Teraz jest piątek, 3 lipca 2026, 17:40

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Seria Zolty Tygrys
PostNapisane: środa, 30 sierpnia 2006, 12:30 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

seria znana miemal wszystkim urzytkownikom forum,
choc pewnie nie wszystkim.
Wielu tez zapewne wychowalo sie na ksiazkach z tej serii.

Chcialbym zapoczatkowac mala dyskusje na temat tejze serii.

Prawda czy falsz. Moze okreslenie „falsz“ jest zbyt mocne, i nalazaloby uzyc ulubionego sformulowania grupy trzymajacej aktualnie wladze w kraju a mianowicie: „Ja nie klamalem tylko minalem sie z prawda.
Okres powstania tej serii chyba nie byl dla niej najszczesliwszy. W wielu pozycjach widoczne sa male przeklamania w faktach, nie mowiac juz o wszechobecnych „braciach-towarzyszach“.
Jednakze posrod wielu nie do konca zgodych z prawda pozycji, sa pozycje bardzo ciekawe i nie mijajace sie z prawda.

Po mimo wielu bledow i przeklaman, sadze ze seria ta jest doskonalym poczatkiem dla rozwijania wyobrazni i kolekcjonowania faktow i wydarzen z tamtego okresu.

Pozdrawiam i zachecam do dyskusji :)
Taz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 sierpnia 2006, 12:49 
Generał Broni
Generał Broni

Jestem trochę starszy od Ciebie Taz, ale też kiedyś czytałem "tygryski".
I co uderza mnie teraz - jakoś dziwnie omijałem te, które opisywały front wschodni.
Najbardziej interesowały mnie te z wojny amerykańsko-japońskiej na Pacyfiku i z wojny powietrznej na Zachodzie.
I nie próbujcie do tego dorabiać jakiejś "styropianowej" ideologii - te "jedynie słuszne" były po prostu koszmarnie nudne.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 sierpnia 2006, 13:08 
Generał Brygady
Generał Brygady

U mnie chyba 100 tygrysków leży bezczynnie w piwnicy. Tylko jeden jest na półce.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 sierpnia 2006, 15:22 
Porucznik
Porucznik

Była to chyba jedna z najdłużej ukazujących się serii na rynku wydawniczym. Pierwsze egzemplarze pojawiły się w 1957 roku, ukazywały się do 1989 roku, potem jeszcze do 91 jako seria "czarnego tygrysa" oraz w 1997 ukazało się 6 kolejnych numerów - wszystkie były wznowieniami już wcześniej wydanych pozycji. Co do treści merytorycznej - wiadomo jakie to były czasy, więc część pozycji potraktować należy raczej jako ciekawostkę niż źródło wiedzy historycznej.
Informacje zawarte w części z pozycji można za to potraktować jako dobre miejscówki :)
W ciągu wsystkich lat w serii ukazało się ponad 600 sztuk książek - ja osobiście mam ok 450 i powoli kompletuję resztę.
Posiadam też około 100 sztuk dubletów, więc jeśli ktoś ma ochotę się wymienić lub kupić to zapraszam na priva.

pozdro
muzzy

Ostatnio edytowano środa, 30 sierpnia 2006, 15:26 przez muzzy, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 sierpnia 2006, 15:25 
Generał Brygady
Generał Brygady

Muzzy wyślij mi na PW liste tygrysków jakie poszukujesz. Ja popatrze w piwnicy czy je mam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 września 2006, 09:38 
Weteran
Weteran

--> opcja "szukaj" - bo taki temat już istnieje ;) Spis tygrysów

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 września 2006, 19:07 
Specjalista
Specjalista

Seria Tygrysów jak równiez inne opracowania historyczne nie wazne czy z epoki przeklamania czy z epoki "prawdy" należy traktować z doza krytycyzmu. I to dużą, wspólczesne opracowania bywaja bardziej przekalamane niz tygrysy !

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 września 2006, 20:33 
Porucznik
Porucznik

Witam
Jako ciekawostkę mogę dodać jedną rzecz. Byłem wczoraj w Empiku, patrzę przy kasach.... i nagle widzę znajome logo :) Ktoś wydał jedną z pozycji w fomie audio - na okładce jest stare logo żółtego tygrysa.

pozdro
Muzzy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 września 2006, 16:36 
Weteran
Weteran

Nie ktoś tylko Bellona. Pisałem już o tym bo mnie to też zdziwiło :tygryski audio

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 23 października 2006, 19:27 
Generał Brygady
Generał Brygady

Pamiętam, pamiętam jako młody chłopak czytałem wiele "tygrysków. Patrząc z perspektywy wieku i doświadczenia, muszę obiektywnie uznać, iż "tygryski" opisujace działania niezwycięzonej Armii Czerwonej zostały niejednokrotnie poważnie przejaskrawione, choć nie wszystkie.
Do tej pory mam jeszcze ok.150 sztuk "tygrysków" - z sentymentu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 listopada 2006, 15:12 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Jestem dawnym kolecjonerem tej serii i posiadam ok 500-550 szt,mieszkają u mnie w piwnicy ale może jakiś głupi sentyment sprawia że nie myślę o wyzbyciu się tego ''zbioru''Poziom tej serii ukazującej się od 1957 roku był skrajnie różny,wśród autorów byli piloci np Król czy Arct,byli żołnierze powstania warszawskiego,historycy lepsi i gorsi,nawet działacz antykomunistyczny jak p. Moczulski.Żółty Tygrys był książeczką na którą się czekało,szczególnie jeżeli był w temacie morskim,lotniczym,Daleki Wschód,jak w moim przypadku.Ale im człowiek starszy tym więcej rozumiał,dystans rósł i pewne pozycje kupował dla ciągłości serii niż dla czytania,a potem wszystko poszło do piwnicy,lata temu.Jednak nie ukrywam że zainteresowanie historią i podstawę do jej korygowania nabyłem min. z Tygrysów .Było minęło ,teraz dalej zbieram książki (przekroczyłem 3,5 tys) i jest to powód do satysfakcji,a zaczęło się właśnie od Żółtego Tygrysa.Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 8 listopada 2006, 21:59 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Ja rowniez czytalem "Tygrysy" z zapartym tchem, wydaje mi sie ze te wczesniejsze wydania byly lepsze.....
Przestalem czytac kiedy trafilem w jednym na taki tekst. Cyt:
"Niemiecka bateria stala na polanie, a my cichutko czolgami podjechalismy pod las...."
:jump :jump :jump
mnie najbardziej fascynowaly te o wojnie amerykansko-japonskiej.
a oprocz "tygrysow" byla jeszcze taka seria "Sensacje XX wieku" tez ciekawa..
Baxter12

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]