Teraz jest poniedziałek, 19 stycznia 2026, 13:32

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Uwaga na kolekcjonerskie kopie odznak i odznaczeń!
PostNapisane: środa, 30 listopada 2005, 09:22 
Podporucznik
Podporucznik

Witam,
postanowiłem rozpocząć wątek traktujący o dobrych kolekcjonerskich kopiach odznak i odznaczeń, ponieważ jak na razie nie liczne osoby posiadają tak doskonałą wiedzę, ażeby od razu rozpoznać ładne kopie. Wątek ten ma służyć przede wszystkim początkującym kolekcjonerom, ale wydaje mi się, iż może przydać się nam wszystkim, gdyż uczymy się całe zycie. Jednocześnie zachęcam do wklejania fotek kopii oraz oryginałów danego producenta.
Na początek krzyż żelazny (EK) I klasy. Jest to kopia producenta L / 11 - Deumer. Sygnatury tego producenta były sygnowane zawsze z ukośnikiem, w ramce lub bez. Oto kopia (od razu błąd ortograficzny!!! się w oczy brak ukośnika przy L11).

Ostatnio edytowano wtorek, 10 lutego 2009, 11:43 przez Monsun, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 listopada 2005, 09:27 
Podporucznik
Podporucznik

i dla porównania oryginał tegoż samego producenta ...

Pozdrawiam
Monsun

Ostatnio edytowano wtorek, 10 lutego 2009, 11:46 przez Monsun, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 listopada 2005, 10:36 
Podpułkownik
Podpułkownik

Bardzo fajny wątek każdy może się douczyć :1 :jump :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 listopada 2005, 10:57 
Podporucznik
Podporucznik

Kolejne kopie wykonane zostały przez FLOCH'a ...

Ostatnio edytowano wtorek, 10 lutego 2009, 11:50 przez Monsun, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 listopada 2005, 11:00 
Podporucznik
Podporucznik

kolejne produkcje FLOCH'a ... zwracam uwagę na zapięcie i uszko (kanciaste)

Ostatnio edytowano wtorek, 10 lutego 2009, 12:08 przez Monsun, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 listopada 2005, 11:16 
Podporucznik
Podporucznik

i na koniec jeszcze fotka zbiorowa zapięć i nakrętek, które FLOCH stosuje w swych kopiach.

@Ariks - nie wszyscy posiadają taką wiedzę jak Kuligow, Ty, Frozzer, Maciej G. czy też inni. Ten wątek ma słuzyć osobom, które chcą zdobyć jakieś informacje na temat odznak i odznaczeń niemieckich, a przede wszystkim ma je ustrzec przed nabywaniem kopii za cenę oryginału.
W związku z czym jeszcze raz zachęcam do wstawiania w ten wątek zdjęć fałszywek i jeśli to możliwe zdjęć oryginałów dla porównania. Proszę również o wyrażanie swoich opinii oraz uwag co do detali wykonania, tak aby każdy wiedział na co zwracać uwagę i przed czym się wystrzegać.

Pozdrawiam
Monsun

Ostatnio edytowano wtorek, 10 lutego 2009, 12:13 przez Monsun, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 listopada 2005, 14:18 
Podpułkownik
Podpułkownik

Przyznaję, że nie posiadam takiej wiedzy aby poznać, że EK I, jaki pokazałeś jest kopią (i dotego ta patyna)! Spoko dałbym się nabrać.
Niedawno zdobyłem klamrę WH i teraz zaczynam myśleć, czy nie dałem się nabrać :cry:
P_38

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 31 stycznia 2007, 15:30 
Plutonowy
Plutonowy

chcesz łatwy i dobry sposob na rozpoznawanie odzna kza rany i krzyzow ek rycerskich i na szpile czy to oryginały????? jeżeli srodek jest magnetyczny i przygiaga magnes to org jezeli nei to kopia :) to samo jest z klamrami wieć mzoesz łątwo sprawdzic:) to od zawsze sprawdzony sposob:) pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 31 stycznia 2007, 15:47 
Pułkownik
Pułkownik

Dany jesteś w błędzie. Magnetyczność nic nie zmienia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 31 stycznia 2007, 16:33 
Podpułkownik
Podpułkownik

Brawo!!! Proponowałbym jeszcze wpisywać tych wulgaryzm co sprzedają kopie na Allegro jako oryginały.
Klamrę (zróbkę) w niemalże 100 % najłatwiej poznać nie po wizerunku z przodu ale po tyle - zaczepów jeszcze nie umieją podrobić. Mam katalog fałszerstw klamer niemieckich , jeżeli ktoś nie ma pewności to niech mi podeśle zdjęcie. Postaram się pomóc.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 lutego 2007, 13:50 
Generał Brygady
Generał Brygady

U mnie w Lubinie taki starszy koleś, właśnie sprzedaje takie typu rzeczy. Niestety, u początku kolekcjonerstwa kupiłem od niego odznake za 25 zł. Dopiero po przeczytaniu paru stron, zrozumiałem, że wyrzuciłem pieniądze w błoto.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 lutego 2007, 21:55 
Plutonowy
Plutonowy

mi sposob z magnesem zawsze dizała i przynosci korzysci iż nikt ejszcze mnei ne ioszukał:) za 25zł to jeszcze nei tak zle znam ludzi ktorzy dali po 900złza kopei krzyza ek1:\ wspułczucie dlanich

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 lutego 2007, 05:48 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

czy watek umarl, bylbym wdzieczny gdyby byl rozwijany.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 lutego 2007, 13:55 
Pułkownik
Pułkownik

Właśnie, przyznam że też bardzo mnie zaciekawił temat. Ja z zasady w ogóle nie patrzę na odznaki/odznaczenia przyjmując zwykle że "wszystko to kopie". Po prostu nie mam na tyle doświadczenia, żeby mieć 100% pewność. Oko zawsze można oszukać, podstarzając przedmiot, wykonywując dobrą kopie. Próby czy sygnatury można wybić. Bez wieloletniej znajomości i doświadczenia w temacie na pewno się nie pozna że taki a taki producent robił tak swoje odznaki i dzięki temu automatycznie wyłapywac podróbki.

Czy temat wątku jest zamknięty tylko do Niemiec ? Mnie bardzo interesuje np. pod względem polskich odznak pułkowych. Wielkrotnie bowiem miałem okazję widzieć kopie które brałem za oryginały, ale także i oryginały które (z braku wiedzy/doświadczenia) automatycznie brałem za kopie, a którymi później okazywały się nie być.

Także koontynujmy (-cie?) temat ;) Na pewno będzie to miła pożywka dla oka wielu forumowiczów.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 lutego 2007, 20:04 
Generał Brygady
Generał Brygady

Pamiętajmy że skopiowane były praktycznie wszystkie odznaki pułkowe (1939). Sporo z nich było produkowanych w latach 60-70 tych więc dziś z pewnością są pokryte "szlachetną" patynką..... Oczywiście są do zidentyfikowania ale to wymaga naprawdę ogromnej wiedzy i doświadczenia (nie na podstawie aukcyjnych zdjęć). Poniżej zdjęcia odznaki żołnierskiej dywizjonów artylerii pomiarowej która niedawno była na dużym zagranicznym serwisie aukcyjnym. Ciekawy jestem waszych opinii ??

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]