Teraz jest środa, 8 lipca 2026, 11:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Pytanko o książki...
PostNapisane: środa, 13 sierpnia 2003, 09:26 
Szeregowy
Szeregowy

Witam
Mam pytanie odnośnie starych książek. Nie bardzo wiedziałem na którym forum to zamieścić, więc daje tu, no bo w końcu znalezione książki to jakiś "skarb" :). Otóż sprawa wygląda następująco: jakiś czas temu w domu mojego dziadka przystąpiono do remontu dachu, żeby to zrobić zrzucono wszystkie przedpotopowe rupiecie do piwnic i na śmietnik. Będąc tam z wizytą pobuszowałem trochę w rzeczach wrzuconych do piwnicy i wyszukałem parę książek które mnie zainteresowały swoją wielkością i dziwnymi okładkami. Oczywiście natychmiast wycyganiłem je od dziadka, który zostawiłby je na pastwę myszy w piwinicy :) . Książki nie są zapewne zbyt wiele warte, ale jestem ciekaw gdzie można się zgłosić żeby dowiedzieć się czy są cokolwiek... Czy ktoś z Wawy zna miejsce gdzie można się z taką sprawą zgłosić?
Książki są angielski, mam ich tylko kilka, wszystkie wyglądają na podobne roczniki. Na dwóch z nich figurują chyba daty wydania i są to 1881 i 1886 rok. A oto co spisałem z ich okładeczek:
1. The magazine of art. Ilustrated. Vol IV. Cassel, Peter, Galpin & CO. London, Paris & New York 1881.
2. The magazine of art. Cassel and Company Limited. London, Paris, New York & Melbourne 1886.
3. The pictorial gallery of arts, comprising nearly Four Thousand Woodruts and Steel Engravings. The London printing and publishing company, limited. London and New York. Seventy sixth thousand. Vol I , Useful arts, agriculture and manufactures.
4. Moja ulubiona :D : The life and strange suprising of Robinson Crusoe York Mariner as related by himself by Daniel Defoe with upwards of one hundred ilustrations. London: Cassel, Petter and Galpin. La Belle Sauvage Yard, Ludgate Hill E.C.
Mam tam cos jeszcze ale nie spisałem. Nie sądzę żebym się ich pozbywał, no chyba że na spłate kredytu mieszkaniowego mi przestanie starczać ;) , ale z ciekawości chciałbym się dowiedzieć gdzie i za ile można by to sprzedać. O ile w ogóle...
A i mam jeszcze jedno pytanie. Czy takie książki można wywozić za granicę?

Pozdrawiam
Rupert

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytanko o książki...
PostNapisane: środa, 13 sierpnia 2003, 09:37 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Rupert napisał(a):
Witam
Mam tam cos jeszcze ale nie spisałem. Nie sądzę żebym się ich pozbywał, no chyba że na spłate kredytu mieszkaniowego mi przestanie starczać ;) , ale z ciekawości chciałbym się dowiedzieć gdzie i za ile można by to sprzedać. O ile w ogóle...
A i mam jeszcze jedno pytanie. Czy takie książki można wywozić za granicę?

Co do sprzedaży i ewentualnej ceny - prześledź oferty na portalach aukcyjnych typu www.allegro.pl czy www.kiermasz.pl Może akurat będą Twoje książki, a może podobne. Zorientujesz się co do cen. Co do wywozu za granicę - wywozić można, ale nie wolno :D - znaczy się są to przedmioty wykonane przed 1945 rokiem, czyli są "zabytkami" i potrzeba pozwolenia na wywóz czegoś takiego.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 sierpnia 2003, 09:44 
Szeregowy
Szeregowy

No więc z tymi portalami aukcyjnymi to kiepska sprawa, raczej brak książek z tych lat, a jeszcze angielsko języcznych to już w ogóle... Ale może na zachodnich coś znajdę. A co do wywożenia, to znaczy że nie da rady. Hmm. A pytałem z ciekawości bo zastanawiałem się czy nie pogadać ze znajomymi angolami żeby sprawdzili u siebie czy można coś z tym zrobić.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 14 sierpnia 2003, 06:23 
Porucznik
Porucznik

Spróbuj popytać w antykwariatach. Możesz spróbować zapytać wprost czy są zainteresowani zakupem i ewentualnie jaką cenę mogą zaoferować, lub też przejść się po tych antykwariatach i poprzeglądać podobne wydawnictwa (o ile mają) i zanotować ceny.
Z tego co zauważyłem to ceny starych książek uzależnione są w zasadzie od popytu na informacje w nich zawarte :D .
Jak byś chciał to mogę Ci podesłać na priva namiary na kilka antykwariatów w Warszawie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 14 sierpnia 2003, 12:45 
Szeregowy
Szeregowy

Kolekcjoner: jeśli masz jakieś sprawdzone to chętnie... znalazłem co prawda dużą listę wszystkich antykwariatów w Wawie, ale większość z nich nie zajmuje się skupem książek... A co do popytu to hmm.. nie wiem czy jest na Robinsona Crusoe :D .
Dzięki i pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]