Teraz jest środa, 30 lipca 2025, 21:47

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Dzwola 1939 - rekonstrukcja bitwy.
PostNapisane: wtorek, 27 września 2005, 18:35 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witam Szanownych rekonstruktorów uczestników Bitwy nad Bzurą 2005 oraz wszystkich miłośników września 1939.

W dniu 02.10.2005 odbędzie się pod Dzwolą w woj. Lubelskim rekonstrukcja bitwy z wojskami VII korpusu niemieckiego stoczonej w dniu 30.09.1939r. przez grupę ,,Chełm,, z grupy płk. Zieleniewskiego.

Bitwa ta łącznie z walkami o Janów Lubelski oraz Polichnę i Szastarkę zakończyła się Polskim zwycięstwem - rozbiciem kolumny zmechanizowanej i zupełnym zniszczeniem sił wroga. Niewiele było tak chwalebnie zakończonych batali, warto przyłączyć się do jej uczczenia!!

Będzie to pierwsza, przeprowadzona na tak dużą skalę wrześniowa rekonstrukcja na Lubelszczyźnie i chyba warto by było wesprzeć ją liczebnie i organizacyjnie.

Swą obecność zapowiedziało kilka grup rekonstrukcyjnych w tym grupa rekonstrukcji ,,Galicja,, odtwarzająca stronę niemiecką.
Organizatorzy obawiają się jednak szczupłego uczestnictwa ze strony ,,polskiej,, stąd moje zaproszenie kierowane do wszystkich wrześniowych rekonstruktorów.

Ramowy program rekonstrukcji:
sobota 01.10.2005 godz. 16 -zbiórka rekonstruktorów pod kosciołem parafialnym w Dzwoli -m.innymi przyjazd grupy ,,Galicja,,,a nastepnie nocleg uczestników w szkole podstawowej;
niedziela 02.10.2005- najlepiej w tym dniu dojechać na ,,pole bitwy,,
- godz. 7,00 przybycie rekonstruktorów i próba generalna ;
- godz. 9,00 -uroczystości związane z rocznica bitwy;
-godz. 14,00 - rekonstrukcja bitwy : atak wojsk polskich na pozycje niemieckie, rozbicie wroga i wzięcie go do niewoli, następnie bedzie miało miejsce przegrupowanie Wojsk Polskich i spotkanie na swej drodze wkroczających na Lubelszczyznę oddziałów Armii Czerwonej.
Osoby posiadające umundurowanie armii czerwonej proszone są o jego zabranie ze sobą - po rozbrojeniu niemców staną się oni ,,krasnoarmirjcami,, przyjmującymi kapitulacje wojska Polskiego.

Organizatorzy rekonstrukcji niewiele gwarantują uczestnikom, radzę więc zabrać ze soba mundury i imitację broni recznej , a szczególnie kopii ciężkiej broni: maszynowej i stromotorowej, bo tego ze strony Polskiej może być mało.
Niewykluczone , że Gmina Dzwola szarpnie się na obiadek ale lepiej zabrać ze sobą jedzenie i być mile rozczarowanym /owym obiadkiem/ niż być głodnym.
Natomiast Organizatorzy gwaranrują, że ....... bitwa będzie wygrana :) , a to już dużo . Ponadto będzie można sobie błąd ortograficzny!!! do niewoli dowolną liczbę jeńców i pastwić sie nad nimi do woli ;).
Po wkroczeniu zaś Sowietów organizatorzy nie gwarantują już nic - trzeba będzie uważać na portfele i zegarki :jump

Rekompensat za poswięcony czas, paliwo, petardy i straty własne, organizatorzy nie przewidują, wszak : ,,Służba Wojskowa jest służbą honorową. Ojczyzna nie odwdzięcza się żołnierzowi zapłatą. Nagrodami żołnierskimi są sława i wdzięcznośc Ojczyzny" /Zob. -karta mobilizacyjna W.P. z września 1939 -Artykuły wojenne/.

Dojazd: własny drogą krajową Lublin -Kraśnik/50km/ , przed Kraśnikiem skręcamy na Janów Lubelski /32km/, po drodze mijamy miejscowość Polichnę i Modliborzyce- uwaga na ostre zakręty i ograniczenie prędkości!
W Janowie jedziemy prosto na Frampol i po 9 km docieramy do Dzwoli, do placu koło kościoła.
Warto przed wyjazdem poczytać w dodatku do czasopisma ,,Do broni,, niemiecką relację z toczonych w tym rejonie walk - wymienione nazwy miejscowości przestaną być wtedy anonimowymi !!!.
Na tym kończę i ...... Serdecznie zapraszam
Ps. Uwaga! Piszący to ogłoszenie nie ponosi odpowiedzialności za niedociągnięcia organizatorów rekonstrukcji i zmiany w planie.
Kontakt z organizatorem: Tomasz Bordzań tel. 0607 333 614

i do mnie -69- czyli Wieńczysław Kowalski 0501 076 639 /Lublin/ lub e-mil domnawsi@wp.pl

Ostatnio edytowano wtorek, 27 września 2005, 21:30 przez 69, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 września 2005, 20:56 
Strzelec galicyjski

Witam. 69masz racje że rekonstrukji z 1939roku jeszcze w tym rejonie nie było , a ta bitwa jest o tyle ciekawa że przez szereg lat była przemilczana ( walka z rosjanami ) .Pewną masz informacje że próba jest o 7.00 w niedzele , a nie o 17.00 w sobote ( bo takie były pierwotne plany ) .Ja że swej strony postaram się o zabranie jakiegoś dodatkowego umundurowania ( bo z polakami będzie naprawdę kiepsko ) . Ja raczej szykuje sie za niemca i ruska ( mundury jak na 1939 rok ) . Pozdrawiam .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 września 2005, 21:05 
Strzelec galicyjski

A i zapomniałem dodać że ma być jeszcze część GRH im."por.Wira " z Biłgoraja . Słyszałem że w tym samym czasie ma być też rekonstrukcja bitwy pod Kockiem (i podobno wszyscy z Lublina mieli jechać na Kock ) , ale widać że jednak nie "wszyscy" . Do zobaczenia na miejscu tj.w Dzwoli.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 września 2005, 00:34 
Major
Major

Nasza grupa tez wezprze odzialy Polskie, jednakze w totalnej rozsypce skladowej :( Praca, uczelnie, szkoly, żony to dziesiatkuje nasz sklad, jak sie domyslam nie tylko nasz :( Bodajze tylko 2 naszych pojedzie i bedzie sekcja Rkm'u

Pozdrawiam G.H.R "Grupa Operacyjna Śląsk" http://www.profort.digi.pl/grh

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 września 2005, 06:17 
Strzelec galicyjski

Witam . Z góry dzięki Kombatant - uratujecie Honor polskiej strony .A z czasem na takie zabawy to każdy chyba ma krucho - wiadomo obowiązki , rodzina, praca . Pozdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 września 2005, 09:45 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Cze. Cieszę się , że przybywa chetnych. Nas będzie dwóch ..z Lublina i z kozienic.
Ponadto zabieram rosyjskie graty i w decydującej chwili ,,przeskoczę,, w ruskie grraty i będę rozbrajał moich kolegów /uwaga na zegarki!!/ .
Czy może zasili nas ktoś z Warszawy, a może Koledzy z 21 pułku piechoty, na cytadele nie licze bo to chyba dla nich ,,za drobna impreza "? -mam nadzieję, że nie obraziłem ani jednaj ani drugiej strony ;)
Będzie jeszcze ksiądz z 5 ministrantami z erkaemem -tak , tak !!! proszę sie nie smiać, tworzą ci młodociani całkiem zgraną grupkę, objuczeni jak muły -no trochę niezgodności w oporządzeniu , ale ujdzie.

No i będzie część Przesławnej grupy partyzanckiej im.,, Wira -Bartoszewskiego". Nie wiem jaka część bo podobno nastąpił w niej podział -takie wieści dotarły do Lublina !!! i zasmuciły serca wszystkich miłośników dzaiłań partyzanckich!
A już myslałem że będzie można z chętnych z okolic Lublina utworzyć grupę partyzancką 8 pułku piechoty np. Nerwy lub Szarugi i dołaczyć do nich na zlotach.

A może właśnie rozpad grupy ,,Wira" /no łza mi się kręci w oku !!! - czy to być może!!!!/ stanowi szansę dla nas z okolic Lublina aby stworzyć grupkę składajaca sie z ok. 10 osób i wesprzeć ,,w polu,, zdziesiątkowanych partyzantów z Biłgoraja. Chociaż wydaje mi się , że jezeli ocalała nawet połowa grupy to jeszcze zostało ich ze 20 osób.
Umundurowanie to nie problem -po prostu polsko, niemiecko, ruska składanka - jakiś wycięty z drewna kozikiem karabin i już działamy. a potem na bazie tego oddziału może i grupkę 8 p.p. legionów z okresu międzywojennego??? Już myśle o zrobieniu w okresie zimowym kopii granatnika wz.36 kal 47mm aby było co tachać na Bzurze ;) ;) no nie dać się już niemiachom wziąć żywcem w szpittalu polowym -wtajemniczeniu wiedza o czym piszę :jump

tak więc kończę moje pismo propozycją - to jak tworzymy oddział partyzancki , o jakiej nazwie .... to już do uzgodnienia /no i nie pchać się ..wszyscy nie mogą odtwarzać postaci Zapory!!!! :jump Dziewczyny też mile widziane , ktoś wszak musi owijać bohaterów w pokrwawione szarpie!!!
Pozdrawianm -69-

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 września 2005, 20:57 
Strzelec galicyjski

Witam . Trzeba jeszcze mieć nadzieje że pogoda dopisze . Pozdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 września 2005, 13:36 
Generał Brygady
Generał Brygady

hej
tyle teraz tych imprez ehhhh ale moze w przyszlosci cos z tego bedzie ....heh
pozdrawiam Marek
PS udanej bitwy ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 września 2005, 16:10 
Strzelec galicyjski

Witam . Marek123 imprez tego typu jest sporo, ale niestety nie w podkarpackim i lubelskim ( można zliczyć wszystkie na palcach jednej ręki ) , a już rekonstrukcja września 1939 to chyba pionierstka sprawa na tym terenie. Pozdrawiam Wojtek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 1 października 2005, 11:00 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witajcie.
A oto prognoza pogody na koniec tygodnia: -piątek, sobotę i niedzielę 30.09-02.10.2005:
wczoraj tj. w piątek od wczesnych godzin rannych na Lubelszczyźnie padało:((((( , w godzinach popołudniowych brak opadów i niewielkie ochłodzenie.
W dniu dzisiejszym tj. sobota 01.10.2005 - niebo zasłane chmurami, bez opadów to znaczy nie pada, nie padaaa, nie padaaaaa! Ale raczej chłodno. Pogoda na jutro: 02,10,2005 Dzwola- w godzinach porannych zachmurzenie całkowite, niewielka przelotna mżawka /trzeba zabrać płaszcze p.deszczowe i pałatki!/ i uwaga na leżącą na trawie wieczorną rosę -można się przejechać na d...
Około południa pojawią się lokalnie przejaśnienia - w dalszym ciągu raczej chłodno -1O stopni C
Zmiana pogody w godzinach popołudniowych - grochówka i Lubelskie Piwo- gorąco upał!!!!

Kto z was pisze się na taka pogodę???
Pozdrawka -69-

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 1 października 2005, 21:45 
Strzelec galicyjski

Witam . Przed godziną wróciłem z Dzwoli , nie jest żle - nie pada deszcz, i temperetaura w miare , kolacja też była o.k. Jutro śniadanie w szkole o 7.30 . Koło godz.8.00 zbiórka . Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 października 2005, 11:21 
Szeregowy
Szeregowy

WITAM WSZYSTKICH! Jestem tutaj nowa i właściwie jestem tu dlatego, że szczególnie zainteresował mnie ten temat. Jestem mieszkanką Dzwoli i mam nadzieję, że wszystkim, którzy byliscie tu w ostatnich dniach, spodobało się. Mam też nadzieję, że obsługa imprezy( tak konkretniej to posiłków, co ja też właśnie robiłam :)) była na odpowiednim poziomie. W razie jakichś niedociągnięć -wyrażam głębokie ubolewanie. Chciałyśmy zrobić, co tylko w naszej mocy, żebyście się u nas dobrze czuli. Mam nadzieję, że choć po części się to udało. Wszystkich serdecznie zapraszamy do naszej pięknej miejscowości :jump Mam nadzieję, że jeszcze kiedyś nas odwiedzicie, jeśli nie służbowo to prywatnie :) Bardzo nam wszystkim się podobała rekonstrukcja w Waszym wydaniu :luv :luv :luv :luv :luv :luv :1 Pozdrawiam wszystkich :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 października 2005, 14:04 
Strzelec galicyjski

Witam . Imprezka była super , mieszkańcy życzliwi (przyjażnie nastawieni ) pogoda dopisła ( z rana było mgliście i niepewnie, ale za to w południe słoneczko rozgoniło ją ) .Gorące podziękowania dla organizatorów (mieszkańcow Dzwoli ) jak i uczestnikow , a posiłki były dobre ( może za dobre ) bo znikały ze stołu błyskawicznie .Do "kfiatek " - starania w kuchni były widoczne . Do Dzwoli pewnie jeszcze wrócimy . Prywatnie pewnie też (zostały nawiązane przyjazne kontakty z okoliczną ludnością ) . Pozdrawiam Wojtek .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 października 2005, 14:20 
Złosliwy Nieludzki Doktor

Przyjacielskie kontakty z miejscowa ludnoscia plci zenskiej zapewne :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 października 2005, 16:59 
Generał Brygady
Generał Brygady

witam
zapewne bylo super........ale moze ktos cos napisze wiecej ??? jakies fotki ????
pozdro

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]