Teraz jest poniedziałek, 19 stycznia 2026, 02:53

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: RFNR-RBNR Co to jest i jakie sa różnice... jak go odczytac??
PostNapisane: wtorek, 11 kwietnia 2006, 01:13 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

Witam

pragne sie dowiedziec cos wiecej o tym numerowaniu... końcowy okres wojny... ale moze da sie to jakos odczytac...

dziekuje i pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 11 kwietnia 2006, 14:46 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

RB Nr - Reichsbetriebnummer RF Nr - Reichsfabriknummer ( Narodowe kody fabryczne ) . RF Nr jest rzadziej spotykana odmiana RB Nr. Ogolnie sa to kody wprowadzone w poznym 1942 roku ( na jesienie - najprawdopodobniej w pazdzierniku badz listopadzie 1942 r) jako zamienniki wczesneijszych 3 literywch kodow fabrycznych ( ktore mimo to funkcjonowaly nadal az do konca wojny ) w celu ukrycia lokalizacji fabryk produkujacych ekwpiunek dla wojsk niemieckich i zapobiezenia nalotom alianckim na owe fabryki ( wedlug mnie RB Nr oraz RF Nr byly nadawane jedynie dyzym fabrykom produkujacym w ilosciach przemyslowychw ogroman skale tzn produkaujce tasmowo - innego wytlumaczenia nie widze - natomaist male fabryki kozrystaly z kodow 3 literwoych , w zglednie 4 literowych ( jak np AEMA czy ZPstZ ). Gdyby mialy one stosowac sie do wszystkich producentow to trzeba by bylo kompletnie zniesc system 3 literowych kodow i wprowadzic RB Nr wszedzie bez wyjatkow i kontrolowac wszystkich producentow czy owe przepisy o stosowaniu tego kodu respektuja - a jak widac rownolegle wystepuja zarowno RB Nr i kody trzyliterowe - poza tym byloby nie mozliwe wedlug mnie kontrolowanie tak wielkiej ilosci fabryk produkujacych na potrzeby wojska na tak ogromnym terenie ). W sumie w kodzie RB Nr/ RF Nr wystepuja nastepujacy podzial czesci skladowych pierwsza cyfra oznaczala miejsce produkcji ( wystepowaly jedynie 0/1 - 0 oznaczalo ze dana fabryka znajduje sie na terenie Rzeszy , 1 oznacza ze fabryka znajdowal sie po za terenem rzeszy ) kolejne 4 cyfry oznaczaly okrego wojskowy w ktorym znajowala sie fabryka , a ostanie 4 cyfry oznaczaly miesjcowosc ( wedlug mnie ktores z tych 4 cyfrowych kodow oznaczaly waffenamt- czyli biuro odbiotu wojskowego pod ktory dana fabryka nalezala - prawdopodobnie byly to ostatnie 4 cyfry - ale to tylko moja teoria - jak tylko znajde dowod na jej potwierdzenie nie omieszkam go zaprezentowac ). Ogolnie rzecz biorac trudno okreslic jaka fabryke reprezentowal jaki kod bo chyba nie zachowaly sie ksiazki kodqwoe - ale tego nie jestem pewien- byc moze gdzies istnieja wyjasnienia poszczegolnych kodow . Jednak niektore fabryki oznaczone RB Nr da sie zidentyfikowac a to przez fakt ze nie ktore fabryki wraz z kodem RB Nr nanosily kod 3 literowy. Np . kod RB Nr 0/0374/0142 to JSD czyli Gustav Reinhardt, Lederwarenfabrik, Berlin ( ten kod znalazlem naniesiony wraz z kodem RB Nr na pasku do manierki- a dodam ze byla to slynna na caly swiat i produkowana jedynie w Polsce niebieska manierka pochodzaca z fabryki Oskara Schindlera ) . To chyba byloby tyle poki co odnosnie wyjasniena tych kodow. jak mi sie cos jeszce przypomni to dopisze.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]