Teraz jest piątek, 9 stycznia 2026, 11:21

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Pytanie o rekonstrukcję!
PostNapisane: piątek, 21 marca 2008, 00:44 
Plutonowy
Plutonowy

Witam......Już niedługo zacznie się Moja przygoda z rekonstrukcją historyczną. W Gnieźnie (moim mieście) wszyscy pasjonaci postanowili założyć takową grupę jednak z braku chętnych-zrezygnowano. Teraz kiedy wprowadziło się do nas troche osóbi prezydent jest jak najbardziej otwarty na takie działania, postanowili założyć grupę uniwersalną, która brała udział przez całą wojnę i na każdym froncie. Jako, że wszyscy głównie skupiamy się na militariach niemiecich grupa nasza odtwarzać będzie 1 LSSAH. Ja jako wyjątkowy (niepełnoletni-16lat) członek z racji iż długo się znam z nimi i jak to twierdzą: "mam pojęcie na temat 2 wojny" mogę tam należeć. Za nim powstała grupa uczęszczali oni na rózne rekonstrukcje z innymi grupami-też posiadałem taką możliwość jednak nie chciałem psuć takowego klimatu latając w szwajcarze lub w szwedzie:(. W grupie mam odtwarzać szczeregowego waffen ss lub podoficera (Unterscharfuhrera)- adiutanta Untersturmfuhrer-Sławka. Z racji na mój wiek zostanę chyba szeregowym lub adiutantem ale w stopniu:Rottenfuhera. Maska z puszką, szelki bojowe, szelki pod mundurowe, manierka, menażka, bagnet z pochwią i żabką, odlew mausera i p99, pas, klamra, hełm m40, czapka m43-wszystko to do rekonstrukcji się nadaje gdyż są to oryginały lub repliki ze sturma. Moje pytanie zaś tyczy czy nie wystawie się na pośmiewisko w tych: spodniach (szwedy z 1943r), bluzie (myśle nad przeszyciem górnych kieszen troche wyżej, bo wydaje mi się, że są troche za nisko), Butach(szwedy z 1944r).

Liczę na waszą pomoc gdyż bardzo chciałbym już brać udział w rekonstrukcjach ale niechcej jej niszczyć w nie dokładnym uniformie. Pozdrawiam i czekam na opinie. Z góry dziękuje.

Damian

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 23 marca 2008, 11:58 
Moderator
Moderator

Na tej stronie zadaj to pytanie ! ;) pozdrawiam :za
http://panzerlehr.mojeforum.net/muzeum- ... -vf19.html

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 23 marca 2008, 19:50 
Strzelec galicyjski

Witam . Ja już jestem w rekonstrukcjach kilka latek więc napiszę tak , zastanów się nad Lassh jeszcze raz - niestety oddzial SS nie są mile widzane na rekonstrukcjach - jak już niemcy to jakiś oddział WH lub LW , po drugie żeby była możliwośc użycia w rekonstrukcji ( wypożyczenia ) karabinów na ślepaki musisz miec 18 lat ( chodzi o dowód osobisty ) bez tego trzeba będzie co najwyżej rzucac petardami w czasie rekonstrukcji . Pozdr.

Ostatnio edytowano czwartek, 27 marca 2008, 19:50 przez dalton, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 23 marca 2008, 19:57 
Plutonowy
Plutonowy

Jak już napisałem ja jestem tylko członkiem "wyjątkowym"..........wszyscy założyciele i członkowie mają od 31 do 39 lat.......a jak wygląda sprawa z moim mundurem...nie osmiesze się.....oczywiście wiemy, że jest to JEDNOSTKA, KTÓRA DOPUŚCIŁA SIĘ WIELU ZBRODNI.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 marca 2008, 16:22 
Kapral
Kapral

Przede wszystkim musisz się zdecydować jaki okres chcesz odtwarzać, bo od tego zależy jakie umundurowanie i wyposażenie będzie Ci potrzebne – niestety (albo może stety, bo dzięki temu jest to tak interesujące hobby) odtwarzanie sylwetki żołnierza niemieckiego z różnych okresów IIWŚ wymaga posiadania kilku kompletów umundurowania. Inaczej właśnie można się ośmieszyć w oczach innych rekonstruktorów.

Czy Twoja bluza mundurowa nie jest przypadkiem produkcji Piotra Janiszewskiego? – podszewka jest atłasowa, a powinna być bawełniana (atłasową podszewkę Niemcy zaczęli stosować dopiero w bluzach M42), górne kieszenie są odrobinę za wąskie a otwory na haki do pasa głównego są nieco za nisko. No i najgorszy jest jej kolor mało mający wspólnego z niemieckim feldgrau. Wiem, bo sam ładnych kilka lat temu miałem taką bluzę.
W każdym razie jest to o niebo lepsze rozwiązanie niż na przykład mundur konwertowany z powojennych sortów szwajcarskich. Na początek, dopóki nie zgromadzisz środków na zakup porządnej repliki będzie musiała Ci wystarczyć, jak rozumiem?
Spodnie są ok – w tej chwili jest akceptowane przez wszystkich rekonstruktorów rozwiązanie zastępcze dla spodni M37 w kolorze Steingrau – zwłaszcza, że ich porządnej repliki nie można na razie dostać w rozsądnej cenie.

Twój zestaw (bluza M36 i spodnie M37) są rozwiązaniem odpowiednim na początkowy okres wojny – dlatego czapka polowa M43 nie będzie się do niego nadawać – w tej sytuacji kup sobie w STURM’ie replikę niemieckiej furażerki polowej M34, która będzie odpowiednim nakryciem głowy na wczesny okres wojny.

Niestety szwedzkie saperki mało mają wspólnego z niemieckimi Knobelbecher’ami – masz trzy możliwości: zainwestuj w rozwiązanie zastępcze jakim są saperki kompanii reprezentacyjnej BW (po ich konwersji: wymianie podeszwy na skórzaną i podkuciu), poszukaj (może uda Ci się, choć coraz trudniej o nie) polskich powojennych saperek juhtowych (które są chyba najlepszym zamiennikiem dla oryginalnych niemieckich saperek), albo odłóż pieniądze na porządną replikę saperek z HERO.

Nie zgodzę się z Kolegą Daltonem, że „oddziały SS nie są mile widziane na rekonstrukcjach” – faktem jest, że odtwarzanie tej formacji, wzbudza jeszcze sporo kontrowersji i niezdrowych emocji, ale koledzy z grup zajmujących się rekonstrukcją pododdziałów Waffen-SS (a mam kolegów w trzech grupach zajmujących się tą tematyką) są zawsze traktowani w taki sam sposób jak wszyscy inni rekonstruktorzy (a często wzbudzają jeszcze większe zainteresowanie wśród publiczności, ze względu na nietypowe umundurowanie).

W każdym razie przemyśl jeszcze swój stopień służbowy – pamiętaj, że na początku wojny do służby w LSSAH powoływano poborowych w wieku 21 lat, a żeby zostać młodszym podoficerem (SS - Rottenfuhrer) należało odsłużyć przynajmniej 2 lata, nie mówiąc już o starszych podoficerach (np. SS - Unterscharfuhrer).
Po za tym młodszy oficer jakim był podporucznik (SS - Untersturmfuhrer) nie mógł mieć swojego adiutanta – jako dowódca szczebla plutonu miał on najwyżej zastępcę w randze podoficera.
Dlatego sugerowałbym Ci jednak stopień szeregowego.

Pozdrawiam
Hindus

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]