grudnia 2005, 16:35 
Sierżant
Sierżant

Do kuny-jeżeli mozesz to wrzuc te fotki swojego kompleciku w pume!Słuchaj Łukasz,a moze te pałatki miała zwykla piechota?bardzo ciekawa sprawa,jezeli bys miał jakies nowe informacje na ten temat to pisz!Czekamy na dalsze odpowiedzi.Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 grudnia 2005, 21:35 
Pułkownik
Pułkownik

Witam!
No i mam ferie. Matury próbne za nami, jak na razie nie spadłem poniżej 78%- czyli chyba nieźle. :1 Przejdźmy to rzeczy, czy może ktoś z Kolegów byłby w stanie podrzucić mi jakieś info na temat oficerskich bluz polowych z lat 50 (czy były to identyczne jak garnizonowe mundury jedynie bez obszyć?) ?? Prosiłbym jeszcze o zdjęcie garnizonowej bluzy żołnierskiej z tego samego okresu. Na zdjęciach z epoki, którymi dysponuję za dużo nie widać niestety, a ciekawi mnie, czy taka wyjściówka żołnierska miała wypustki na manketach w barwie broni? Liczę na pomoc!
JachoSS, my się chyba znamy? :) Mamy wspólnego znajomego w Lubnie...., czy dobrze myślę? :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 grudnia 2005, 16:07 
Sierżant
Sierżant

Do JachoSS! Niestety moja puma się gdzieś zdezaktywowała a;e że temat ciekawy postanowiłem trochę pogrzebać po necie i znalazłem dwie w miarę ciekawe fotki

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 grudnia 2005, 21:05 
Kapitan
Kapitan

Czy na pierwszej bluzie maskującej nie jest naszyta naszywka batalionu szturmowego z Bielska Białej?????????????????
Ta jednostka jest o 8 km ode mnie z Czechowic Dziedzic.
A tak poza tym to te bluzy były już ogadywane na forum ,ake pare fotek niezaszkodzi :1 :1 :1 :1 :1
Ale ta druga bluza ma dość ciekawą kolorystyke w stosunku do pierwszej.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 grudnia 2005, 21:52 
Sierżant
Sierżant

Siemanko!Rzeczywiscie bardzo ciekawe te kurtki!Kuna,gdzie znalazleś takie fajne zdjecia?z jakiejs specjalnej stronki?moze podasz link?Łukasz cos nowego w sprawie tej pałatki w deszczyk?o jakim znajomym mówisz?:)Pozdrawiam i licze na dalszy rozwój tematu bo naprawde jest extra!Wesołych Świąt Wam Wszystkim Życze!a w Nowym Roku Duzo Szczescia,Zdrówka oraz jak najwiecej Nowych Ciekawych Fantów do Kolekcji!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 24 grudnia 2005, 17:19 
Sierżant
Sierżant

Skoro prosicie to link już jest do waszej dyspozycji. Cały układ warszawski jeśli chodzi o mundury. Kilka ciekawych wynalazków jeśli chodzi o polskie kurtki ale wczoraj nie wrzucałem bo wydały mi się całkiem nieprawdopodobne ale oceńcie sami. Miłego oglądania i wesołych spokojnych świąt życze.
Tu linka http://www.fbmginc.com/warsaw_pact_uniforms.htm

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 grudnia 2005, 06:30 
Specjalista
Specjalista

Na podanej stronie brakuje jeszcze kamuflażu "pietruszka".

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 grudnia 2005, 17:34 
Sierżant
Sierżant

Siemanko Wszystkim!dzisiaj z racji Wigilijnego zjadzu rodzinnego porozmawiałem troszeczke z moim wujkiem,który był w wojsku w latach 60-tych!oczywscie zadałem mu wiele pytan odnosnie lwp w tamtym okresie!!jednym z moich pytan było zapytanie o pałatke w deszczyk!niestety wujek powiedział mi ze owszem były pałatki ale całe jednolite(zielone!),w w deszczyk on sam nigdy nie widział!W takim razie czy rzeczywiscie takie pałatki w deszczyk istniały?czy moze ta o której wspomina Łukasz,to pałatka NRD-owska?hmmm,bardzo ciekawa sprawa,moze ktos jest w stanie odpowiedziec na to pytanko?czy w LWP były pałatki w kamo deszczyk???

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 grudnia 2005, 22:45 
Kapitan
Kapitan

Powiem wam jedną rzecz o tej pałatce w ,,deszczyk".W Bytomiu zaswsze stoi koleś co rzeczy z byłego NRD i ZSRR.Jak zawsze jeżdze do Bytka to tam do niego zajrze co tam ma ciekawego.Jak byłęm w Listopadzie to tam grzebało w jego rzeczech dwoch łepków bo szukali ,,gymnasiorki" do rekostrukcji zolnierza radzieckiego i tam wyciagneli palatke taka troche podobna do ,,deszczyku".Nie przyjzałem się jej dobrze (nie zwrocilem na nia uwagi) tylko ja zmierzylem katem oka , i poszedłemm szukać swoich fantów.Tak mi się wydaje że ta pałatka w ,,deszczyk" to wytwór armi NRD........Ale to jest moje prywatne zdanie i jak każdy człowiek mogę się mylić...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 grudnia 2005, 22:53 
Pułkownik
Pułkownik

Poproście ładnie Bipera to może dam Wam fotki pałatki. Nie mam czasu się u niego pojawić. Pamiętam, że brudna strasznie była i strasznie ciężka (...) bo wykonana z jakby gumowanego płótna. :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 00:45 
Kapitan
Kapitan

Jej fotli od Bipera płachty w ,,deszczyk".Dzięki Biper za poświęcenie się dla sprawy :1 :1 :1 :1 :1 :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 04:02 
Weteran
Weteran

Z uwagą (w miarę :) ) przeczytałem posty tego wątku i postaram sie nieco pomóc w rozważaniach.
Mundury polowe "w deszczyk" były kilku fasonów i w pełnej gamie kolorystyki. Pod koniec lat 60-tych wojsko było "wielokolorowe".
Powodem było wydawanie z magazynów mundurów pochodzących z różnych szwalni i lat ich uszycia. Kolory były od trawiasto- zielonych w ciemno-zielony deszczyk do szaro-zielonych w brązowo-czarny deszczyk. Spodnie starszego kroju były bardziej "pompiaste", z lat 65-70; bardziej dopasowane z węższymi nogawkami. "Moda" była taka, że starszy rocznik (drugi) prał sobie mundury polowe w wodzie z dodatkiem wapna chlorowanego (do dezynfekcji toalet) i mundur odbielał się. No i kolorystyka wychodziła przedziwaczna - od białych w brązowy deszczyk do sraczkowo-żółtych w nieokreślony. Nogawki obowiązkowo były zwężane przez ręczne przeszywanie i często żołnierzyk wyglądał jak w narciarkach (Czytaj kalesonach).
Pasy parciane bez klamry WP weszły do użytku na początku lat 70-tych z powodu oszczędności skóry. Tak jak skórzane w modzie było noszenie jako luźne "na eggsach".
Czapki do munduru w deszczyk nie były rogatywkami, lecz krojem przypominały czapki austryjackie (Orzełek nr 2). Rogatywki sukienne noszono do munduru parcianego chyba do 59-roku (Orzełek nr 1).
Pałatek (z rosyjskiego) lub poprawnie płaszcz-namiot w LWP w deszczyk nie było. Tylko w kolorze khaki.
Ubrania specjalne-maskujące faktycznie były w kamuflarz-deszczyk. Moro zaczęto wprowadzać na początku lat 70-tych. Wojska powietrzno-desantowe otrzymały moro popularnie zwane US (ubiór specjalny). Cechą była duża ilość kieszeni i kryte guziki, w kurtce dodatkowo dwie kieszenie od bioder do pleców na suwaki. (Do dziś w takim bujam po polach).
W razie pytań proszęo posty.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 09:21 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Kredek,widze ze naprawde wiesz duzo na temat LWP.Własnie potwierdziłes to,nad czym tak od dawna mysle-a mianowicie to,ze mam kilka mundurkow w deszczyk,i każdy praktycznie róźni sie kolorem!oczywiscie nie zeby były sprane!!!niektóre egzemplarze mam zupełnie nowiutkie z magazynu.Od ojca dowiedziałem sie tego samego co piszesz,ze prali mundurki(on nazwał to sodą kaustyczną-jednak mógł sie pomylic!)po to aby były jaśniejsze.Mówił mi,ze mieli wtedy taka mode.Powiedział mi tez,ze czapke do munduru galowego odpowiednio deformowali aby osiagnąć jak to nazwał(podobna do niemieckiej).ponoc wszyscy tak robili.Ale wracając do kolorystyki deszczyku,to posiadam spodnie noweczki zupełnie zielone,inne natomiast w kolorze sraczkowatym,a jeszcze inne jakies pod szarawe.Wszystko jest na 100% wojskowe!Tak sobie teraz próbuje wyobrazic tych wszystkich żołnierzy stojących na apelu i kazdy ma inny kolorek mundurka.Co do tej pałatki,to powiem szczerze ze nigdy o takiej nie słyszałem.Kredek,a co powiesz mi o śpiworach w deszczyk?mam taki jeden własnie z lat 60-tych jeszcze z metka!czy spiwory te były na 100% na wyposazeniu wojskowym?czy moze raczej sa one cywilne?Jezeli znajdziesz czas,to prosze odpisz!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 13:22 
Weteran
Weteran

Tylko kadra zawodowa otrzymywała na wyposażenie śpiwór i do kompletu dwie wkładki do śpiwora w kolorze zielonym, nazywane prześcieradło. Żołnierze zawodowi nie mieli plecaków lecz do 70 roku walizkę ze sztywnej tektury w kolorze brąz, a po 70-tym dużą walizkę obciądniętą ciemnozieloną dermą. Wygląd tej walizki był tak charakterystyczny że na dworcach kolejowych od razu było widać rodzinkę wyjeżdżającą na wczasy :).
W czasie alarmu graty kadry jechały na samochodzie ciężarowym, a żołnierze swój dobytek targali na plecach.
Żołnierzowi w polu za spanko służył kocyk i plecaczek jako poduszka.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 407 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 28  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]