Teraz jest czwartek, 2 lipca 2026, 13:23

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: bagnety austro-węgierskie
PostNapisane: wtorek, 16 stycznia 2007, 13:36 
Porucznik
Porucznik

Witam,
od pewnego czasu zastanawiam się, czy istnieją jakieś <b>poważne</b> publikacje, a chodzi mi zarówno o książki, jak też o artykuły prasowe, omawiające tematykę bagnetów austrowęgierskich i postaustrowęgierskich, a szczególnie bagnetu wz.95. Niestety, jak dotychczas nic zadawalającego nie udało mi się znależć. Może, ktoś z Kolegów wie o istnieniu jakiejś?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 stycznia 2007, 16:32 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Trochę droga ale naprawde warto.

https://www.militaria.at/index_e.htm

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 stycznia 2007, 20:02 
Porucznik
Porucznik

Faziutek, wielkie dzięki za link. Bardzo fajne wydawnictwo.
Przeczytałem opis tej książki na stronie wydawcy i niestety nie znalazłem żadnej informacji o tym, że opisane są w niej również bagnety, a głównie na tym mi zależy. Wymieniono tylko szable, szpady i kordziki. :-( Tak więc miałbym jeszcze pytanie - o ile oczywiście miałeś tę książkę w rękach - czy są tam opisane bagnety i jeśli tak to czy opisy są bardzo rozbudowane?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 stycznia 2007, 21:14 
Specjalista
Specjalista

może to

http://wysylkowa.pl/ks420631.html
Opis:
Praca przeznaczona jest dla miłośników broni i kolekcjonerów, którzy obok historii bagnetu w krajach europejskich znajdą ponad 320 fotografii przedstawiających rozwój tej broni od 1640 roku.

Wydawnictwo: REA Spółka Jawna
Rok wydania: 2002
Oprawa: Twarda
Format: 17 x 24,5 cm
Język: polski
Ilość stron: 406
ISBN: 83-7141-319-X
Kategoria: Militaria wojskowość

BAGNETY
Tadeusz Królikiewicz

Wydawca: Bellona
ISBN/EAN 9788311085282
464 stron
format 170x240 mm
oprawa twarda lakierowana

Logan Thompson , Sztylety i bagnety
hobby

127 stron, format: 22x30 cm , oprawa broszurowa
Rok wydania: 2004
Wydawnictwo: Bellona
Standard: 10
ISBN: 83-11-10000-4 (9788311100008)

Lub opracowania obcojęzyczne

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 stycznia 2007, 22:25 
Porucznik
Porucznik

Coinmaster, dziękuję za chęć pomocy. Książki Królikiewicza i Prószyńskiego mam - są takie sobie, choć jak dla mnie zbyt mało specjalistyczne, a "Sztylety i bagnety" to dla bardzo początkujących.
Jak już pisałem, szukam czegoś o austrowęgierskich bagnetach - szczególnie wz.95 - mniej więcej na podobnym poziomie specjalizacji co książki np. Wheelera, Lubbego, Cartera, Waltera czy Karema dotyczące bagnetów niemieckich. Nie udało mi się dotychczas do niczego takiego dotrzeć, jednak mam pełną świadomość, że pewne pozycje mogłem przeoczyć (szczególnie dotyczy to publikacji książkowych w mniej popularnych językach i wszelkich artykułów w czasopismach).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 stycznia 2007, 12:17 
Porucznik
Porucznik

Witam

Poza Bogakami Moudrego, o bagnetach austriackich nic poważnego nie znalazłem. Mam spis literatury o bagnetach (setki pozycji, aktualność ok. 2000 roku) bodajże Evansa (sprawdzę w domu) i tam też posucha. W Austrii nic nie powstało. W ogóle dziwny kraj jeśli chodzi o rozwój kolekcjonerstwa broni ? Przez lata zebrałem sporo artykułów z prasy (głównie USA i Niemcy), ale część to trywializmy, część już zdezaktualizowana. Jak jesteś zainteresowany spisem literatury o bagnetach daj znać.
Sam od lat przeszukuję "świat" w tym co i Ty celu :) i trochę informacji udało się zebrać. Najgorsze, że mam to wszystko nieposegregowane i nie poskładane razem w sensowną całość. Może kiedyś? Na emeryturze? :). Pytałem i Bułgarów i Rumunów, którzy w temacie 95 siedzą na ebay'u, ale oni też bazują na Moudrym.
Daj znać jak coś znajdziesz. Może kiedyś umówimy się na wymianę literatury? Do tej pory zebrałem około 30 pozycji książkowych, naście broszurowych, parę teczek kserówek i wydruków z netu na temat "czysto" bagnetowy. W każdej są jakieś przyczynki i fragmenty.
Obyśmy szybko doczekali o Austrii tego co jest o Niemczyźnie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 stycznia 2007, 12:23 
Strzelec galicyjski

witam . Ja słyszałem o jakiejś ciekawej czeskiej publikacji o austryjackich bagnetach - ale jeszcze jej nie widziałem. W książce którą przedstawia "Faziutek" raczej ciekawych rzeczy na temat bagnetów nie znajdziesz -bagnet jest raczej traktowany jako dodatek do munduru ( wyposażenia ) żołnierza . Ale z tego co pamiętam jest to publikacja kilku tomowa ( bagnety noże i szable są opisane w 2 tomie ) a i cena raczej za komplet nie rozpieszała . Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 stycznia 2007, 14:19 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Witam.Niestety mam tylko inne książki z tego wydawnictwa.Bardzo ciekawe.Dużo fotek.Tej nie odlądałem ale rzeczywiście nie ma w opisie bagnetów :( Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 stycznia 2007, 14:19 
Porucznik
Porucznik

Ta pozycja, którą opisuje dalton to "Chladne Zbranie Habsburskie Monarchie". Były dwa wydania. Jedno dwu i drugie jednotomowe (to pojawia się czasem na aukcjach). Zawartość ta sama. W II tomie pierwszego wydania (lub drugiej części drugiego wydania :)) opisane są bagnety, tasaki, itp. Jest to dokładnie to samo co w "Bodakach", ale okrojone. Jeśli chodzi o czyste bagnety to z Czesi wydali jeszcze parę pozycji, min. "Bodaki Czeskoslovenska" (przepraszam z błędy w tytule, ale piszę z pamięci) (dobra pozycja). O bagnetach austriackich jest tylko jedna pozycja "Bodaki Habsburskie...". Reszta to przedruki. Co ciekawe, ta książka to katalog wystawy. Same bagnety, tylko Austria, cała sala. EHHHH :) Kiedy u nas?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 stycznia 2007, 22:42 
Porucznik
Porucznik

Dziękuję wszystkim za wypowiedzi, a szczególnie za polecenie pozycji "Bodáky habsburské monarchie 1638 - 1918" i "Bodáky Československa". Jak na nie natrafię, to będę wiedział, że warto je nabyć.
Pietka, niestety większość bibliografi ma to do siebie, że oprócz pozycji wartościowych zawierają również całą masę literatury nic, bądź niewiele, wnoszącej do tematu. A sprawdzanie wszystkiego po kolei to bardzo duży nakład, przede wszystkim czasu i środków. Niestety już to parę razy przerabiałem :-(
Gratuluję imponującego zbioru literatury! Muszę przyznać, że sam wszytskiego co wyjdzie nie kupuję. Pozycje z mojego punku widzenia mniej wartościowe pomijam, natomiast staram się pozyskać zawsze materiały źródłowe, do których uda mi się dotrzeć - nawet kosztem ich ręcznego przepisywania.
Jakiś czas temu krążyła w necie informacja, że ma się ukazać na Węgrzech książka poświęcona bagnetom, po której dużo sobie obiecywano. Ale czy tak się stało nie wiem. Spróbuję sprawdzić - jak bym się czegoś dowiedział oczywiście dam znać.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]