|
witaj . Krój czapki oczywiście podobny do mojej tylko szerokość ,,naleśnika,,mniejsza .. ale to do zrobienia. Z przodu zamocowana jest od wewnętrznej strony stalowa ,,płastinka,, która powoduje przód czapki jest uniesiony do góry. Tak więc z szyciem nie będzie kłopotu . Jak zwykle problem jest z materiałem .
Ja materiał zakupuję w ten sposób , że chodzę po ,,ciuchlandach,, i przeglądam damskie kurteczki i jesinoczki :)
/co prawda kobiety patrzą za mną jak za wariatem ..ale się tym nie przejmuję :)
Chodzę i szukam kurtki z materiału o odpowiednim kolorze i rodzaju materiału.
Nawet jeżeli kurtka ma na zewnątrz widoczne włoski i jest ,,mechata ,, to od wewnątrz ,,owłosienia,, nie powinna posiadać:)) Ale lepiej jest sprawdzić .
Sprawdzam to tak , że dyskretnie nożykiem odcinam nitki podszewki i tam zagladam /O wybaczcie mi właściciele sklepów!! :jump / gdy materiał jest dobry to biorę . Najczęściej koszt takiej kurtki to 8-12 zl więc to i tak oszczędność bo koszt takiego materiału to najczęściej 70-120 zł za metr kwadratowy!
W sumie oporządzenie ,,wranglerowca,, ;) nie różni sie od tego jakie i my odtwarzamy . Wystarczy więc , że poszyjemy sobie odpowiednie czapki i zmienimy pagony i naszyjemy naszywki , a wtedy możemy błąd ortograficzny!!! udział i w Twojej rekonstrukcji. Podobnie też możecie zrobić i Wy.
Co do ładownicy to mosinowska się nie nadaje :cry: -ma zupełnie inny wygląd .
Proponuję zrobienić jednokomorową, taką jak nasza lub brezentową. W razie czego mogę wysłać wykroje ładownicy . Z butami oczywiscie problem, bo polskie oficerki mają zupełnie inny fason.
Tu trzeba będzie zakupić rosyjskie buty szeregowego , ale te najczęściej mają groszkowaną powierzchnię skóry, ale na razie może być i tak - byle by mieć w czym chodzić. Koszula ,,rubaszka,, i spodnie ..do zrobienia , Zrobienie wykroji to kwestia czasu . Zachecam do pracy!
Będzie konieczność to pomogę. pozdrawiam -69-
|