Teraz jest poniedziałek, 19 stycznia 2026, 22:13

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 407 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 28  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Umundurowanie LWP z lat 60-tych
PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2005, 23:50 
Sierżant
Sierżant

Szanowni koledzy czy mógłby którys z Was służyć mi pomoca i pokazać jakies zdjecia własnie polskich wojakow z lat 60-tych?Interesuje mnie umundurowanie z tego okresu-polowe i wyjściowe.Wiem ze polowe nazywa sie potocznie ,,deszczyk''.Chciałbym sobie zebrac taki komplecik-polowy i wyjsciowy i własnie prosiłbym Was o fotki i wypisanie co składało sie na pełne umundurowanie oraz ekwipunek.Bardzo dziekuje za odpowiedzi Jaśko

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 listopada 2005, 21:45 
Pułkownik
Pułkownik

http://www.geocities.jp/utr1980/polishm ... nglish.htm Tutaj coś znajdziesz.
Ja osobiście dzielnie brnę przez umundurowanie, ale LWP lat 43-59r. W sumie w latach 60 często i gęsto spotykano uniformy wcześniejsze.
Mundur polowy, tu chyba już głównie pierwszy deszczyk (i to nie wszędzie!!! dziadek służący w komandosach mówił, że koledzy z piechoty dalej biegali w drelichach, kiedy czerwone berety szczyciły się kamuflażem).
Mundur garnizonowy, tu nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że przeważała bluza a'la Spychaliski (z wykładanym kołnierzem).
Z początkiem lat 60 weszły w użycie plastykowe guziki.
Jak kiedyś znajdę trochę czasu obiecuję podrzucić kilka fotek z komandosów i jedn. lotniczej z Modlina z początku lat 60.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 listopada 2005, 23:41 
Sierżant
Sierżant

O widze ze temat fajnie sie rozwinął!:)Dziekuje za odpowiedzi!bardzo bym prosił o te obiecane fotografie z lat 60-tych!Stronka o umundurowaniu jest Pierwsza Klasa!!!Szkoda tylko ze nie ma tam zdjęć całych kompletnych manekinów w umundurowaniu!Nie zauwazyłem tez aby było tam zdjecie spodni w deszczyk,a chciałbym zobaczyc jak dokładnie wyglądały(oczywiscie polskie!),aby nie naciągnąc sie na spodnie NRD-owskie,bo ponoc bardzo sa podobne(jak ktos ma lub moze mi dokladniej opisac różnice pomiedzy tymi spodniami,to bym poprosił).Zapytam sie tez jak wygladała czapka do tegoż umundurowania(nie było jej na tej stronce).Pozdrawiam i licze na dalsze odpowiedzi Jasko

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 grudnia 2005, 15:21 
Sierżant
Sierżant

Hej!czy nikt juz nic ciekawego nie dopowie do tego wątku?miały byc jakies fotki:),tytuły książek:),i caly czas czekam na zdjecia spodni w deszczyk(jak odróżnic je od spodni DDR-owskich?) oraz czapki!POzdrawiam i licze na dalszą dyskusje.Jaśko

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 grudnia 2005, 21:42 
Pułkownik
Pułkownik

Witam!
Wybacz, że tak mało, że może jakość niezbyt, ale na szybko robione.
http://img222.imageshack.us/my.php?imag ... 0024ob.jpg
http://img222.imageshack.us/my.php?imag ... 0030rn.jpg
http://img222.imageshack.us/my.php?imag ... 0042ud.jpg
http://img222.imageshack.us/my.php?imag ... 0055un.jpg
http://img222.imageshack.us/my.php?imag ... 0065ea.jpg
Wszystkie zdjęcia to początek lat 60.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 grudnia 2005, 09:55 
Sierżant
Sierżant

Łukasz dzieki za wklejenie fotek!sa naprawde ciekawe!moze masz cos wiecej?to bardzo bym prosił o jeszcze:)słuchaj na jednej z fotek stoi dwuch wojaków wlasnie w bechatkach w deszczyk,ale przyjżałem sie im dokładniej i z tego co zauważyłem,to różnią sie te bechatki zupelnie od tej,która pokazał nam Piła!czy były różne wzory takich kurtek?te które sa na Twoich zdjeciach ewidentnie nie posiadaja kieszeni ani z przodu,ani na rekawie,natomiast ta od Piły właśnie je posiada!czyzby była to inna wersja?moze jakaś oficerska?a moze nie jest to w ogóle polska bechatka?hmmmm,ciekawa sprawa!Jeżeli wiecie cos na ten temat to prosze o odpowiedzi.Pozdrawiam Jaśko.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 grudnia 2005, 20:10 
Sierżant
Sierżant

Witajcie ponownie!widze,że coś zastał sie temacik:)a szkoda,bo bardzo mnie on ciekawi!słuchajcie,dzisiaj rozmawialem z sąsiadem,który słuzył w wojsku w 1965 roku!zapytałem go o buty,jakie wtedy używali,i powiedzial mi ze mieli opinacze w żółtym kolorze!zdziwiłem sie bardzo,bo ja osobiście znam tylko opinacze brązowe!zapytalem czy czasem nie pomylił sie,ze moze były brązowe,a on mi powiedział ze na pewno były bardzo jasne,takie własnie żółtawe!Później spytałem jeszcze kumpla i potwierdził mi,ze widział kiedys własnie takie opinacze-żółtawe!i teraz moje zapytanie-czy rzeczywiscie były takie opinacze w latach 60-tych?i czy moze ma ktos takie,lub zdjecia abym mógłsobie je zobaczyc i skopiowac fotke do mojego archiwum?Prosze tez o odpowiedz i na wczesniejszy post!Pozdrawiam i licze na Was:)Jaśko

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 grudnia 2005, 23:09 
Sierżant
Sierżant

hejka,btyc,postaraj sie jakos wkleic swoje fotki(moze masz skaner?:))albo ktos z kolesi mógłby udostepnic Ci cyfróweczke:).Wracając do tematu tych butów,to powiem Ci ze na razie tylko te dwie osoby potwierdziły mi ze były kiedys takie własnie opinacze w jasnym kolorze(jak to oni powiedzieli żółtawe).Cały czas szukam kogos,kto mógłby jeszcze to potwierdzić,albo chociaz fotke wkleic!z tego co sie dowiedziałem to były one bardzo krótko w urzyciu!Panowie jak kto ma i moze niech wkleja zdjecia wojaków z lat 60-tych!naprawde fajny temat i niech sie rozwija bo warto!Pozdrawiam i licze na Was!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 grudnia 2005, 17:35 
Kapitan
Kapitan

Wiem jak tej sytłacji zaradzić!!!!!!!Wejdzcie do Szukaj i wpiszcie LWP ,i szukajcie takiego tematu:ZA DUŻO NIEMCÓW-KOLEKCJA LWP
I tam są ubrane dwa manekiny w kombinezony maskujące jeden z tamtych jest barbzo podobny do tego jakiego mam u siebie na fotce..
A co do żółtych opinaczy to pytałem się taty i mówił ze jak w woju był to jego zwiadowca z plutonu takie miał!!!!!!!
Do potwierdzenia tej tezy jeszcze tylko nam fotki brakuje.
Pozdro btyc

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 grudnia 2005, 17:59 
Sierżant
Sierżant

Hej,czyli jestes juz trzecią osobą,która potwierdza istnienie tych jasno-żółtych opinaczy!Musiały naprawde krotko byc w urzyciu,ponieważ nigdy dotad nigdzie takich nie widziałem(ani na allegro,ani na giełdach,ani u nikogo z kolekcjonerów LWP!).Może jednak znajdzie sie ktos na tym forum,kto ma takie w zbiorach,albo chociaz na fotkach!Mam jeszcze jedno zapytanko,dlaczego wszystkie mundury w deszczyk,które dotychczas widziałem zawsze różnia sie od siebie kolorem?tzn.odcieniem-jedne są jasniejsze,drugie ciemniejsze(ale nie to żeby były sprane!)po prostu sa jakiegos innego koloru!widziaełm kilka kompletów prosto z magazynu i naprawde jedne sa takie jakies bardzo zywo zielone,inne sa matowo zielone,a nastepne jeszcze inne!Co o tym sadzicie?Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 grudnia 2005, 20:44 
Sierżant
Sierżant

Parka naprawde fajna!Cena rzeczywiscie duża!kamo bardzo podobne do niemieckiej WH!Ale chyba takie kurtki były używane tylko w jednostkach specjalnych?(tak jak napisał sprzedajacy w opisie),bo w latach 50-tych jako munduru polowego używano drelich!bynajmniej mi sie tak wydaje!btyc,a co masz z umundurowanie lub ze zdjęć z lat 60-tych?chciałbym w koncu zobaczyc jak rzeczywiscie wygladała rogatywka w deszczyk i spodnie!pytam,bo wiem ze czeskie i nrd-owskie byly prawie identyczne i dla mało obytego z tytm tematem moze skonczyc sie pomylkowym zakupem deszczyku naszych sąsiadów!Pozdrawiam i nadal czekam na odpowiedzi

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 grudnia 2005, 21:07 
Kapitan
Kapitan

Wiesz co ci powiem JachoSS ja też chce zakupić mundurek w deszczyk i stoje przed tym samym problemem ale ALE chyba polskie spodnie bedom miały jakieś sygnatury bądz metki,wiem ze bluzy mają metki ale spodnie to nie wiem....................
A tak swoją drogą jezdzisz do Bytomia????I tam kolesia nagranego który ma mi załatwić Polski mundur w deszczyk.

P.S a na taką parkę to się szykuję już od dłuszego czasu ale za 130-160 zł.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 grudnia 2005, 21:26 
Sierżant
Sierżant

Kurcze,do Bytomia niestety nie jeżdże:(,ale jak masz tam kogoś ,kto moze zalatwic komplecik w deszczyk,to bardzo fajnie i ja na Twoim miejscu na pewno bym tam skoczył!jak uda Ci sie zakupic ten mundurek,to błąd ortograficzny!!! poprosze o fotki:)Mam nadzieje ze bedzie on na Ciebie dobry,bo dotychczas jak słyszalem od kolesi to wszystkie te mundury z lat 50-tych i 60-tych sa bardzo małe!Ja tez juz cos sobie powoli nagrywam,ale to jeszcze droga daleka!moze mi sie uda cos wyrwac od jednego byłego zawodowego wojaka,ale jak pisze to tylko MOŻE!!!Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 grudnia 2005, 21:38 
Kapitan
Kapitan

Niestety polską morówke którą zakupiłem w Bytku (największą z mozliwych była za mała) ale ja nie kupuje munduru żeby w nim chodzić tylko do kolekcji na manekina......

P.S mam pare rzeczy na zbyciu jak co to pisz na GG może się czym powymieniamy???

Trzymaj się jachoSS

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 grudnia 2005, 22:05 
Pułkownik
Pułkownik

Witam!
Ja mam komplecik oficera MW z lat 60. 2 płaszcze, marynarka, szalik i 2 zdjęcia jego. Całkiem klimatyczny zestaw.
Rogatywka w deszczyku pierwszym? Materiał o ile wiem taki sam jak w późniejszych wersjach tego kamuflażu, orzełek zaś naszywany (podobny to tego z lat 50).
Co do lat 50 :), tak, żołnierz chodził ubrany w drelich (jako mudur polowy).
Może macie coś z lat 50? Chcielibyście coś omówić? Chętnie podyskutuję na ten temat. :)
2640898 moje gadu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 407 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 28  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]