Cytuj:
chciałbym pogratulować koledze kolekcji oraz ciekawego wątku
Bóg zapłać.
Cytuj:
Nominał to fyrk
Cytuj:
odpowiada jak najbardziej szelągom z tego okresu
Fyrk Zygmunta Wazy jako króla szwedzkiego to rzeczywiście bardzo ciekawa i rzadka moneta. W archiwum WCN jest tylko jeden egzemplarz z roku 1593.
Nie wiem jednak czy analogia z polskim szelągiem jest do końca prawidłowa. Do mnie szczerze mówiąc bardziej przemawia porównanie z półgroszem. Po pierwsze – napis otokowy gdzie podobnie jak na półgroszach Zygmunta III widnieje napis „MONETA NOVA”. Po drugie estetyka i widniejąca na monecie korona – również nasuwająca porównanie z polskimi półgroszami. Zresztą wydaje mi się, że gdzieś nawet czytałem (nie pamiętam już gdzie), że fyrk był wzorowany na polskim półgroszu. Po trzecie w końcu dwa fyrki odpowiadały örtugowi, czyli jakby polskiemu groszowi.
No ale jest też argument za porównaniem fyrka do szeląga. Jeden fyrk odpowiadał sześciu fenigom podobnie jak szeląg sześciu denarom.
Cytuj:
A to mój ulubiony szeląg koronny Zygmunta III Wazy. R2. Rok 1600.
Bardzo ciekawa i dość rzadka moneta z charakterystycznym skrótem mennicy bydgoskiej - pojedynczym „B” pod monogramem królewskim. W katalogu Kopickiego (2007) – poz. 152. Pojawiła się już tu (na stronie 3.) moneta z pojedynczym "B", ale o rok starsza i nie tak rzadka.
Dziękuję Kolegom za wzbogacenie wątku fajnymi monetami.