Szary Wilk napisał(a):
Dziwny Atylla masz sposob prowadzenia rozmowy. Mozesz wyjasnic gdzie odczules moja rzekoma nietolerancje ? lub gdzie odczules ze zostalem poruszony, bo dalej nie wiem o co ci chodzi. Myslalem ze chcesz ta dyskusje pociagnac w interesujacym kierunku interpretacji i identyfikacji obiektow terenowych jednak zamiast tego cala rozmowa zakreciles wokol papierka zamykajacego wykopy i na sile szukasz w moich slowach tego czego intencjonalnie nie wyrazilem . Co w tym jest rozwojowego ?. Nie rzucaj bezpodstawnych wniosków odnośnie mojej rzekomej ( znowu musiałem użyć tego słowa) nietolerancji bo nie dałem ci do tego żadnego powodu.
Głównym celem tematu "kurhany i ich rabusie" było wykazanie, że oprócz oprócz celów rabunkowych istniały jeszcze inne przyczyny rozkopywania kurhanów o czym świadczył przytoczony przeze mnie cytat z ksiągi grodzkiej pyzdrskiej (118, k.60). Oczekiwałem dyskusji właśnie w tym temacie, ciekawiło mnie bowiem dlaczego wielu archeologów a priori przyjmuję, że kurhan został wyrabowany, a nie rozkopany z innej przyczyny. Natomiast całkiem na marginesie, jako luźne przypuszczenie!!! napisałem, że może!!! dochodzić także do odwrotnych pomyłek (np. gdy w pobliżu kurhanów stałby kopiec graniczny). Nie napisałem, że do takich pomyłek dochodzi, bo nie mam na to niezbitych dowodów, chociaż istnieją przesłanki by się ich domyślać (wystarczy spojrzeć do Informatora Archeologicznego).
W swojej pierwszej wypowiedzi, do podstawowego pytania odniosłeś się wymijająco pisząc jedynie: "Powodow rozkopywania kurhanow czy tez innych rzeczy zas moze byc bardzo duzo, nie tylko rabunek czy wytyczenie granicy". (oczywiście chodziło Ci chyba o rewizję granicy przy okazji jej odnawiania, a nie wytyczenie, bo wtedy kopce sypano a nie rozkopywano). Napisałeś również, że archeolodzy sprawę kopców znają, tym bardziej nie rozumiem, dlaczego wiedząc, że powodów rozkopywania kurhanów ... może być bardzo dużo (Twoje słowa), tak często w opracowaniach piszą - wkop rabunkowy?
To nie prawda, że ja zacząłem zbaczać z tematu, w kolejnym poście, pisałem: "Tematu by nie było gdym gdzieś przeczytał o innych powodach rozkopania kurhanu niż chęć zysku." Ciebie już zainteresowało co innego! O sprawozdania pytałem z jednego powodu - w formie publikacji wychodzi tylko część wyników badań, po każdych jednak powinny być sporządzone sprawozdania. Chciałem się więc dowiedzieć, czy znasz konkretne przypadki, gdy ktoś po badaniach stacjonarnych stwierdził, że rozkopany obiekt był kopcem granicznym. Sam przecież napisałeś: "Bledy w interpretacji podczas badan jak w kazdej dziedzinie sa nie do unikniecia i wiadomo ze sie zdarza rowiez bledne rozpoznanie obiektu typu kurhan". Czyli, że znasz takie. Chyba, że chodziło Ci o badania wstępne, powierzchniowe, ale tego już nie napisałeś. Co więcej chciałeś, żebym to ja Ci takie wyniki pokazał:"Wygrzebales sprawozdania to wklej tu jedno ktore zawiera przyklad takiej pomylki o ktorej piszesz chetnie poczytam". A przecież wcześniej pisałem, że ich nie znam: "Chętnie Szary zobaczę tekst sprawozdania w którym archeolog przyznaje, że rozkopał kopiec graniczny zamiast kurhanu". Ale to już było bardzo daleko od tematu, który miał być wiodącym w tym wątku.
Reszty uwag z twojego ostaniego postu dotyczacych nietolerancji i poruszenia nie zamierzam komentować, bo ty wiesz swoje a ja swoje, podobnie jak tego jak nazywam swoje posty, ale dzięki za dobry pomysł w tym względzie. Temat ze swej strony uważam za ostatecznie wyjaśniony i jest to moja ostania wypowiedź w tym wątku.
pzdr atylla
PS. Jeżeli ktoś Ci zarzucił, że nie potrafisz czytać ze zrozumieniem (o czym pisał Test) to na pewno nie za moim podpuszczeniem, nie bawią mnie takie płaskie dowcipy. Chyba, że pisał o mnie, no to wtedy gratuluję "błyskotliwego dowcipu" ;) .