Teraz jest wtorek, 7 lipca 2026, 17:54

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 października 2004, 10:42 
Moderator
Moderator

Co to otaczania sie murami, płotami etc. to zgadzam się z Wami, że zakrawa to na bzdurę, ale rozrzucanie skrawków aluminiowej folii brzmi moim zdaniem bardzo rozsądnie - byle dotyczyło rzeczywiście stanowisk archeologicznych jak grodziska, cmentarze, etc., a nie ogólnie, obszaru kraju.

Parę tygodni temu byłem odwiedzić grodzisko w okolicach Zblewa, Kaszuby. Myslałem, ze pochodzę po okolicznym lesie, czy polach i ... wiadomo, może sie cos trafi. Na grodziska (świadomie) nie wchodzę i nie mam zamiaru, ale, z WYŁĄCZONĄ wykrywką w ręce poszedłem przynajmniej zobaczyć jak to-to grodzisko wygląda. I co znalazłem: przekopane wały, dziury jak na lotniczych zdjęciach spod Verdun. Wstyd mi było i 'modliłem się' tylko, żeby mnie nikt tam nie zobaczył z wykrywką.

myślę, że takie "zasmiecanie terenu" ma bardzo wiele zalet: po pierwsze 'znakuje' w pewien sposób teren stanowiska (widze paski folii, wiem że to stanowisko- nie wchodze dalej), a po drugie - odstrasza nieetycznych (delikatny jestem, co? :D ) wykrywkowiczów (nie przesadzajcie-- ile osób ma wykrywacze, które potrafią odrzucić takie śmieci? niewiele, jak sądzę, jeśli w ogóle da sie to zrobić. A każdego diabli wezmą po paru dołkach z paskami aluminium, czy innego badziewia).

A co do tego, że przeszkadza to archeologom-- też bym się tym aż tak bardzo nie martwił: oni odsuwają humus na bok.

ja jestem zwolennikiem angielskiego podejścia: można kopać wszędzie, a na stanowiska wysypuje się śmieci. I dobrze. Inaczej zawsze znajdzie się jakiś gnojek, który mogąc szukac "wszedzie" wejdzie własnie tam, gdzie wiadomo, że jest np. jakiś stary cmentarzyk.

...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 października 2004, 11:59 
Kapitan Petersen

Mirek mnie przekonał i muszę zmienić
pogląd na znakowanie i zabezpieczanie,
po tym, co napisał:

Cytuj:
przekopane wały, dziury jak na
lotniczych zdjęciach spod Verdun.
Wstyd mi było...

Takiego zachowania pseudoposzukiwaczy nie
brałem pod uwagę, bo w Małopolsce na ogół
z taką chamówą nie mamy do czynienia.
Ale jeśli tak mają wyglądać grodziska,jak
opisuje to Mirek, to chętnie sam pomogę
przy ich zabezpieczaniu.

Inna sprawa, że największych szkód można
narobić nie na przebadanych i stwierdzonych
stanowiskach, lecz na tych które dopiero
czekają na odkrycie...

Lata temu w południowo-wschodniej Polsce do
archeologów zgłosiło się dwóch chłopaków,
którzy na skraju lasu znaleźli kilkanaście
równo ułożonych, w regularnych odstępach,
mieczy. Na miejscu archeolodzy natrafili
już tylko na białe plamy po szkieletach
właścicieli oręża.

Pozdrawiam

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 października 2004, 17:21 
Generał Broni
Generał Broni

nie nie nie!! ryż - proszę bardzo! Ale ścinki paznokci????? Scinki paznokci pali się w fajce pokoju a pokoju z archeologami nie będzie bo nas atakują. Ja jestem miły i liberalny Ja bym nawet zaadoptował jakiegoś archeologa, przychołubił.
Powoli bym go obłaskawiał i może wyrósł by jeszcze na cosik dobrego.
Przypomnijcie sobie historię Białego Kła........

Darz Dół!!
:ang

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 października 2004, 19:45 
Moderator
Moderator

Kocio napisał(a):
nie nie nie!! ryż - proszę bardzo! Ale ścinki paznokci????? Scinki paznokci pali się w fajce pokoju a pokoju z archeologami nie będzie bo nas atakują. Ja jestem miły i liberalny Ja bym nawet zaadoptował jakiegoś archeologa, przychołubił.
Powoli bym go obłaskawiał i może wyrósł by jeszcze na cosik dobrego.
Przypomnijcie sobie historię Białego Kła........

przepiękny sarkazm w Twoim poście :1

z drugiej strony nieźle Ci musieli archeolodzy zaleźć za skórę, skoro ich tak nielubisz. Chyba, że to jakiś resentyment, że im wolno pogrzebać w grodziskach i starych cmentarzach, a Tobie, nam - nie? Czy jeszcze coś innego?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 października 2004, 20:27 
Kapitan Petersen

Test napisał(a):
zgłosiło się dwóch chłopaków,
którzy na skraju lasu znaleźli kilkanaście
równo ułożonych, w regularnych odstępach,
mieczy. Na miejscu archeolodzy natrafili
już tylko na białe plamy po szkieletach
właścicieli oręża

Dostałem sygnały na priv, że ta historia jest
trochę niejasna, bo co się stało z mieczami?

Dowcip polega na tym, że chłopcy przyszli do
archeologów z tymi mieczami :)

Podałem tę historię, zasłyszaną od archeologów,
jako ilustrację faktu, że trudno wyczuć moment,
w którym trzeba sobie uzmysłowić, że odkryło
się coś wyjątkowego, np. super stanowisko.

Bo inaczej może być tak ;) : pi, pi -
o jaka fajna monetka carska; pi, pi - o jaki
fajny muszkiet szwedzki; pi, pi - o jaki fajny
średniowieczny topór; pi, pi - o kurna jakie
fajne denarki; pi, pi - jaka fajna fibula;
pi, pi - o jakie fajne brązowe naczyńko. O, calec!

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 14 października 2004, 01:15 
Generał Broni
Generał Broni

Cytuj:
mirek
przepiękny sarkazm w Twoim poście :1 ...............

Chciałem powiedzieć - apropos sarkazmu - że kocham moją Ojczyznę a mieszkając nie z własnej woli za granicą - głównie w niemczech - przeżyłem docieranie się tych dwóch nacji w sposób szczególny.
Zdaję sobie sprawę z ogromu zniszczeń jakie zrobili wszyscy po kolei Zaborcy i okupanci i wiem, ze każdy, ale to KAŻDY zabytek świadczący o Naszej pięknej kulturze i historii naszego Państwa powinien być chołubiony jak relikwia.
Sam w życiu nie wejdę na cmentarzysko lub oznaczone stanowisko A z premedytacją. Raz pozwolił mi niedawno burmistrz jednej miejscowości pod Poznaniem na przejście się z wykrywką po stanowisku już wyeksploatowanym na byłym grodzisku. Ale powiedziałem mu, ze wole poszukać na zewnątrz grodu bo tam więcej towaru - z wiadomych przyczyn.
Zdarzyło mi się też znaleźć medalion żydowski. Bardzo się tym cieszyłem [przez moment] . Chwilę później starsza kobieta przechodząca powiedziała mi: tu warto poszukać. Tu był cmentarz żydowski kiedyś.
Wymiotło mnie stamtąd natychmiast.

Jestem na "KOLE" (dla niewtajemniczonych rynek staroci w Warszawie) co sobota i niedziela. Często widzę kolesiów z towarem typu neolit lub kultury prasłowiańskie. Ponieważ na stoisku mają też towar typowy dla detektorystów to trzeba być idiotą by nie skumać że chłopaki to Hieny.
Takich bym puszkował........

Ja natomiast dumny jestem, że w okresie poprzedzającym oczywiście głupkowatą ustawę ;) :ang ;) ocaliłem od szczeznięcia ok. 4000 monet i ok. ....... medalików i krzyżyków. Biorąc udział w akcjii "ołów z pól - mniejszy ból" zebrałem przy okazji z pól w zeszłym roku ok. 30 Kg miedzi, 30 Kg aluminium i 45 Kg ołowiu czym przyczyniłem się do ratowania świata i zdrowia naszych potomków.
W tym roku będzie tego ze dwa razy więcej.
Poza radochą z każdego wykopka mam satysfakcję że coś dobrego robię i gdyby ci archeolodzy co na nas parol zagięli wpadli na pomysł by zrobić np. wspólne warsztaty archeo gdzie my byśmy się trochę w ich temacie podciągneli a przy okazji też lepiej zrozumeli na co mamy zwracać uwagę jak byśmy odkryli jakieś stanowisko to dało by to naprawdę wymierne skutki a przecież niejeden z nas pomógłby chętnie archeologom w zabezpieczaniu sladów naszej Polskości.
Drobna integracja jest wskazana ale problem leży w tym, że Ci co by się z nami pobratali to na nas nie kwilą. To ci co kradną i w nas widza konkurencję! Ci głównie nam tyłki obrabiają i od czci i wiary nas odsądzają........

A przeciez motto Templariuszy brzmiało.... - nie dla nas Panie (Ojczyzno), nie dla nas lecz dla chwały Twego imienia!

:ang

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]