Teraz jest środa, 10 września 2025, 23:42

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 94 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: książka na dobry początek
PostNapisane: sobota, 28 stycznia 2012, 18:01 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam, pytanie jest dość niesprecyzowane. Ostatnio kupiłem książkę z serii gazety rzeczpospolitej opisujące druga wojne św. Przeczytałem na jednym tchu 150 stron A4 i z checia przeczytałbym coś innego. Proszę o tytuły dobrych książek opisujących I i II WŚ. Coś co sami polecacie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: książka na dobry początek
PostNapisane: sobota, 28 stycznia 2012, 21:59 
Specjalista
Specjalista

a jakieś szczegóły co do tematu w ramach I i II wojny światowej ? Chyba że chodzi o bardzo ogólne syntezy?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 stycznia 2012, 23:01 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Niesprecyzowane? Czyli to co z I i II WW związane? Ja preferuje wspomnienia, przeżycia, przepisane na papier bliżej końca pierwszej połowy ubiegłego wieku,a więc polecam:
„MARZYCIEL W HEŁMIE” Ch. De La Maziere, oraz pozycje obowiązkową
„Snajper na froncie wschodnim” Albrecht Wacker. Tylko prosze tu bez komentarzy bo zawsze komus cos nie przypasi, ja osobiście te pozycje polecam :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 stycznia 2012, 23:09 
Generał Brygady
Generał Brygady

słuchajcie chodzi mi o coś co się fajnie czyta, a ponad to dobrze przedstawia informacje tamtych lat. Bardziej liczyłbym na historie stricte Polskie, aczkolwiek jeżeli jakieś inne pozycje wam się podobały to z chęcią je też przeczytam.

Fenix57- ostatnio oglądałem na naszym poczciwym portalu aukcyjnym, trafiłem np na Boje Polskie http://allegro.pl/boje-polskie-1939-194 ... 31778.html tylko zastanawiam się czy nie wchodzę w zbyt duże szczegóły ? ciężko ocenić książkę z samego opisu aukcji.

Kuba92- wielkie dzięki za pozycje! masz pojecie gdzie można dostać te książki ? szukam i szukam i wszędzie niedostępne

Ostatnio edytowano sobota, 28 stycznia 2012, 23:31 przez adec, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 stycznia 2012, 23:27 
Specjalista
Specjalista

Witam
No cóż podałeś ogólnikowo temat, ale powiem tak: o II WW jest tego multum i jeśli chcesz coś dopasować do "swoich" terenów, to musisz podać lokalizację. Gorzej sprawa się przedstawia z I WW. Tu bym Ci zaproponował (tak jak napisał kuba92) wspomnienia. Niestety, oryginały kosztują krocie. Właśnie jestem po lekturze książki gen. Tadeusza Kasprzyckiego "Kartki z dziennika oficera I brygady" przedruk z 1934r. Też nie tania, bo zapłaciłem za nią 100 zł, ale muszę przyznać, że warta tej ceny. A poza tym przepatrz ten wątek
viewtopic.php?f=60&t=83557

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 stycznia 2012, 23:33 
Generał Brygady
Generał Brygady

Tereny, środkowa WLKP (miast Jarocin ) 70 km od Poznania. Poza tym jak pisałem wcześniej te książki sa wrecz nie do dostania, chyba ze za 150zł (z przesyłką)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 stycznia 2012, 23:47 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Co do pytania założyciela wątku, no niestety jedynie aukcje. Sam miałem problemy z niektórymi pozycjami ew. spróbuj na odk.pl tam znajdziesz sporo literatury dla siebie (gwarant) ;) A co do moich propozycji wcześniej, polecam tą drugą pozycje wręcz obowiązkowo, oj polecam szczerze. Mi w szczególniej utkwiła ta scena z ziemianki Ci co czytali wiedzą o co chodzi. Oczywiście jezeli wyobraźnia pracuje. :)

Ostatnio edytowano sobota, 28 stycznia 2012, 23:56 przez kuba92, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 stycznia 2012, 23:51 
Specjalista
Specjalista

Wiedza kosztuje, niestety. Powoli dojdziesz. Na razie polecam "Wrześniowe dni klęski dni chwały", oraz "Armia Poznań", to II WW. Chyba nie są zbyt drogie. Podstawa jeśli chodzi o wrzesień 39. Okupacja i 45r to już inna broszka.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 stycznia 2012, 00:07 
Generał Brygady
Generał Brygady

Dzięki, za do pozycji od Kuby92 pozostaję mi śledzić alledrogo i z pewnością nadejdzie taki czas kiedy je kupie. Baży również dziękuje za pozycje. Te są już bardziej przyziemne :lol: jakbyście wpadli na jakieś inne pomysły książek wartych przeczytania to oczywiscie piszcie tutaj. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 stycznia 2012, 00:52 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Mam zapisane ciekawe tytułu na pewnej liście gdzieś zakopanej w szpargałach. Dałem sobie z tym spokój ale jak to znajdę to wpisze co nie co, oczywiście jeżeli będę miał czas bo z tym to krucho u mnie ostatnimi czasy z tąd ta ilość postów/czas rejestracji. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 stycznia 2012, 02:40 
Generał Broni
Generał Broni

Czy musisz od razu kupowac? Nie istnieje juz w Polsce cos takiego jak biblioteki? :o

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 stycznia 2012, 07:32 
Specjalista
Specjalista

do jednego z przedmówców - dla mnie odniesienie dotyczące jakiejkolwiek literatury dotyczące I i II wś określone takim pytanie jest żadnym sprecyzowaniem. Dobrze wiemy jak tego dużo jest i jak wielu spraw się tyczy, jak wielu zagadnień....

co do moich ulubionych

S. Maksimiec, Armia Lublin we wrześniu 1939 roku, Warszawa 2006

R. Wnuk, ,,Za pierwszego sowieta". Polska konspiracj na Kresach Wschodnich II Rzeczypospolitej (wrzesień 1939 - czerwiec 1941), Warszawa 2007

A ta powinna zainteresować Ciebie dotyczy uczestników powstania Wielkopolskiego. O każdym z nich jest wiele ale większość opowiada o ich życiu i walkach podczas I wś a do tego rozdziały mają charakter wspomnieniowo-biograficzny godna polecenia

D. Kolbuszewska, Trzynastu Wspaniałych. Powstanie Wielkopolskie w życiu i losach powstańców i ich rodzin, Poznań 2008

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 stycznia 2012, 13:25 
Generał Brygady
Generał Brygady

Potwierdzam słowa Fenixa. "Trzynastu Wspaniałych" naprawdę godne polecenia. Pięknie wydana do tego. Chociaż trzeba się trochę namęczyć żeby zdobyć. Ja na swój egzemplarz prawie 2 miesiące na allegro czatowałem ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 stycznia 2012, 16:44 
Generał Broni
Generał Broni

płk. dypl. B. Hulewicz - "Wielkie wczoraj w małym kręgu" - wspomnienia autora, mieszkańca Wielkopolski, z armii zaborczej, WP II RP i Września `39, polecam bo czyta się świetnie a i fajnie ukazana sytuacja od hakaty, przez front zachodni IWŚ, po Rumunię `39. (jedna uwaga - nie ujęta agresja bolszewicka, autor
jako dowódca Obszaru Warownego "Grodno" nie mógł pisnąć ani słówka o 17.IX i jego następstwach, za PRL nie wydałby nawet egzemplarza gdyby próbował coś napomnieć w temacie..).
życiorys Autora: http://pl.wikipedia.org/wiki/Bohdan_Hulewicz

płk. dypl. M. Porwit - "Komentarze do historii polskich działań obronnych 1939 roku" 3 tomy. (nie zawiera agresji bolszewickiej z wiadomych przyczyn - wydana za PRL, mimo to jedna z najlepszych syntez Września `39 od strony planu "Z")

Oba dzieła dobrze przeczytać w uzupełnieniu z np. "Kresami w Czerwieni" Cz. Grzelaka, lub inną dobrą lekturą traktującą na temat sytuacji po 17. Września 1939 r oraz na temat planu "W" Wojska Polskiego.

Co ciekawe - Obaj panowie Pułkownicy znali się m.in stąd:
http://pl.wikipedia.org/wiki/I_Kurs_Nor ... y_Wojennej ;-)

ps. Fenix, płk. dypl. Hulewicza czytałeś? Polecam, bo zacny kąsek..

Obie publikacje można JESZCZE dostać stosunkowo niedrogo na serwisach aukcyjnych i w antykwariatach..

pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 30 stycznia 2012, 00:37 
Generał Broni
Generał Broni

Ciekawostki takie na dłuuuuuuuugie zimowe wieczory:
D.Irvinga "Wojna Hitlera" "Wojna Goringa " Wojna Goebbelsa ".
Polecam ...posiadam..czyta się dobrze.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 94 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]