Teraz jest środa, 8 lipca 2026, 13:34

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Zamek Książ w TV
PostNapisane: piątek, 1 sierpnia 2003, 19:36 
Pytalski

Witam
Właśnie skończyłem oglądać program pt. Tajemnice Dolnego Śląska (zbieżność nazw przypadkowa :) ), poświęcony zamkowi Książ w Wałbrzychu (emisja w lokalnej TV5). Program produkowany przez Panią J.Lamparską, więc w sumie wiadomo co było. Owszem były zdjęcia pociągu z ludźmi w niemieckich mundurach, był pan Słowikowski i prezentował swój model kolejki elektrycznej wjeżdżającej do kartonowego tunelu (ba nawet zrobiono do tego czarno-białe zdjęcia), było kilka ogólnie znanych historii, nawet była wizyta w podziemiach zajętych przez PAN. Ważne jednak czego nie było, nie wspomniano, o wielu świadkach, którzy widzieli taki tunel, nie wspomniano o znaczenej przebudowie podziemi przez PAN (nadsypano sporą warstwę ziemi w chodnikach), nie wspomniano o wejściach znajdujących się u podnóża zamku, nie wspomniano o możliwym zwiazku ze znajdującymi się obok ruinami Starego Książa, jednym słowem ładny programik ale bez specjalnej treści, oczywiście poprzedzony mrożącyą krew w żyłach zapowiedzią odnalezienia podziemnego tunelu. Nie wiem czemu ale nie jestem ździwiony, kiedyś podobne w treści programy miał pan Stojak, ale one miały jakąś atmosferę, nie było tam pokrzykiwania "..stujcie !!! co się stało ? zaczepiłem o kabel do mikrofonu.." :D. Kiedyś byłem wiernym czytelnikiem artykułów pani Lamparskiej, ale to było dawno i mi przeszło.

Pozdrawiam Krzysiek(?)

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]