Teraz jest środa, 8 lipca 2026, 10:31

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Księga "Dziesięciolecie Polski Odrodzonej"
PostNapisane: środa, 5 listopada 2003, 15:04 
Moderator
Moderator

Witam.

Z tego co zauważyłem po rocznym użytkowaniu tego forum znajduje się tu wiele osób które dobrze orientują się w dawnych książkach, wydawnictwach i pismach. Pewien starszy człowiek ma do sprzedania takie oto monstrualne dzieło:
<b> „Dziesięciolecie Polski Odrodzonej” Wydawnictwo i Nakład Koncernu Prasowego „Ilustrowany Kuryer Codzienny” Kraków – Warszawa 1933 wyd. drugie. Red. Nacz. Marian Dąbrowski” (1208 stron formatu A3)</b>
Księga jest w świetnym stanie, zaskoczyła mnie różnorodność informacji w niej zawartych. Od np. sytuacji militarnej Polski w 1920 r do np. spisu fabryk produkujących witaminę C. Na 1208 stronach znalazło się naprawdę wszystko. Problem polega na tym że cena za jaką człowiek chce odstąpić książkę wynosi 400 zł To dużo czy mało? Czy książka jest popularna na rynku antykwarycznym? I ile wynosi jej realna cena?

Za wszelką pomoc z góry dziękuję.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 listopada 2003, 18:57 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Po pierwsze chcialabym zaznaczyc, ze to co napisze moze byc nieaktualne :D

otoz w Krakowie jest ksiązka "Dziesieciolecie Polski Odrodzonej". Jest to ksiega pamiatkowa 1918-1928. Jest ten sam redaktor i wyd. Ma 1207str,ilustr., fotografie, mapy, portrety, etc. (tyle ze wyd 1, nie 2)
Stan dobry. oprawa czerwono - zlota

Treść:Geografja,historja i ustrój Polski Odrodzonej; Odbudowa kraju,em komunikacje, uzdrowiska, letniska,turystyka; Oświata i nauka;Literatura i sztuka;Ustrój społeczny,spółdzielczość,Polsacy na obczyźnie, Sport, Dział kobiecy;Oświata pozaszkolna;Gospodarstwo narodowe.

Jej koszt wynosi 390 zł. Radzilabym ci samemu sprawdzic te info :) Poszukaj w sieci :pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 listopada 2003, 22:52 
Specjalista
Specjalista

Byłem dziś w antykwariacie i przy okazji zapytałem o tą pozycje. Cena około 400 pln jest ceną rynkową, antykwariaty będą sprzedawać w tych grnicach, skupując oferują 150 - 300 w zależności od stanu i aktualnych zamówień jakie mają do realizacji. Popytaj jeszcze w innych miejscach bo w Krakowie ceny w są zawsze nieco wywindowane w stosunku do reszty kraju.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 listopada 2003, 19:02 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Ja widziałem kiedyś taką na allegro, prawdopodobnie I wydanie - poszła chyba za 200zeta! Trochę niemile mnie to wtedy zaskoczyło :cry: bo sam mam taką i myślałem, że jest więcej warta, ale teraz myślę, że 400zł to nie jest źle. :D
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 listopada 2003, 19:37 
Specjalista
Specjalista

Tak to jest z starymi książkami , warte są tyle ile ktoś za nie zapłaci a nie tyle ile chce antykwariusz. ;)
Z zasady zawsze kupuje takie rzeczy (chyba że szukam czegos b. konkretnego ) na wszelkiego rodzajach targach starci, gdzie można sie potargowac i kupiłem już wiele fajnych pozycji płacąc do 50 pln, choć w antykwariatach chcieli by za nie po pareset złotych.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 listopada 2003, 16:53 
Moderator
Moderator

Osobiście myślałem, że książka jest warta o wiele więcej jak na zasób informacji jaki oferuje. W każdym razie warto mieć taką pozycję na półce. Tym bardziej że zbliża się zima. Dziękuje bardzo za pomoc i informacje.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]