Teraz jest czwartek, 7 sierpnia 2025, 17:19

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: LUBLIN 1944
PostNapisane: poniedziałek, 12 grudnia 2005, 19:29 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witajcie!! Wygląda na to, że po latach posuchy województwo lubelskie będzie miało swój niebywały ,,urodzaj,, na historyczne rekonstrukcje.

Oczywiście -jak dotąd palmę pierwszeństwa dzierży Biłgoraj z Kolegą Tomkiem B. na czele /nazwisko znane wtajemniczonym;)/ ale tuż za nim uplasowuje się Kolega KAMILO . z planami dwóch DUŻYCH rekonstrukcjii!!!

Na początku ma być LUBLIN 1944 ....... potem KOCK 1939 . CHWAŁA MU ZA TO !!!!

Co prawda nie zostałem oficjalnie upoważniony do rozpowszechniania informacji o tym spotkaniu ale ponieważ na polonia militaris ukazał sie odnośny anons to postanowiłem go ,przeszczepić,, na Naszą stronę. A oto on: http://www.poloniamilitaris.pl/index_1. ... atek&id=55

Odnośnie Lublina 1944 może ktoś powiedzieć: jak to możliwe?? ... lipiec będzie rekonstruowany w styczniu?
Czy coś się organizatorom nie rypneło z porami roku???

W pierwszej chwili i ja należałem do sceptyków tego pomysłu ... ale gdy dowiedziałem się iż przedsięwzięciu towarzyszy wzniosły cel : coroczna zbiórka kasy na Wielką Orkiestrę Świtecznej Pomocy to podpisałem się pod tą imprezą obydwoma rękami.

WOŚP z pewnością jest tu pretekstem gdyż jak mniemam Szanowne Władze Lublina inaczej nie zezwoliłyby biegać dziesiątkom ludzi z ,,bronią w ręku,, po ulicach tego szanownego miasta.

Być może podczas zimowej inscenizacji mogą zaistnieć i ,,obiektywne,, trudności pogodowe -jakie nie towarzyszyły podczas walk o Lublin w lipcu 1944 roku np. siarczysty mróz, zadymka śnieżna i śnieg po pas!!

Ale dla prawdziwych rekonstruktorów nic to nie znaczy !! A ile przy tym może być wrażeń!!!! ... i wspomnień!!

A potem ... po latach będzie co opowiadać wnukom: wiesz kochanieńki .... . jest lipiec -no mniejsza którego roku ....atakujemy niemiachów broniących Zamku, a tu nagle bach ! granat !!!... a ja chyc w zaspę i mnie nie widać!!
-Jak to dziadku : w lipcu w zaspę????? - pewnie w żyto!!!!????
-Cicho smarkaczu ,chyba ją lepiej wiem w co wskoczyłem!!!
:jump
Czyli wyjdzie tak jak w tej dawnej opowieści : pamiętam w 1905 w .... Mandżurii!!!!! ;) ;) ;) Ale w tym przypadku cel się liczy, a nie pora roku.

Trzeba kiedyś ,,rozruszać ten skostniały Lublin" i to jest wyśmienita pora aby tego dokonać. Każdy pretekst jest dobry.
Rekonstrukcja ta ma jeszcze inny szczytny cel: przypomnieć współczesnym niebagatelny udział Armii Krajowej w walkach o oswobodzenie miasta!!!!!!

Co do planu rekonstrukcji to nic ze swojej strony nie dodaję gdyż za bardzo nie jestem zorientowany.
Wszystkich zainteresowanych odsyłam na Forum Polonia Militaris.

Myślę że do udziału w walkach /poza wymienionymi przez organizatora/ stanie też i słynna grupa ,,Galicja,, z Rzeszowskiego :1 i Grupa im. Wira -Bartoszewskiego z Biłgoraja!! :1 oraz inni nawet niezrzeszeni lubelscy miłośnicy rekonstrukcji.
Czekamy na zgłoszenia!!!
Jak można przeczytać w anonsie na temat rekonstrukcji -organizatorzy /jak to zwykle bywa w takich imprezach / niewiele gwarantują uczestnikom, poza wspaniałym towarzystwem, wspaniałą zabawą połączoną w licznymi wybuchami i .... UDZIAŁEM WIELKIEJ ILOŚCI WIDZÓW!!!
Czyli powinno być SUPERRRR!!! Z poważaniem ...-69-

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 grudnia 2005, 21:44 
Specjalista
Specjalista

Wybacz 69 że tak offtopicznie zapytam, ale doszły mnie niecne plotki o jakimś poważnym kryzysie w grupie im. "Wira". Wiadomo Ci coś o tym?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 grudnia 2005, 09:07 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Podobno w wyniku nieporozumień grupa uległa rozpadowi. O ,,detalach,, sprawy nic mi nie wiadomo. Należeli do niej naprawdę SUPER ludzie!!!
Być może było tam za dużo osób osilnej indywidualności , a jak wiadomo oddział nie może się składać z samych dowódców. Szkoda, że tak sie stało.

Okazało się , że na Lublin 1944 nie przyjadę -niestety obowiązki :(((( :( , ale wszystkich chętnych serdecznie zapraszam.
pozdr 69

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 stycznia 2006, 17:58 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Pomimo wielu trudności inscenizacja odbyła się!!!! Według naocznych świadków była wspaniała!!
A oto link do zdjeć: http://foto.pap.com.pl/galerie_irak/cgi ... 250&styk=0

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 stycznia 2006, 18:00 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

A teraz link do następnych zdjęć i forum dyskusyjnego na temat Lublina na stronie Odkrywcy.
http://www.odkrywca-online.com/pokaz_wa ... 53e#261922

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]