Teraz jest sobota, 15 listopada 2025, 17:49

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Oryginalny ekwipunek.
PostNapisane: sobota, 13 stycznia 2007, 11:16 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam.
Czy jak robicie jakąś rekonstrukcje np. żolnierza polskiego(manekin z oporządzeniem) to dajecie wszystko oryginalne?? Chodzi mi o to czy jak nie mozecie dorwac oryginalnej ładownicy to kupujecie jakąś inną z po wojny albo jakichs demobilów??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 13 stycznia 2007, 14:34 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Jak sie robi manekina to to co sie ma to sie daje oryginalne a to co brakuje to się szyje jak najwierniejszą kopię albo najbardziej podobny zamiennik. Na rekonstrukcjach bitew to raczej powojenne zamienniki lub współcześnie wykonane repliki bo szkoda oryginałów :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 stycznia 2007, 13:11 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam.
A są schemtaty czy instrukcje do wykonania replik?? Szukam repliki czapki austriackiej (CK) , a moze ktos z forumowiczów posiada schemat lub cos w tym stylu jak zrobić/uszyc taką czapkę. O materiały raczej łatwo ,ale gorzej z replikami. Za wszelkie info byłybym bardzo wdzięczny :1
pozdrawiam Fikon :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 stycznia 2007, 15:18 
Generał Brygady
Generał Brygady

Na przykład niektóre grupy rekonstrukcyjne robią ładownice do Mausera z ładownic z Mosina. Niestety niektóre rzeczy są drogie i trzeba sobie jak0oś radzić :cry: .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 stycznia 2007, 16:34 
Podpułkownik
Podpułkownik

Witam! To ja powiem troche o reko PSZ :D Bluzy, buty, wyposazenie uzywa sie raczej oryginalne (brak kopii), w wiekszosci wojenne. Zas spodnie i nakrycia glowy zawsze sa to kopie, poniewaz bardzo malo jest oryginalow, a co dopiero mowic o wojennych... Obszycia oczywiscie tez kopie :P

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 stycznia 2007, 17:01 
Kapral
Kapral

Ja zaś jestem przeciwnikiem wykorzystywania w rekonstrukcji oryginalnych elementów wyposażenia, których dobrej jakości repliki są dostępne – miejsce oryginałów jest na pólkach w naszych kolekcjach – na reko niech niszczą się repliki.
Odtwarzam grenadiera ze 130. Panzerlehrdivision Wehrmachtu i staram się do minimum ograniczyć ilość oryginalnego sprzętu w moim wyposażeniu.

Pozdrawiam
Hindus

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 20 stycznia 2007, 20:50 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Witam . Widzicie panowie , z repro to jest różnie . Bawię się w reko 101 Airborne i staram się biegać w oryginalnym oporządzeniu ( zresztą większość moich kolegów też ) a to z kilku powodów . Repo amerykańskiego oporządzenia jeśli jest dobre ( a są takie firmy , że robią niezłe kopie ) to często jest droższe niż oryginał . Jeśli jest tanie to jest do kitu ( i z wyglądu i jakościowo ) Po za tym tych gratów jest naprawdę jeszcze dużo .
Proszę więc nie mówcie , że miejsce oryginałów jest na półce . Pewnie , że to tylko kwestia kasy i można sobie kupić kilka kompletów . Myślę , że to jest kwestia przedewszystkim zasobności portfela i jakości repo no i jaką formację się odtwarza .
Pozdrawiam T.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 15 lutego 2007, 20:51 
Pułkownik
Pułkownik

Witam!

Pozwólcie, że też wtrącę kilka słów od siebie.

Uważam, że bieganie po polu w oryginalnym oporządzeniu jest wielką pomyłką. Często na forum pojawiają sie fotki zdewastowanych hełmów, puszek po gaz maskach etc. i pod tym ok. setki postów typu "głupi wieśniak", "jak tak można zniszczyć hełm!?" itd. itd. A co robią ci kolesie od reko? Zdarzały się przypadki wykorzystania oryginalnych ładownic (WH), w grupach WP sprzed 39 często za kurtkę polową służą sukienne mundury z lat 50. (ostatnio jakiś patafian chciał przerobić kościuszkowską kurtę na "wz.36"- MAMO! ). Przecież to jest zwykła dewastacja! Powszechne jest przerabianie ładownic mosinowskich (2komory) na polskie przedwojenne. Ludzie! Tych ładownic jest co raz mniej! Przecież są firmy szyjące profesjonalne kopie. Drogo!? A kto mówił, że będzie łatwo? Trzeba było się za gówniarza uczyć i teraz mieć lepszą posadę... Podniecacie się wyglądem kolesi z Czech. Chłopaki zza południowej granicy biegają w łądnych replikach mundrów i wyposażenia. Czeskie SS nie nosi szwajcarów czy innych szwedów... Każdy z nich wykłada kasę i kupuje REPLIKI. Trochę szczerych chęci i wszystko jest ładnie. Oryginalne wyposażenie wisi na manekinie w kolekcji, a na inscenizację jedziemy w świeżutkich ciuchach.

Uważam, że lepiej odłożyć kilka groszy, wystąpić na inscenizacji rok później, ale jakoś wyglądać i co ważne uratować oryginalne wyposażenie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 15 lutego 2007, 21:11 
Generał Brygady
Generał Brygady

--------------

Ostatnio edytowano sobota, 6 czerwca 2009, 17:25 przez Sirpiotr, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 lutego 2007, 09:00 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Łukaszu masz całkowitą rację! Głupota jest narażać na znieszczenie/uszkodzenie oryginalnego ekwipunku! Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 lipca 2007, 10:46 
Kapral
Kapral

Ku przestrodze i na poparcie już wcześniej postawionej przeze mnie tezy, że „miejsce oryginalnych fantów jest na półce”.

Trzy tygodnie temu moja grupa rekonstrukcyjna przygotowywała prezentację statyczną z okresu walk w Normandii (w innym poście dałem linki do galerii zdjęć z tej dioramy).
Ponieważ moim „konikiem” jest łączność polowa, więc na naszą wystawę uruchomiłem dwa oryginalne niemieckie telefony polowe, położyłem sieć i przygotowałem stanowisko telefonisty. Sam zamieniłem ładownice amunicyjne na specjalną, oryginalną ładownice łączności w stanie wręcz magazynowym. Ponieważ cała nasza rola tym razem sprowadzała się do tego, że mieliśmy tylko „ładnie wyglądać”, więc doszedłem do wniosku, że nic złego moim fantom nie grozi. Bardzo się pomyliłem –zawiodła nas pogoda. W trakcie pospiesznego zabezpieczania naszego stanowiska przed ulewnym deszczem oraz nas samych, musiałem się wczołgać pod wóz drabiniasty – no i pech chciał, że przy tym pękła mi jedna ze szlufek do pasa od tej ładownicy łączności. W sumie szkoda okazała się niewielka, bo roznitowało się tylko łączenie, ale z drugiej strony żal, że fant będzie musiał być naprawiany (a jak pisałem był jak nówka) :( Na szczęście telefonom nic się nie stało i mimo ulewnego deszczu, który przeżyły sprawują się znakomicie – widać solidna niemiecka robota ;)

Pozdrawiam
Hindus

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]