Teraz jest czwartek, 31 lipca 2025, 17:17

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 października 2005, 21:18 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witajcie ! Skoro umiesciłem ten temat na forum, wypada go teraz uroczyście zamknąć. Na początek wielkie dzięki dla władz gminy i mieszkańców WSPANIAŁEJ wsi Dzwola!!! A ja zastanawiałem się czy dostaniemy obiad!!! /Najedlismy się tej zupki ugotowanej przez piękne Dzwolańskie dziewczyny ...do syta!!!!/

Podziękowania ...za gościnę ....za poczęstunek .... za wysyłane w nasza stronę usmiechy ...i za łzy.
Łzy tych osób które pamiętały tamte chwile. Pamiętały ogień polskiej artyleri ostrzeliwującej wieś, płonące domy i drogę zasłaną kolumną zniszczonych niemieckich samochodów i leżących dookoła kościoła poległych żołnierzy. Tych w w ciemnozielonych, obcych mundurach.

Tak oto za sprawą jednego zapaleńca Kolegi Tomasza z Biłgoraja na nowo ruszyła wielka machina zbiorowej pamięci, podchwycili ją docierajacy do Dzwoli z całego kraju rekonstruktorzy ... i udało się!!!
Dopisali i rekonstuktorzy i mieszkańcy!!
Plac przed kościołem był zbyt ciasny aby pomieścić wszystkich widzów, a przestrzeń od szosy do muru kościelnego zbyt mała aby w przepisowym ataku rozwinąć siły ... i 22 pułku ułanów .... i kompanii Centrum Wyszkolenia Saperów ... i Cięzkich Mostów Kolejowych ...i resztek Korpusu Ochrony Pogranicza. W tych ostatnich dniach września dotarli do Dzwoli ci najwierniejsi z wiernych i najwytrwalsi, walczący do końca , do ostatniego naboju. Nie będzie chyba w moich słowach zbytniego patosu gdy porównam Was drodzy rekonstruktorzy, do tych walczących przed tyloma laty!!

Na koniec chciałbym przeprosić i mieszkańców i żołnierzy za zgrzyt jaki niechybnie wywołało pojawienie się sovieckich żołnierzy. Przeprosić za tą morderczą walkę z naszymi wspaniałymi obroncami , za to brutalne i ponizajace ich rozbrojenie, którego sam o zgrozo dokonywałem. Wybaczcie!!!

Takie były fakty historyczne i taka prawda.
Prawda o dwóch najeźdźcach, wspierajacych się ... i militarnie i moralnie. To ta prawda spowodowała , że bitwa pod Dzwolą miała ulec zapomnieniu, a kamień na miejscowym cmentarzy miał juz na zawsze zawierać informację tylko o niemieckim najeźdźcy.

na koniec zamieszczam kilka zdjęc ...niestety w w czasie bitwy nie było sposobu aby i strzelać ..i robić zdjęcia. Może i inne osoby dodadzą kilka fotek do tej galerii??? Bo moje będa za chwilę.

Ostatnio edytowano poniedziałek, 3 października 2005, 21:56 przez 69, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 października 2005, 21:18 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Zdjęcia za chwile ...bo mają za duży rozmiar!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 października 2005, 21:30 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Kilka zdjęć.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 października 2005, 21:32 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witaj PREM-przyjacielu, a może i Ty dołączysz do naszej grupy?? Zapraszamy!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 października 2005, 21:40 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Następne

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 października 2005, 21:43 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Nagle ze stoga siana odzywa się ...pożyczony karabin maszynowy!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 października 2005, 21:44 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

A teraz link do zdjęć wykonanych przez Kolegów ze Śląska.
http://wrzesien39.espox.com/forum/viewt ... =1006#1006

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 października 2005, 00:46 
Szeregowy
Szeregowy

Witam ponownie!:) Bardzo się cieszę, że Wam się u nas podobało:) Zdjęcia są świetne:) choć nie ma to jak na żywo;) Mam nadzieję, że spotkamy się jeszcze :) Bardzo gorąco pozdrawiam i dziękuję, że przyjechaliście do nas :jump :jump :jump :jump :jump :za no i zapraszamy ponownie :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 października 2005, 22:00 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

witaj Kfiatku.
Mam dla Ciebie bojowe zadanie :)))) :1
Przygotowałęm na rekonstrukcję ulotki, które miałem rozdawać ,,ludziom,, i polskim żołnierzom. Były to ulotki wzorowane na tych , wydrukowanych przez armię czerwoną. Niestety podczas przebierania sie w jednym z domów w mundur rosyjski, ulotki spadły gdzieś na ziemię i miałem zbyt mało czasu by je odnaleść, a już trzeba było biec w ,,pole,,. Ten dom znajduje się przy drodze prowadzącej od skweru/ na którym walczyliśmy / do mleczarni /od strony absydy -tyłu koscioła/ Nie pamiętam dokładnie który to dom . Wejście do tego gospodarstwa znajduje się jako pierwsze /lub drugie/ od brązowej ławeczki umieszczonej pod płotem /idąc w kierunku mleczarni/, a ulotki i plakaty powinny leżeć w sieni w rogu po prawej stronie od wejścia-gdy wejdziesz do sieni domu. Pewnie mieszkańcy już je znależli, i nie wiedzą co tym zrobic, szkoda gdyby spalili bo kosztowały troche czasu i pracy. -. Czy postarasz sie odzyskać te papiery ? i przechowasz do nastepnej rekonstrukcji? Jest tego ok. 100 sztuk i 4 plakaty z 1939 roku.
Liczę na Twoją pomoc .Gorące pozdrowienia ;) -69-

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 października 2005, 22:23 
Szeregowy
Szeregowy

Witam! Postaram się to odzyskać, ale nic nie obiecuję na pewno. Sęk w tym, co ja z tym zrobię, jeśli nie będzie następnej rekonstrukcji? Ale postaram się. Pozdrawiam :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 października 2005, 10:01 
Strzelec galicyjski

Witam . "69" może będę niedługo (w tą lub następną niedzelę ) w Janowie Lubelskim to Ci tych kolorowych paperków w tej chałupce poszukam (też tam byłem :666- i powinny leżeć w rogu sieni za drzwiami ), mam tylko nadzieję że pod kuchnią nimi nikt nie palił . Jak by "kfiatek " wziął je wcześniej to niech zostawi info u gospodarzy gdzie się po nie zgłosić. Pozdrawiam Wojtek .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 października 2005, 16:03 
Szeregowy
Szeregowy

Witam! Udało mi się odzyskać ulotki w liczbie:84 kwadratowe, 27 prostokątnych, 1 większa prostokątna. Niestety niektóre są troszeczkę przybrudzone. no i nie ma plakatów. Ci państwo twierdzili, że nie było. Dalton, jak będziesz chciał wpaść do mnie po te ulotki, to napisz mi wiadomość na maila, chyba podałam adres, to podam ci mój adres domowy. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 października 2005, 23:51 
Strzelec galicyjski

Witam . Jak będe w Dzwoli w niedzelę to dam Ci jutro znać ( myślę że powinienem być koło południa ) , podaj tylko mi nr domu ( i ewentualnie ulicę ). Pozdrawiam .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 października 2005, 11:05 
Szeregowy
Szeregowy

Witam ! Dalton, wysłałam Ci prywatną wiadomość, przynajmniej powinna być wysłana. Jeśli nie doszła, napisz na mojego maila. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 października 2005, 20:03 
Strzelec galicyjski

Witam. O.K już wiem gdzie zgłosić się po ulotki .Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]