Teraz jest wtorek, 7 lipca 2026, 14:21

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: "Westerplatte-ZałogaŚmierci"-wasze wrażenia,opinie
PostNapisane: sobota, 20 listopada 2004, 22:08 
Generał Brygady
Generał Brygady

Myślę, że upłynęło dość czasu aby można było podsumować robotę panów Mariusza Mójtkowicza-Podhorskiego i Krzysztofa Wykrzykowskiego i wkład jaki włożyli w komiks "Westerplatte-Załoga Śmierci". Moim zdaniem to kawał dobrej nie roboty, lecz rzemiosła. Widać, że zadanie podjęli fachowcy. Świetna fabuła i scenariusz, o dokładności i szczegółach nie wspominając. Dzielcie się waszymi opiniami i oby było (mam nadzieję :P ) jak najwięcej tych pozytywnych.
pozdrawiam M40

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 20 listopada 2004, 22:17 
Weteran
Weteran

Dzisiaj dość pobieżnie poprzegladałem w księgarni, jak to wygląda merytorycznie, nie wiem ale graficznie mi nie pasuje. Zaznaczę, że to tylko moje subiektywne odczucie.
Pozdraiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 listopada 2004, 11:04 
Weteran
Weteran

Nie mam jeszcze tego komiksu dlatego chciałbym wiedzieć co tam jest na temat wywieszenia białej flagi w drugim dniu wojny ??? - bo powiedzmy ... znalazłem "coś" :o i chciałbym to porównać. Być może zmieni "to" pogląd o Sucharskim. ???
Dzięki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 listopada 2004, 16:29 
Weteran
Weteran

I co ? Nikt nie ma tego komiksu ??? Bo szperając w moich książkach znalazłem coś takiego :

Geheimoperation Wicher / Wladyslaw Kozaczuk / Karl Müller Verlag / 3-86070-803-1 / str. 82

"... Außer dem aus politischen Gründen inszenierten Zwischenfall in Gleiwitz benutzten die Deutschen mehrere weniger bekanntgewordene Kriegslisten zur Irreführung der Polen. So wollten sie einzelne Einheiten und Verbände zur Kapitulation verleiten. Ein solcher Versuch wurde z.B. durch die geheime Funkaufklärung der Kriegsmarine unternommen. Ihr war es kurz vor dem Krieg gelungen, einen von der Besatzung der Westerplatte benutzten polnischen Marinecode aus vier Buchstaben zu knacken. Am zweiten Kriegstag funkte die deutsche B-Dienst-Leitstelle in Swinemünde einen vorgetäuschten Befehl in diesem Code. Scheinbar von polnischen Militärbehörden ausgegeben, forderte er die Westerplatte auf, den Widerstand einzustellen und sich zu ergeben. "Der gewünschte Erfolg blieb aus", bemerkt der ehemalige Leiter der deutschen Marine-Funkaufklärung. ..."

Jako źródło: Die deutsche Marine-Funkaufklärung 1914-1945 / H. Bonatz / Darmstadt 1970 / str. 116

Krótko mówiąc Niemcy przed wojną złamali szyfr używany na Westerplatte. W drugim dniu wojny podszyli się za Polaków i wysłali fałszywy rozkaz kapitulacji. Tym fortelem próbowali zmusić załogę do poddania się. Znaczy Sucharski nie załamał się tylko dał się nabrać. Dostał fałszywy rozkaz. Moim zdaniem bardzo ważny aspekt ! Wyjaśnia pewne sprawy np. palenie papierów, wywieszenie flagi itp. O dziwo nikt o tym nie wspominał, ciekawe.
Trzeba będzie przerysować komiks i ... zrehabilitować Sucharskiego :lol: Kiedy wyjdzie drugie (poprawione) wydanie komiksu ? - poczekam :D

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]