Teraz jest poniedziałek, 6 lipca 2026, 06:05

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 czerwca 2006, 12:02 
Buszujący w śniegu

Kurcze, tak czytam to wszystko i zastanawiam się skąd ta chora ludzka zazdrość... Zamiast się cieszyć że komuś się udało coś fajnego trafić to niektórym żal d.upe ściska że to nie on znalazł... Smutne to. Jeden drugiego wpie.dala na minę z chorej zazdrości o ciekawe znaleziska choć sam by tego nigdy w życiu nie trafił. Przypomina mi to trochę przysłowiowy przypadek psa ogrodnika. A tak z drugiej strony, zastanawiam się czy nie za łatwo ulegamy bardzo starej metodzie: "dziel i rządź"

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 czerwca 2006, 14:31 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Żeby zamknąć już temat pozwolę sobie wkleić tekst z innego forum (autor:Hartmann). Można traktować to jako podsumowanie całej tej sytuacji.

"Na pewnej planecie, wśród innych żyjątek żyły krowy, czyli bydło.
Bydło było głupie i leniwe i nie chciało mu się chodzić po łące, aby wybierać lepsze trawki .
Bydło siedziało w miejscu i czekało aż trawka sama przyjdzie. Osioł natomiast łaził powoli i pracowicie wyjadał lepsze trawki.
Bydło poszło na skargę do stróża, a ten chcąc nie chcąc zawlókł osła do stajni i tam obił kijem. Nie spodobało się to innym zwierzątkom, co też pasły sie na łące. I na łące pojawił się dziwozwierz, który poszedł do stróża z pismem, gdzie czarnymi literami na białym papierze stało napisane iż ów dziwozwierz rości sobie prawo do obijania bydłu mord, jak najdzie taka potrzeba, lub na wniosek innych zwierzątek, mających dość bydła.

Morał: Nie należy być osłem i rżeć wesoło jak się znajdzie lepszą trawkę, tylko skubać sobie po cichu, nie chwalić się i bydłu przed oczami nie łazić, gdyż dziwozwierz częściej występuje w bajkach niż w naturze, choć bajdy ludowe mówią iż w dziwozwierza podczas pełni księżyca może zamienić się każde zwierzątko.
Hartmann"

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 czerwca 2006, 17:17 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

A ja mam tylko jedno pytanie na które jeszcze nikt nie odpowiedział.Te gąsienice są z tego grobu czy nie ??? Nie interesuje mnie jak w ich posiadanie wszedł sprzedawca może je kupił na złomie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 czerwca 2006, 19:37 
Weteran
Weteran

Witam.

Jacenty- na Twoje pytanie, to ani ja, ani Maciek- ani zapewne biegły długo nie odpowie. Wszyscy czekamy-na te dane. Jednak-one niewiele zmienią dla Maćka, ale wiele mogą powiedzieć nam wszystkim-czyli środowisku poszukiwaczy. Poza tym- dzieki... Bowiem-to jest jedyne i naprawde "ważne" dla wszystkich pytanie. Dziękuję nie tylko w swoim imieniu- i Maciej podziekowałby Ci za nie ( swiadczy o rozsadku , i chęci zrozumienia czegoś) , jednak-jak zapewne domyślasz-jego komp został "zabezieczony" :)

Przykro mi jest, że na forum Odkrywcy wątek został usunięty w momencie kiedy pojawiły sie fakty- fakty, mówiące o prawdzie i stanie sytuacji na moment nadania postu, stawiające Maćka w całkiem innym świetle. Dziwi mnie tylko...że tak surowy regulamin nie reagował-gdy człowieka zmieszano z błotem, obrzucono obelgami i pomawiano. Cóż- wtedy cenzura spała...Ja chcę wierzyć- że naprawdę spała-i nie wiedziała o poście. Tak byłoby lepiej dla wszystkich...

Dect...Możesz być spokojny:) Resztę=- wyślę Ci na priv.

I ostatnia kwestia... NAJWAŻNIEJSZA,dziś w nocy napisałam, że prasa, która napisała paszkwilowaty artykuł o Maćku - nie do końca może być spokojna. Adwokat miał zadecydować o zaskarżeniu jej...

I wiecie co??? Przegraliśmy wszyscy!!! Nie Maciek! Ale dokładnie całe srodowisko! A wiecie dlaczego??? Bo-ten tekst..tak bulwersujący... Ten tekst-który niektórym z Was pozwolił wysunąć daleko idące oskarżenia - ten tekst...UWAGA...ON nie był o Maćku!!! Oczywiście z punktu widzenia prawa... To był sprytnie napisany artykuł, gdzie- nie wymieniono ani danych oskażonego, ani jego inicjałów, ani też adresu zamieszkania. Ten-tekst Moi Drodzy- w swietle prawa- może być o każdym z nas! O mnie,o Tobie Jacenty, O Tobie dect, o Tobie Jarasek, O tobie, O tobie...każdy uczestniku tego forum !!! Prawda , że sprytne zgrane prawnie??? Ja pozostawiam - całkowicie bez komentarza.

Moge tylko pogratulowac dziennikarzowi i jego informatorowi (temu z forum O) działania. Powiem więcej-jest mi wstyd ...Sama odbierałam najlepszą szkołę dziennikarską w latach końca komuny ( końcówka lat 80-tych, napisałam pierwszy w Polsce tekst o mafii w panstwowej firmie :) oczywista za komuny:)) - i ciesze się, że dziś nie łączy mnie fizycznie ( choc praktycznie miałam sporo sukcesów) - ze srodowiskiem dziennikarzy, żerujących na tak naiwnych ludziach jak my stąd. Zwyczajnie brak mi słów- i choć zawsze burzyłam na określenia dziennikarzy w prywatnych rozmowach, czy na forach "hienami" - dziś sama i pierwsza powiem, -to określenie- nie powstało bez przyczyny.
Nie Maciek!

Zawstydzona, zbulwersowana, oburzona -i najbardziej w k u r w i o n a India.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 czerwca 2006, 23:41 
Generał Broni
Generał Broni

A ja mam tylko jedno pytanie jak można: czy ta broń na zdjeciach to deko? Przecież w naszym pięknym kraju nawet za lufę od Mausa można mieć sprawę, więc za takie skarby tym bardziej.
Swoją drogą niezła manipulacja medialna, niestety skuteczna :cry:
Mea culpa :(
Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 czerwca 2006, 10:10 
Generał Brygady
Generał Brygady

-----------------------

Ostatnio edytowano sobota, 6 czerwca 2009, 14:34 przez Sirpiotr, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 czerwca 2006, 10:13 
Generał Brygady
Generał Brygady

-----------------------

Ostatnio edytowano sobota, 6 czerwca 2009, 14:34 przez Sirpiotr, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 czerwca 2006, 16:34 
Moderator
Moderator

india napisał(a):
Wy wszyscy niewinni i czyści poszukiwacze. Krynica mądrości i cnót wszelakich. Osobnicy, którzy kopią i nie znajduja nic -czyli nie są przestępcami...A Wasz wykrywacz zapewne wisi w pokoju na scianie jako obrazek modlitewny...

Bardzo rzadko wdaję się w polemiki na forum, bo zwykle nic dobrego z nich nie wynika. Ale tym razem muszę na Twój post Indio, odpowiedzieć.
To co zostało napisane w pierwszych postach, te czasami niewybredne komentarze, było reakcją na wiadomość, że ktoś z nas rozkopuje i grabi dla zysku mogiły. Uważam, że reakcja była właściwa. Nikt nie wiedział, bo i skąd, że chodzi o pomówienie. Sam napisałem, że powiadamianie policji o procederze okradania grobów jest chwalebne. I nadal tak uważam. Jeżeli spotkam kogoś kopiącego cichcem na mogile, chociaż nie cierpię policji i brzydzę się donosicielami, złożę zawiadomienie o przestępstwie. Postąpię tak nie w imieniu jakiegoś mitycznego „środowiska”, ale we własnym, egoistycznym interesie. Nie chcę bowiem, aby kojarzono mnie z tego rodzaju osobnikami. I lepiej będzie dla mnie, aby swoją wykopkową karierę kontynuowali w więziennej latrynie. Zbyt wiele widziałem wybebeszonych, pierwszowojennych cmentarzyków, aby uznać, że są to sprawy incydentalne.
Teraz okazuje się, że obraziłem konkretnego człowieka, chwaląc tych, którzy na to nie zasługują. Maćku, przepraszam.
Z drugiej strony, Twoja reakcja India, była równie niewłaściwa.
Napisałaś: „Ciekawe - kto dał Wam prawo nazywania hieną, kogoś na podstawie niezweryfikowanych doniesień prasowych? Kogoś- komu nie przedstawiono żadnego absolutnie z opisywanych tu zarzutów.” Niezweryfikowanych? A w jaki sposób mieliśmy Twoim zdaniem dokonać weryfikacji? Zauważyłaś może, że jesteś jedyną osobą na tym forum, która zna Maćka i całą zaistniałą sytuację? Skoro „W odróżnieniu od wielu z tego forum, ja sprawę znam nie z wtorkowego wydania gazety - ale od poniedziałku - od momentu jak tylko "organy" weszły do kolegi w Poznaniu.” nie opisałaś całego zdarzenia, tak jak wyglądało ono w rzeczywistości? Bardzo mi przykro India, ale Twoja reakcja była spóźniona. A właśnie Ty mogłaś zapobiec rozwlekaniu tej przykrej sprawy i Twoje „Wy wszyscy niewinni i czyści poszukiwacze...” jest moim zdaniem bardzo nie na miejscu. Chyba zbytnio się nie pomylę, że swój post pisałaś pod wpływem emocji (oraz własnych, przykrych doswiadczeń) i po lekturze tego, co napisano na forum „O”. No właśnie, emocje...
Z całego „środowiska” poszukiwaczy w Polsce, osobiscie znam dwie (dosłownie dwie) osoby, które spotykam przypadkowo, raz na pół roku na giełdzie. Kiedy prasa pisze o odkryciu ogromnego składu broni u przestepcy z wykrywaczem, z góry zakładam, że to pismackie bzdury. Nie muszę nikogo pytać, czy to prawda.
Ale w wypadku „ 34-letniego mężczyzny z podpoznańskiego Czerwonaka”, chodziło o sprawę z pogranicza obrzydliwości, która została ujawniona przez ludzi ze „środowiska”. Jeżeli na forum nie pojawiła się żadna informacja, która przedstawiałaby fakty w innym świetle, uznałem że mam do czynienia z prawdą. Przyznaję, dałem się nabrać. Ale forum jest dla mnie (i pewnie nie tylko dla mnie) jedynym kontaktem z innymi poszukiwaczami.
A czytając mdlące historie o grupach, powiązaniach, donosach itp., coraz bardziej doceniam komfortowość tej sytuacji. Nawet jeżeli czasem, nie o wszystkim wiedząc, popełnię błąd.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]