Teraz jest poniedziałek, 19 stycznia 2026, 04:18

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: USMC-dla urozmaicenia .
PostNapisane: środa, 22 lutego 2006, 23:16 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Witam . Bardzo skromnie ale coś innego .
[img][img]http://img300.imageshack.us/img300/3594/kolekcja0127zb.jpg[/img][/img]
[img][img]http://img431.imageshack.us/img431/9071/kolekcja0148qf.jpg[/img]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ][/img]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 lutego 2006, 01:59 
Specjalista
Specjalista

ladne graciki :D :1 mam tez troszke amerykanskich klamotow :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 lutego 2006, 11:40 
Pułkownik
Pułkownik

Świetne ! Fajny temat- też mnie kiedyś interesował. Hełm by sie przydał, co? :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: USMC-dla urozmaicenia .
PostNapisane: czwartek, 23 lutego 2006, 12:35 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

tomkey68 napisał(a):
Bardzo skromnie...

Nooo, nie bądźmy tacy skromni, bardzo ładne rzeczy widać u Szanownego Kolegi. Za taką ładną bluzę HBT to przecież trzeba dać więcej, niż przeciętna polska emerytura.

No i kompletny Jungle 1st Aid Packet - rzecz, za którą uganiają się nawet Amerykanie. Z tego pakietu możesz naprawdę być dumny i nie dziwię się, że go wyciągnąłeś do fotografii.

Czyli jednym słowem - wielkie gratulacje!

A skąd masz takie ładne deaktywowane naboje w ładownikach do Garanda, jeśli można wiedzieć?

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Od siebie dorzucam moje jedyne dwa gadgety USMC z II wojny. Są to dwa ostatnie wzory pokrowców na manierki, no bo manierek, które są w środku, trudno nazwać "manierkami USMC", bo czegoś takiego nie było (wbrew różnym bzdurom wypisywanym w necie o emaliowanych manierkach M1942 albo o plastikowych, jako rzekomych "manierkach USMC" czasu II wojny).

W przeciwieństwie do US Army niestety USMC nie cechował pokrowców na manierki. Można więc z grubsza powiedzieć, że manierka z lewej to rzecz z 1944 roku, a manierka z prawej z roku 1945.

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 lutego 2006, 13:20 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Witam . No dzięki za miłe słowa :) Fakt , że manele Piechoty sądrogie . Trafiają się jednak okazje . Co do ammo to czemu pytasz ? Na allegro można kupić całą mase wydmuszek . Co prawda ze springami z 2ww jest ciężko ale też się trafiają . Fajne masz te pokrowce Cattaraugus . Ja niestety mam tylko standardowy pokrowiec armi USA . Choruję na typ Cross Flaps ale osiągają czasami zawrotne sumy , no i jest sporo repro .
Co do gratów amerykańskich to mam jeszcze kilka ale już nie Piechoty Morskiej . Porobię fotki to jeszce coś wkleję . Puki co kilka jeszcze szczegułów zawartości apteczki . Pozdrawiam .
[ img ]
[ img ]
[ img ]
;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 lutego 2006, 13:28 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Na allegro poszuaj repliki Garanda albo innej amerykańskiej broni.Nie są drogie, a pasowałyby do Twojej kolekcji. Widziałem również saperki i kilofy Made in USA z 1942 roku oryginały w doskonaym stanie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 lutego 2006, 13:40 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

tomkey68 napisał(a):
Co do ammo to czemu pytasz ? Na allegro można kupić całą mase wydmuszek . Co prawda ze springami z 2ww jest ciężko ale też się trafiają .

O, nie wiedziałem, pewnie dlatego, że rzadko oglądam Allegro. Dzięki za tę informację. Moim zdaniem ładowniki to mniejszy problem, bo widać je często w amerykańskich sklepach online już od 0,5 $ za szt.

tomkey68 napisał(a):
Fajne masz te pokrowce Cattaraugus . Ja niestety mam tylko standardowy pokrowiec armi USA . Choruję na typ Cross Flaps ale osiągają czasami zawrotne sumy , no i jest sporo repro .

Te moje to właśnie "cross-flaps" lub jak kto woli "dog ear", tylko mi gdzieś wcięło zdjęcie tych manierek od frontu.

C. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 25 lutego 2006, 23:19 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Jeszcze kilka fancików do galerii . Żadna rewelacja ale jakiś zaczątek już jest .
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
Ciekawie podpisana menażka , może właściciel był polskiego pochodzenia ?
[ img ]
[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 26 lutego 2006, 03:23 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Bardzo ładne rzeczy tutaj widzimy proszę wycieczki :)

Wczesny pakiet pierwszej pomocy (czerwony) w tak dobrym stanie to dzisiaj rzecz nie taka łatwa do znalezienia. Późny (zielony), też widoczny u kolegi, to się w dobrym stanie znajduje bez kłopotu, ale nie ten wczesny.

Składany kilof M1910 (patent genialnego kowala Otto Swanstroma) w tak dobrym stanie to też dziś rzadkość. I ciekawe jest na niego to nosidło-pokrowiec, bo ani on w kolorze OD#9, ani OD#7. Na kolor OD#3 trochę za ciemny, więc najprawdpodobniej jest to tak zwany kolor transition green (jeśli fotografia nie przekłamuje za bardzo barw), jaki funkcjonował w fazie zbliżania się przemysłu tekstylnego do barwy OD#7. Ładna i ciekawa rzecz.

Łopatka M1943 firmy Ames Baldwin Wyoming Co. to wprawdzie już nie taka rzadkość, ale ta firma właśnie parę miesięcy temu padła, a w swojej historii wyprodukowała dziesiątki milionów łopatek i dla amerykańskich sił zbrojnych i na eksport. A więc widzimy w tej łopatce definitywnie zamknięty rozdział historii.

Pozdrowienia

C. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 1 marca 2006, 19:16 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Fajne fanciki .Ja zbieram piechotę US . Jak bedziesz chciał jakieś fotki moich fantów to napisz na maila .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 marca 2006, 23:02 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Reszta fancików:manierka z kubkiem + cecha pokrowca , no i ostatni nabytek taśma do trzydziechy czyli Do km-mu Browning 1919 +skrzyneczka ;)
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]

Catt, może sypniesz jakieś fotki ze swojej kolekcji . Wiem , że masz sięczym pochwalić , nie to co ja :cry:

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]