Teraz jest niedziela, 29 czerwca 2025, 00:37

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1331 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 89  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 marca 2005, 17:37 
Pułkownik
Pułkownik

Witam,

a co powiecie o takim przypadku - wz.24 to czy wz.27 ? Niby wz.27 bo jest uniwersalny - do tej pory pasował na wszystkie kabeki na jakie próbowałem go nałożyć. Ma na głowicy wybite "wz.27" ale nie jestem pewien czy nie jest to własnie jakiś jeden z osttanich egzemplarzy wz.24. Ale jako kiepszczak wolę zaczerpnąć opinii osób nieco bardziej rozeznanych w temacie. Załączam słabą fotkę (nie mam mozliwosci zrobienia lepszej). Na jelcu: "343956", na progu: "R" w kwadracie, "PERKUN" i "M" w trójkącie. Pan Szczegłow w "Bagnetach..." skrobnał że dolny numer wz.27 to "349719" a umnie niższy numer ma juz bite "wz.27" na głowicy ? No więc jak ?późny wz.24 czy wczesny wz.27, czy moze bląd oznaczenia ?

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 marca 2005, 17:48 
Pułkownik
Pułkownik

jeszcze przy okazji drugie pytanko o wz.28 uproszczony który śmigano w Radomiu od marca 1939: ile sztuk wyprodukowano ? Mam jeden i sprawa mnie mocno ciekawi - część mowi o 10 tys. inni o 3tys. - czy wiecie jakie jednostki je dostały ? Dziwnym trafem kilka sztuk pojawiało się w różnych okresach w rejonach Łodzi. Być moze mieli je żołnierze któregoś z walczących tu pulków? Mój akurat pochodzi z Lubelszczyzny. Stan cienki ale lepszy taki niż żaden. :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 marca 2005, 19:36 
Porucznik
Porucznik

Witam,
Wg rozkazu publikowanego przez Szczegłowa (t.2 str. 18) wz. 27 jest od numeru 342751 do 378110 - tak więc Twój bagnet to wz. 27.
Co do uproszczonych to trzy tysiące to na pewno zbyt mała liczba. Z moich obserwacji wynika, że było ich między osiem a dziesięć tysięcy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 31 marca 2005, 13:36 
Strzelec galicyjski

Witam . A miał bym pytanie , z jakiej wytworni pochodzi ten bagnet wz.28 , i czy ma ktos bitego na bagnecie takiego własnie orzełka ? Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 31 marca 2005, 15:22 
Porucznik
Porucznik

dalton napisał(a):
A miał bym pytanie , z jakiej wytworni pochodzi ten bagnet wz.28.

Mój typ:
F.B. RADOM, seria: K, S, W lub numer pięciocyfrowy; odbiór D w sześciokącie lub brak

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 31 marca 2005, 23:43 
Strzelec galicyjski

Witam . Rzeczywiscie sie zgadza , bo jest to radomiak z odbiorem D w szesciokacie, i z serii K, ma jeszcze orzelka i trzy kola pod dziobem rekojesci - masz podobnego ? Charakterystyczna rzeczą jest tez to roztoczenie oczka w jelcu ( chyba po to zeby bagnet lepiej na lufe wchodził ?).Pozdrwiam Wojtek.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 1 kwietnia 2005, 01:25 
Pułkownik
Pułkownik

ooo propo serii z "D" w sześciokącie to jak już pytamy seriami to teraz ja :) : mam egz. o numerze "6942 W", jedyny odbiór jaki ma to własnie w.w. "D" - częsciowo jest chromowany (cała głowica, jelec i częsciowo głownia - na niej chrom niestety odpadł). Ogólnie stan bardzo przyzwoity tyle że ma ten chrom. Kiedyś spotkałem się z opinią że Oddział Zamkowy w Warszawie miał na wyposazeniu bagnety które chromowano w celach repreentatywnych. Co Wy na to ? Mit czy po częsci może prawda ? O tyle mnie to ciekawi że mój ma nieruszone okładki (zero śladów prób odkręcania) a chyba jakby ktoś go sobie chciał pochromowac to wysyilłby sie na tyle zeby je odkrecic.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 1 kwietnia 2005, 13:04 
Porucznik
Porucznik

dalton napisał(a):
masz podobnego ?

Mam. Seria K, orzełek podobny, także ma rozfrezowany pierścień. Tylko że mój egzemplarz nie ma wybitych trzech kółek pod dziobem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 1 kwietnia 2005, 23:48 
Strzelec galicyjski

Witam . Ale sam przyznasz ze te radomiaki ( chodzi tu o te z rozfrezowanym jelcem) sa dosc dziwne odbiegaja od typowego schematu radomiakow (rozfrezowany pierscien i to bicie orła ). Ale jeszcze oprocz tych trzech kółek na moim jest jeszcze orzelek pod dziobem rekojesci - i mam go z pierwszej reki od swojaka - wiec zadnych kombinacji byc nie moglo. Moze wiesz coś wiecej na temat tej wersji ? . Pozdrawiam Wojtek .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 2 kwietnia 2005, 00:09 
Porucznik
Porucznik

Witam,
maly orzełek pod dziobem to standard dla tego okresu produkcji. Na serii K były bite orły (nad W.P.) w przynajmniej trzech różnych kształtach.
Radomiaków z trzema kółkami pod dziobem widziałem dwa, ale niestety nie zwróciłem wtedy uwagi na pierścień i nie wiem czy był on także rozfrezowany.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 2 kwietnia 2005, 16:01 
Strzelec galicyjski

Witam . Dzieki za odpowiedz .Ja w swojej kolekcji próbowałem zebrac bagnety radomskie z różnymi odbiorami udało mi sie dotychczas zebrac takie odbiory: D2 w elipsie , J w elipsie , D w szesciokacie, Z w szesciokacie , X w kole . A widzałem jeszcze B8 w elipsie - a moze spotkałeś sie jeszcze z innym odbiorem ? Perkunow odbiorami raczej nie bede zbierał ( jest ich troche za duzo ). A mam jeszcze pytanie zwiazane ze stęplem Pr - w kwadracie czy chodzi tu rzeczywiscie o próbna partie perkunow ( taka informacje znalazłem w ksiazce Szczegłowa " Bagnet wojska polskiego 1914-1999" , bo posiadam takiego, tylko ze to jest wz.28 a nie wz.24 jaki jest prezentowany w tej ksiazce ( jego znakowanie to "C" w prostokacie, PERKUN i "M" w trójkącie, a z drugiej strony jest orzeł ,WP i własnie stępel Pr w kwadracie) . Czy cokolwiek Ci wiadomo o tym oznakowaniu. Z góry dziekuje za odpowiedz bo wiedza w tym temacie ( chodzi mi o oznakowanie bagnetow polskich ) jest niestety kiepska .Pozdrawiam Wojtek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 2 kwietnia 2005, 16:57 
Porucznik
Porucznik

Witam,

1) "Pr" w kwadracie była nabijana na egzemplarzach zwracanych producentowi w celu usunięcia niezgodności z warunkami technicznymi - jest to informacja na 100 % pewna, bo pochodząca z Warunków technicznych, choć niestety nie na bagnety
2) na bagnetach radomskich innych odbiorów niż wymienione przez Ciebie nie spotkałem. Na pochwach radomskich jest jeszcze M w trójkącie. Czy mógłbyś napisać coś więcej o tym bagnecie sygnowanym X w kole.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 2 kwietnia 2005, 21:54 
Strzelec galicyjski

Witam . Ten radom z "X" w kole dopadłem od kumpla ( wymiana za brazylijskiego mausera- sprzedac nie chciał , a bagnet jest na pewno z rejonu podkarpacia ). A i znim jest ciekawostka - pod szkłem powiekszajacym widac ze pierwotny odbiór był najprawdopodobniej D2 ( ale widac tylko czescio elipse przy literze M ( w napisie radom). A stylizowane "X" w kole jest troche na uboczu - a i zapomniałem dodac ze okładki sa tez dziwne - sa bardziej na kantach zaokrąglone ( nie kanciaste jak w standartowych radomiakach ) . Moze bagnet przechodził remont ? A bagnet radomski z B8 w elipsie widzałes ? Pozdrawiam Wojtek .

Ostatnio edytowano wtorek, 30 grudnia 2008, 19:45 przez dalton, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 4 kwietnia 2005, 11:57 
Generał Broni
Generał Broni

Cześć, jestem tu nowy, choć niektórzy może mnie znają i ja też znam. Mam pytanie - dlaczego wpowadzono bicie tzw. mobilizacyjne, czy to może był jakiś związek z wymianą sprzętu w następnych latach i stąd ta data?
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 4 kwietnia 2005, 12:55 
Porucznik
Porucznik

Witam,
Dalton dziękuję za informację. Bagnet z x w kole widziałem tylko raz - kilka lat temu w antykwariacie wWarszawie (bardzo słaby stan zachowania). Miał on też dwa stemple odbiorcze - drugim był właśnie B/8 w elipsie. Bagnetów z samym B/8 widziałem kilka, jednak żadnego z nich nie kupiłem ze względu na nieadekwatnie wysoką cenę w stosunku do stanu zachowania.

Jacek101, jeśli chodzi o zasąpienie liter "W.P."datą 1939 to prawdopodobnie miało to na celu ułatwienie identyfikacji roku produkcji bagnetu, a co za tym idzie łatwiejszą gospodarkę materiałem uzbrojenia w jednostkach (starano się w pierwszej kolejności wykorzystywać bagnety jak najstarsze).

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1331 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 89  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]