Teraz jest piątek, 1 sierpnia 2025, 14:03

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Amerykańskie umundurowanie M43
PostNapisane: czwartek, 8 września 2005, 15:29 
Porucznik
Porucznik

Szukam stron w sieci na których są zdjęcia i opisy PIECHOTYI DYWIZJI ZMECHANIZOWANYCH/PANCERNYCH odzianych w te umundurowanie.
Wiem że 3 AD testowała te mndury pod Anzio, wiem że od Market Garden używali ich spadochroniarze.
Ale szukam informacji czy używał ich ktoś pomiędzy tymi datami?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 września 2005, 23:35 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Jest wyraźne zdjęcie amerykańskiej 90. DP pod Chambois, na którym widać gości w kurtkach M1943. Dywizja walczyła pod Chambois między 18 a 21 sierpnia 1944 r.

Poza tym jest sporo relacji kombatantów, że już przed D-Day dostawali w Wielkiej Brytanii i buty "double buckle", i ubiory polowe M1943. Amerykańscy reenactorzy i kolekcjonerzy militariów mają takich wspomnień sporo. To samo jest z nowym oporządzeniem w kolorze OD#7 - spadochroniarze dostali je przed D-Day, oczywiście wybrane bataliony.

To są tylko takie książkowo-internetowe bajki, że ubiór polowy M1943 wraz z ciemniejszym oporządzeniem zaczął wchodzić do użytku jesienią 1944 r. Było to wszystko w użyciu już na wiosnę 1944 r. Sam mam kurtkę M1943 z listopada 1943 r., więc widać, kiedy te rzeczy były robione.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 września 2005, 11:28 
Porucznik
Porucznik

dostałem informacje że 82 AD "ubrała" się w m43 na plażach Normandi , jak wracali do Angli a m1942 zostały spalone - są to wspomnienia kombatantów.

Masz może jakieś linki do zdjęć o jakich piszesz??

dzięki
pawel

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 września 2005, 11:25 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Poniżej jest wykadrowany fragment zdjęcia 90. DP pod Chambois, o czym wspomniałem powyżej. Kurteczka M1943 ładnie widoczna na gościu z prawej strony.

[ img ]

Co do innych historii - od czasu do czasu Rollin Curtis publikował w internecie takie ciekawe wspomnienia amerykańskich kombatantów na temat ich mundurów i oporządzenia. Linków nie zabezpieczyłem, zapisywałem raczej te krótkie teksty. Wszystko niestety diabli wzięli razem z moim poprzednim Macintoshem. Rollin Curtis to pracownik firmy "At The Front" produkującej repliki mundurów i oporządzenia, jak również handlującej oryginalnymi elementami wyposażenia wojskowego z II wojny.

C. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 września 2005, 14:20 
Porucznik
Porucznik

dzięki, właśnie zabieram siędo rekonstrukcji i brakuje mi informacji , a jak na razie szkoda mi wydawać na literature równowartość np saperki :wq

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 września 2005, 01:04 
Szeregowy
Szeregowy

Witam nowego Reenactora :)

Co do umundurowania. To domyślam się, że chcesz kupić kurtkę M43 i na pewno będzie to Norweska M50, która jest podobna do amerykańskiej M43. Lepiej tego nie kupuj no chyba, że na rekonstrukcję zimową np. Ardeny. Kup sobie lepiej Fieldjaket M41, a odegrasz każdy okres drugiej wojny światowej, w którym walczyli amerykanie. Jak masz kasę możesz kupić sobie tankerjacket, bo w końcu chcesz odtwarzać dywizję pancerną.

Druga sprawa. Cattaraugus mówi tu o przypadkach jakie "zdarza" pisze się przez "rz" - błąd ortograficzny!!! się w Normandii co do M43 i zielonego ekwipunku, ale to nie znaczy, że można już stosować taką kurtkę w kampanii Normandzkiej. W Polsce jest straszna tendencja do zielonego ekwipunku w rekonstrukcji amerykańskiej, a to nie pasuje raczej do okresu Normandzkiego, czy nawet walk przed czyli Afryka, Włochy. Tam M43 nie było i zielonego ekwipunku! ! ! Wolę jak reenactor odtwarzający okres Normandzki ma na sobie Jump Suit M1942, niż M1943. Tak samo np szelki M1936 koloru "khaki", a nie M1944 lub nawet M1945 w kolorze OD#7. To, że jakiemuś oddziałowi, czy poszczególnym osobą wydano takie oporzadzenie (mam na myśli w kolorze OD#7) nie uprawnia do tego, że ponad połowa osób w danej grupie może mieć ekwipunek w tym kolorze. Starajmy się wiernie odtwarzać nasze jednostki. Nośmy tego czego było najwięcej. To co się nosiło naprawdę. A nie pójscie na łatwiznę. Ja np. w swoim oporządzeniu wystrzegłem się "w ogóle" piszemy oddzielnie!!! - błąd ortograficzny!!! koloru OD#7.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 września 2005, 09:36 
Porucznik
Porucznik

dzieki , co do m to rzeczywiście norweska , w miare tania więc kupuje a i pora roku idealna do tego wzoru - jesień zima 44/45, w przyszłym sezonie myśle o m41 , na razie jestem zielony dlatego pytam. Co do oporządzenia to niestety większość jest w OD.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 września 2005, 15:41 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

:)

longestday napisał(a):
Kup sobie lepiej Fieldjaket M41, a odegrasz każdy okres drugiej wojny światowej, w którym walczyli amerykanie. Jak masz kasę możesz kupić sobie tankerjacket, bo w końcu chcesz odtwarzać dywizję pancerną.

Tak jest. Z którymkolwiek z trzech wzorów kurtki "tanker jacket" można nawet od biedy odtwarzać spadochroniarzy, bo też tych kurtek używali.

longestday napisał(a):
Cattaraugus mówi tu o przypadkach jakie <b><font color=red>błąd ortograficzny!!!</font></b>ły się w Normandii co do M43 i zielonego ekwipunku, ale to nie znaczy, że można już stosować taką kurtkę w kampanii Normandzkiej.

Zgadza się. Na szczęście nikt tu takiego zabiegu nie zalecał.

longestday napisał(a):
W Polsce jest straszna tendencja do zielonego ekwipunku w rekonstrukcji amerykańskiej, a to nie pasuje raczej do okresu Normandzkiego, czy nawet walk przed czyli Afryka, Włochy. Tam M43 nie było i zielonego ekwipunku! ! ! Wolę jak reenactor odtwarzający okres Normandzki ma na sobie Jump Suit M1942, niż M1943. Tak samo np szelki M1936 koloru "khaki", a nie M1944 lub nawet M1945 w kolorze OD#7.

Tak jest. Tu już jest mowa o jakimś historycznym kabarecie.

longestday napisał(a):
To, że jakiemuś oddziałowi, czy poszczególnym osobom wydano takie oporzadzenie (mam na myśli w kolorze OD#7) nie uprawnia do tego, że ponad połowa osób w danej grupie może mieć ekwipunek w tym kolorze.

Też prawda. Najlepiej mieszać te kolory, aby to jakoś wyglądało zgodnie z historią. Chyba że mamy do czynienia ze szczegółami, jak np. z pokrowcami na łopatki M1943. Tu już całe oddziały mają te pokrowce w odcieniach OD#7. Podobnie bywa z manierkami, tyle tylko, że aby dziś dostać pokrowiec M1910 na manierkę i w kolorze OD#7 i jeszcze wyprodukowany w 1944 roku to trzeba lat. Ja potrzebowałem chyba 7 lat, a jestem przy tym szczęściarzem. Amerykanie za takimi pokrowcami uganiają się nieraz dłużej.

longestday napisał(a):
Starajmy się wiernie odtwarzać nasze jednostki. Nośmy tego czego było najwięcej. To co się nosiło naprawdę. A nie pójscie na łatwiznę. Ja np. w swoim oporządzeniu wystrzegłem się <b><font color=red>błąd ortograficzny!!!</font></b> koloru OD#7.

Wszystko racja, chociaż też należy się wystrzegać przesady. Całkowite unikanie oporządzenia w barwie OD#7 za dobre nie jest, chociaż zależy jeszcze co się odtwarza i kiedy. W końcu jest jeszcze taki amerykański "feldgrau", który wszedł do użytku w 1942 r. i też nie można go pomijać z twierdzeniem: "tylko khaki OD#9, tylko khaki OD#9, tylko khaki OD#9..."

C. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 września 2005, 18:12 
Porucznik
Porucznik

dobrze Panowie to teraz jeszcze pytanie gdzie poza allegro dorwać M41 - najlepiej tanio :jump

i fajny link dla początkujących znalazłem , mi pomaga

http://36thair3ad.homestead.com/Authent ... dards.html

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 15 września 2005, 11:13 
Szeregowy
Szeregowy

Tanio tak jej nie kupisz (ale według mnie cena jest ok, "po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! po co kupować ta norweską M50, poczekaj, dołóż kasę i kupuj M1941). Ceny replik tej kurtki są w granicach od 230 zł przeważnie do 300 zł. Choć jest jeden Fieldjacket M1941 np. w "wwiiimpressions" za skandaliczna cenę według mnie 175 $ ! ! ! Napisali, że to ich repro, fotka tutaj: http://www.wwiiimpressions.com/images/m41jacket.JPG .

Ja mam fieldjacket ze sklepu Soldier of Fortun kolor, tkanina dobra, trochę podszewka się mechaci, ale jest wygodna. A wygląda tak http://www.sofmilitary.co.uk/products/AG041.jpg

W Polsce ogólnie nie tak łatwo o repliki M41 i "w ogóle" piszemy oddzielnie!!! - błąd ortograficzny!!! rzeczy US Army z WW2. No może teraz trochę się ich pojawiło na allegro, ale dla piechoty tam nic nie widziałem, jedynie np. opinacze M1938 w wysokiej cenie 59 zł, na zachodzie za taką cenę kupisz dwie pary w stanie excelent.

Dziwi mnie totalny brak Wool trousers M1937. A właśnie jakich spodni chcesz użyć? Czy HBT, czy wool trousers?

Ze sklepów zachodnich mogę Ci polecić:

- http://www.whatpriceglory.com/USList.htm

- http://www.bayonetinc.com/ (tutaj raczej ekwipunek np. Haversack M1928 lub szelki M1936, M41 tez mają :)

- http://www.amsmilitaria.com/ (zasoby duże, ale nic tu nie kupowałem, choć kontakt jest po Polsku to ja tam nic nie mogłem zamówić, zero odzewu, raz się odezwali i poźniej głucho)

- http://www.atthefront.com/

- http://www.sofmilitary.co.uk/reenactors/index.htm (jedni go chwalą, jedni na niego grymaszą, ale według mnie jest dobry, ma teraz wiele rzeczy w dobrych cenach)

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 15 września 2005, 13:00 
Porucznik
Porucznik

po co M50 , po pierwsze na zime to niezła kurtka , a jak jest kurtka to i spodnie sieprzydają :) .
Po drugie jak na razie mam problem z butami więc do m43 pasują "od wielkiej biedy " moje stare opinacze.
Co do spodni , właśnie tu mam pytanie , właściwie cała piechota - ta którą widziałem (longestday jesteś chyba z 1) używa M1937 , nie widziałem jeszcze nikogo w polsce w HBT , ale mogę się mylić. No i czy nie wypada do spodni HBT uzyć bluzy"koszuli" HBT . No i podstawowe pytanie czy nie będę wyglądał jak małpa jak dołącze do którejś grupy.

Chyba że będę miał HBT w camo to :jump ale to mało możliwe

Dzięki za linki większość widziałem ale opinia dużo daje :)

dodam jeszcze jedno pytanie

czy to sąfrancuzy
http://www.specshop.pl/product_info.php ... 3e454552a9
które można używać zamiast M43 ???

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 15 września 2005, 14:27 
Szeregowy
Szeregowy

Witam,

Tak jestem gościem z BIG RED ONE :)

Co do kurtki nie będę się juz czepiać twój wybór. Moje zdanie znasz, lepiej dołożyć i kupić porządną kurtkę. Np. tankerjacket miałbyś miał ją na lato, zimę każdą porę roku. W sumie od biedy możesz mieć tą M1943 Norweską :)

Domyślam się, że chodziło Ci w tym sklepie o te buty http://www.specshop.pl/images/BUTYusM43.jpg . Tak są to Francuskie powojenne. Nie kupuj ich ! ! ! Są popierwsze za drogie, a według mnie nie nadają się, tym bardziej, że pojawiły się teraz naprawdę niezłe i tanie repliki "double bucket" np. na allegro http://www.allegro.pl/show_item.php?item=63315476 Posowałyby Ci do kompletu M1943, ale ja bym osobiście polecał najlepiej kupić "Rough-out Service Shoe". A tak to wygląda http://www.2ndarmored.com/images/Rougho ... ceShoe.jpg . Mogłbyś spokojnie odgrywać każdy okres. Niedługo "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! się ukażą w Polsce. Bo robi je ten sam producent co te "double bucket". Do tego kup opinacze leggins M1938. Na zachodzie na nasze pieniądze kosztują 300 zł.

Zważywszy, że chcesz odtwrzać dywizję pancerną możesz sobie spokojnie kupić cały komplet HBT, czyli bluza + spodnie. Według mnie są to wygodne łachy od wełnianych. Osobiście nikogo nie widziałem w Polsce w komplecie HBT M1942.

Na koniec. Ciekawostką jest, że 2 DPan używała w Normandii HBT kamuflażowe ! ! ! Niestety szybko je wycofano. Możesz z czasem sobie kupić taki komplet i poszpanować odtwrzając Normandię.

Acha jaki karabin będziesz mieć. Bo jeszcze pas musisz dobrać do niego. Ja proponuje Garanda za dużo już tych M1 karbinków i Thompsonów :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 15 września 2005, 16:04 
Porucznik
Porucznik

dzięki

broń na razie kupiłem na alegro M3 , jak go podrasuje to może nieźle wyglądać.
I teraz pytanie czy do spodni m43 były noszone legginsy?
Butki z allegro widziałem i się nad nimi zastanawiam , czytałem chyba na waszej stronie że leginsy założe na "double bucket" czy da się wtedy chodzić?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 15 września 2005, 23:04 
Szeregowy
Szeregowy

Co do legginsów i kurtki M43 to możesz jak najbardziej spokojnie je zakładać. Z tym, że polecałbym Ci wtedy umundurowanie wełniane, czyli spodnie M1937 i koszulę M1934.

Noszenie getrów leggins na "double bucket" zalecamy tylko jak odtwarzamy kampanię Normandzką. Jak ktoś nie posiada oczywiście właściwych butów tylko "double bucket". Jest to oczywiście naciągane. Bo dany rekonstruktor powinien posiadać właściwe buty. Z tym tylko, czy da się je oczywiście założyć getry na te "double bucket" :) Chyba, że odprójesz sobie te skórzane opinacze i będziesz mieć wtedy "Rough-out Service Shoe" :) i będziesz mieć problem z głowy. A na Market Garden odtwarzając spadochroniarza będziesz doszywał sobie opinacze, też jest to jakieś wyjście :)))

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]