Teraz jest czwartek, 15 stycznia 2026, 06:21

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Naprawa, lutowanie przedmiotów ze srebra
PostNapisane: niedziela, 1 lutego 2009, 10:52 
Sierżant
Sierżant

Witam szanowne koleżanki i kolegów.Po babci zostało mi porę przedmiotów wykonanych ze srebra,niestety niektóre są uszkodzone(pęknięcia ,ubytki).Miejcowy złotnik stwierdził że nie ma czasu na naprawę i jest to dla niego nieopłacalne.Postanowiłem wziąć sprawę w swoje ręce,posiadam mikropalnik do 1300 stopni celsjusza,oraz dostałem lut srebrny o temperaturze topnienia około 750 stopni.Niestety wyniki marne ,podejrzewam że brakuje jakiegoś środka oczyszczającego i podwyższającego temperaturę.Morze na forum jest jakiś jubiler który coś doradzi i przy okazji napisze czy jest jakiś sposób na zabezpieczenie patyny.Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 lutego 2009, 10:55 
Sierżant
Sierżant

Przepraszam i proszę moderatora o przeniesienie do działu konserwacja.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 lutego 2009, 11:43 
Generał Broni
Generał Broni

W jakiej postaci jest ten lut? Pytam, bo kiedyś dostałem od sąsiada coś w rodzaju srebrnej zawiesiny do lutowania, zawierającej w swoim składzie oprócz specjalnie rozdrobnionego srebra topniki, które czyszczą (wytrawiają) i jednocześnie zabezpieczają miejsce lutowania przed utlenianiem. Lutownicą gazową, taką za kilka złociszy polutowałem złamany krzyżyk i trzyma do dziś :1 więc środek sprawdził się bdb.

Samym Olejkiem :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 lutego 2009, 15:24 
Sierżant
Sierżant

Lut jest w postaci paska około 50 cm szerokiego na 0,5cm grubości paru mm,dość dobrze się topi ale nie łączy rozgrzanych powierzchni .Może potrzeba coś w rodzaju boraksu?.Krzychu a jaką nazwę handlową ma twoja cud zawiesina?

Ostatnio edytowano środa, 4 lutego 2009, 15:35 przez Elunia, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 lutego 2009, 00:49 
Generał Broni
Generał Broni

Elunia napisał(a):
[...]Krzychu a jaką nazwę handlową ma twoja cud zawiesina?

Niestety tego nie wiem :( ale zapytam sąsiada jak go spotkam...
Poza tym może ten link trochę pomoże www.decap.com/pdffiles/BOTE_polaco.pdf
;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 lutego 2009, 23:32 
Chorąży
Chorąży

jeżeli, te pęknięcia i ubytki nie są aż tak kolosalne nie baw się w żadne topniki. znajdz w domu czy nawet poproś jubilera,niech Ci odsprzeda opiłki srebra, nie powinno być problemu ze spojeniem się tak jak czasami bywa w przypadku lutów.2 sprawa, jeżeli dobrze myslę to masz mikropalnik co się zwie "pencil torch" ,otóż można zmienić bardzo szybko wiązkę płomienia by praca była łatwiejsza i dokładniejsza. Jeżeli odkręcisz dyszę od rurki prowadzącej , przypatrz się dokładnie bo wyleci mała płytka (reguluje ona przepływ gazu) po odwróceniu jej o 180 stopni uzyskasz jeszcze cieńszą i silniejszą wiązkę płomienia - mniejsze zużycie gazu,o wiele większa precyzja wiązki, o wiele milsza i mniej stresująca praca tym niby "mikropalnikiem".
ps.troche dziwię się cenami tych mikropalników na allezło bo pracuje w branży i taki palnik kosztuje równe 4zł brutto w sprzedaży detalicznej......

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 lutego 2009, 02:08 
Generał Broni
Generał Broni

Raczek87 napisał(a):
jeżeli, te pęknięcia i ubytki nie są aż tak kolosalne nie baw się w żadne topniki.

I tu Kolego źle podpowiadasz. Topniki są ważne niezależnie od wielkości ubytków czy pęknięć, bo mają za zadanie oczyszczenie łączonych powierzchni z tlenków, siarczków, chlorków i innych związków powstających w procesie korozji, bo srebro też koroduje jak prawie wszystko, oraz zapobiegają dalszemu utlenianiu w płomieniu samego palnika. Poza tym nie wiemy jak "świeże" jest pęknięcie czy ubytek. Jeżeli np. Próbowałeś kiedyś polutować cokolwiek bez kalafonii lutem miękkim cynowo-ołowiowym, to chyba Wiesz mniej więcej jak to się potrafi paskudzić... Tu sytuacja jest podobna.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 lutego 2009, 06:54 
Chorąży
Chorąży

no ok masz oczywiście rację Krzychu. Tylko , że jeżeli chodzi o srebro to preparat do czyszczenia konserwowania itp u pierwszego lepszego jubilera kosztuje grosze bo ok 10-12zł i tym preparatem może sobie oczyścić.Takimi opiłkami jak pisałem wcześniej naprawdę świetnie się robi takie małe prace konserwatorskie sreberka.PZDR :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 lutego 2009, 15:34 
Sierżant
Sierżant

Serdeczne dzięki za dobre rady,spróbuję sproszkować ten lut pilniczkiem może będzie się szybciej topił.Ale mam pytanie czy najpierw nagrzać łączone powierzchnie a potem posypać proszkiem,czy może od razu nasypać proszku i dopiero podgrzewać?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 lutego 2009, 21:56 
Generał Broni
Generał Broni

Mam jeszcze coś takiego...
A sąsiad ma się dowiedzieć co mi kiedyś dał ;) i może już jutro będę miał odpowiedź.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]