Teraz jest niedziela, 29 czerwca 2025, 23:47

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Gdy rozum śpi ...
PostNapisane: wtorek, 2 lutego 2021, 13:10 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Ale na sześciu :D
Ja kwoty bym się nie czepiał, czepiał bym się sensu samego projektu.
Uważam że jest wiele innych miejsc gdzie taka kwota przyniosła by lepsze efekty.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 2 lutego 2021, 13:20 
Pułkownik
Pułkownik

Włśnie miałem Filip na myśli, że poszła bańka w trzy lata i ciekaw jestem efektow.
Generalnie w zarobki ludziom nie wchodzę, natomiast czasem zerkam jak są wydawane przez urzedników nasze pieniądze.
Dlatego też jestem ciekaw efektów badań.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 2 lutego 2021, 14:00 
Generał Broni
Generał Broni

Przy tej Venus nie trzeba się domyślać co gdzie jest. Wszystko jest na swoim miejscu. Ech ten germanski typ urudy :D

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 2 lutego 2021, 15:52 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Filip napisał(a):
Skromnie, bańka na 3 lata dla 6 osób?
Mało, ledwo powyżej pensji minimalnej. :666
Odejmując koszty stałe, dojazdy, nakłady na konserwację, to oni do tego musieli dołożyć z własnej kieszeni.

Tak przy okazji, można gdzieś pooglądać efekt tych badań?

Pełną stratygrafię Jaskini Obłazowej do podłoża skalnego opracowano w 2010 r.
Opis projektu: https://projekty.ncn.gov.pl/opisy/289324-pl.pdf
Załącznik:
Screen-Shot-02-02-21-mm.jpg

W Jaskini Ciemnej też nie ma co badać, tam archeolodzy siedzieli 120 lat.

Efekty badań to publikacje w czasopismach i publikacje książkowe. W linkach przedstawiane są jako "dane z raportu końcowego"
Jaskinia Obłazowa: https://projekty.ncn.gov.pl/index.php?projekt_id=289324
Jaskinia Ciemna: https://projekty.ncn.gov.pl/index.php?projekt_id=278159
Jak widać, z Jaskini Obłazowej poza rewelacją z pierwszej strony tego wątku nie ma żadnej publikacji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 2 lutego 2021, 18:24 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Te i inne ich opracowania to jaskinia ciemna, niczym w d... neandertalczyka! Lejesz kasę a tam tylko g... wychodzi!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 2 lutego 2021, 18:55 
Specjalista
Specjalista

Jak ktoś z Was był w Jaskini Obłazowej to zerknijcie proszę na jej wielkość, jak tam siedzieli 30 lat archeo i czyścili pędzelkami, to boję się ile czasu im zajmuje większa jaskinia nie 6x6m jak tam ;). Jak tam wszedłem, to się przeraziłem jej wymiarami. Ale tak to jest jak się hedzie na turnus raz w roku ktory trwa 5 dni z czego ze 3 to chlanie i brodzenie w Białce, a 1 dzień pędzelkowania :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 2 lutego 2021, 19:33 
Generał Broni
Generał Broni

Jaskinia Obłazowa ma ok. 20 m.kw. przekopywali ją od poł. lat 80.
Oni tak mają, podobnej wielkości Jaskinia na Biśniku, na Jurze, jest przekopywana od pocz. lat 90.
Najlepsze jest to, że wszyscy widzą, że coś jest nie tak, ale głośno i otwarcie nikt się nie odezwie, taka korporacyjna lojalność i strach przed wykluczeniem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 lutego 2021, 16:54 
Generał Broni
Generał Broni

Żeby być uczciwym, uważam, że wina leży także po stronie Narodowego Centrum Nauki oni weryfikują zgłaszane projekty i decydują o przydzieleniu dofinansowania:

Antropologiczne studium korupcji w Republice Dagestanu:
https://projekty.ncn.gov.pl/index.php?projekt_id=315206

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 lutego 2021, 19:12 
Główny Moderator
Główny Moderator

Mnie zadziwia to, że ja ze znajomym przez powiedzmy 3 lata rozkminiamy jakiś tam temat, zbieramy materiał źródłowy, opracowujemy zbiory własne i znajomych i dajemy radę wydać 3-4 kilkuset stronowe publikacje z kolorowymi fotografiami, wydane na ładnym papierze i w twardej okładce. Cała akcja, poza czasem poświęconym przez znajomego, kosztowała max 40 tysięcy złotych. Aż strach pomyśleć ile by to kosztowało podatników jak by zabrał się za to ktoś z uczelni czy innego PANu. Publikacje się sprzedają i nawet zwracają z drobną nawiązką koszty druku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 lutego 2021, 19:20 
Malkontent

Zapodaj Filip co to jest i gdzie znaleźć !
Może nas by zainteresowało ...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 lutego 2021, 19:49 
Główny Moderator
Główny Moderator

Ja jestem tylko dobrodziejem w jakimś tam stopniu tego pomysłu, cale przekopanie i usystematyzowanie źródeł to zasługa znajomego.
Olek będziemy się widzieli to zobaczysz. :)
Mi tylko chodzi o to że ktoś kto normalnie pracuje, może niejako przy okazji, zrobić za swoje pieniądze coś, na co inni wyciągają kosmiczne dotacje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 lutego 2021, 20:01 
Malkontent

Ja wiem Filip,
- ale jeśli coś fajnego udało Wam się zrobić ( jak sądzę - traktującego o historii ), to większa ilość potencjalnych nabywców zawsze jest mile widziana.
Zdaje sobie sprawę, że takie przedsięwzięcie ( nie cierpię słowa ''PROJEKT'' ;) ) nie jest zbyt dochodowe ...
Ale akurat takich wariatów jak my może zainteresować.

PS. Dobre i parę groszy jak wpadnie w tych gównianych czasach ...
A i nam by było miło wspomóc wydawcę ...
Pozdrawiam - Olek.
... do spotkania - o ile kostucha łba mi przypadkiem nie zetnie, bom już stary :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 lutego 2021, 20:31 
Główny Moderator
Główny Moderator

Olek, nie chodzi o kasę, ja nigdy chytry nie byłem :)
Bardziej traktował bym to jako misję dziejową, chęć zrobienia czegoś, co nikomu się nie udało i pozostawienia czegoś po sobie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 lutego 2021, 21:21 
Malkontent

Toć ja to wiem Filip - ale jeśli nawet Twojemu kumplowi w jakimś stopniu by to pomogło - zapodaj publikację.
Przecież to nie będzie kryptoreklama.
A jak ktoś tu jęknie, to wrócę do swoich ''korzeni'' i będę się tak żarł z oponentami że żółtych kartek dla wszystkich ( łącznie ze mną ) zabraknie :666
Trzymaj się ! :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 2 kwietnia 2021, 23:14 
Wielki Przełamywacz Lodów

Filip napisał(a):
Mnie zadziwia to, że ja ze znajomym przez powiedzmy 3 lata rozkminiamy jakiś tam temat, zbieramy materiał źródłowy, opracowujemy zbiory własne i znajomych i dajemy radę wydać 3-4 kilkuset stronowe publikacje z kolorowymi fotografiami, wydane na ładnym papierze i w twardej okładce. Cała akcja, poza czasem poświęconym przez znajomego, kosztowała max 40 tysięcy złotych. Aż strach pomyśleć ile by to kosztowało podatników jak by zabrał się za to ktoś z uczelni czy innego PANu. Publikacje się sprzedają i nawet zwracają z drobną nawiązką koszty druku.

Odpowiedź nie jest wcale taka trudna. Ile w tej Waszej publikacji jest datowań c14, OSL, Pb210, dendro, analiz XRF, SEM, DNA, paleozoologicznych, paleobotanicznych, sedymentologicznych, geochemicznych, izotopowych itd. ?

Co do tych gigantycznych zarobków.
Obecnie kierownik grantu NCN pracujący na Uczelni może sobie w projekcie OPUS przyznać wypłatę miesięczną w wysokości 3k zł ale to totalnie nierealne bo na wszystkie zatrudnione osoby ma 5,5k zł miesięcznie więc pozostałych 5 Wykonawców grantu musiałoby się zgodzić na 500 zł. Często więc kierownik dostaje 500 zł a 5000 zł rozdziela na Wykonawców.

Pomijacie też kwestię kosztów pośrednich, które zabiera z grantów Uczelnia. Nierzadko jest to 20-30% całej kwoty grantu. Do tego jeszcze wszystkie kwoty są kwotami brutto i zawierają podatek.

No więc policzmy. Z 500k grantu 20% od ręki zabiera uczelnia więc zostaje już tylko 400k. Na 4 lata to jest 100k na rok. Z tego niech 66k brutto idzie na wypłaty dla 7 osób, a reszta na analizy. Średnio więc osoba w grancie zarabia 780 zł brutto miesięcznie ... no no faktycznie jest się czym porządzić. A roboty jest przy takim grancie niemało.

A te 34k na pozostałe rzeczy ? Jedna próbka c14 AMS to 1600 zł, OSL 2000 zł, dendro ze 450, stront chyba 400. A wyjazdy na konferencje, koszty badań terenowych (mieszkanie dla jednej osoby to minimum 30zł dziennie więc jak 7 osób pojedzie na miesiąc to musi na samo mieszkanie wydać 6300 zł netto i nie nie można VATu zaoszczędzić bo do rozliczenia potrzebny jest rachunek), kwerendy w archiwach itp.

Nie ma co porównywać działań pasjonatów-amatorów do działań pracowników przedsiębiorstwa. Równie dobrze mógłbyś napisać, że to chamstwo, iż murarz bierze tyle kasy za stawianie ścian domów skoro Ty to ze Szwagrem zrobicie to samo za koszt dojazdu i obiad.

Fakt faktem, że na pewno wiele grantów jest zawyżonych. Ale prawda jest taka, że znacznie więcej jest tych zaniżonych i bywa, że uczestnicy z własnej kasy dokładają.

Pozdr

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]