Teraz jest wtorek, 15 lipca 2025, 13:29

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: XVI wiek? w mediach
PostNapisane: niedziela, 12 września 2021, 21:12 
Pułkownik
Pułkownik

wkleilo sie dwa razy wiec jedno wyedytowalem ale dorzuce jeszcze kilka slow :)

Ostatnio porownalem dzialania archeo do wyludzen "na wnuczka" i prosze kazdego forumowicza o chwile zadumy i refleksji czy to porownanie nie jest najbardziej adekwatnym porownaniem jakie ostatnio pojawily sie w dyskusji nad "stanem archeologii polskiej"

Wala nas na wnuczka bo licza na to, ze niezainteresowana i jednoczesnie wieksza czesc spoleczenstwa nigdy nie bedzie miala okazji powiedziec im sprawdzam. Bylem w muzeum (prywatnym). Obserwowalem zwiedzajacych. Lykaja wszystko. Wyjscie do muzeum to nie research naukowy a gromadzenie pozytywnych wspomnien.
Dlatego pseudonaukowcy laduja nas w bambuko bo dla 90% konsumentow ich bredni jest wszystko jedno czy to prawdziwa lufa tkwi w czolgu czy atrapa, kopia lub wrecz lufa z innego duzo mlodszego modelu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 12 września 2021, 22:31 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Z moich doświadczeń na archeologach wynika, że zdecydowana większość archeologów których miałem okazję spotkać to okropne tłumoki, a może miałem pecha i na takich trafiałem :nicnie , np. wystarczy poprosić takiego archeologa o identyfikacje nawet łatwego przedmiotu, by po uzyskanej odpowiedzi w tym się utwierdzić, przy czym nie wyprowadzamy archeologa z błędu i dziękujemy za rzeczową identyfikację :) .
Bardzo polecam sprawdzanie kompetencji archeologów, satysfakcja pewna. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 września 2021, 12:06 
Generał Broni
Generał Broni

W nawiązaniu do mojego postu z poprzedniej strony, dodam urzekający głębią myśli i przenikliwości, cytat:
http://www.snap.org.pl/zabytek-archeologiczny/
:D
Cytuj:
Na przykład moneta z lat 20. XX wieku znaleziona w nawarstwieniu miasta jest jednym z ważniejszych elementów w ustaleniu jego chronologii, bardziej istotnym od innych, starszych zabytków.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 września 2021, 12:11 
Generał Brygady
Generał Brygady

frank napisał(a):
W nawiązaniu do mojego postu z poprzedniej strony, dodam urzekający głębią myśli i przenikliwości, cytat:
Cytuj:
Na przykład moneta z lat 20. XX wieku znaleziona w nawarstwieniu miasta jest jednym z ważniejszych elementów w ustaleniu jego chronologii, bardziej istotnym od innych, starszych zabytków.

no tak, bo jak tu wydatować bez tej monety znaleziony obok rower, albo Fiata 70, albo jak bez niej wykryć, co jedli ludzie w latach 20tych, jeśli obok ziaren pszenicy i kapsli od mleka nie będzie leżał zgnity fenig. Taka blaszka jest bezcenna, bo uchyla nam rąbek tajemnicy lat 20, a jeśli okaże się monetą egipską, to już można się pokusić o wniosek rozległych kontaktów handlowych np. Gdańska z portem w Aleksandrii lub śmiało można założyć, że monetę zgubił egipski kupiec :ups:
Mam wrażenie, że archeolodzy też już powoli zaczynają rozumieć, że czas nie jest liniowy i 'teraźniejszość', 'przyszłość' i 'przeszłość' to jeden pies.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 września 2021, 13:13 
Malkontent

frank napisał(a):
Cytuj:

Ja bym się nie czepiał Frank,
Jest to dowód (póki co - przypuszczenie ), że w mieście prócz kotów i psów mieszkali ludzie. To wiekopomne odkrycie !

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 września 2021, 13:55 
Moderator
Moderator

To, że moneta pomaga wydatować warstwę, nie oznacza, że posiada na tyle wartości historycznej, artystycznej czy naukowej, by trzeba było ją prawnie chronić. Powinno się rzetelnie opisać miejsce i przedmioty o wartości statystycznej, które pomagają w ustaleniu chronologii, a same przedmioty można wypuścić na rynek kolekcjonerski.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 września 2021, 14:10 
Malkontent

No to poważniej.
Nie pomaga Nietajenko ...
W latach siedemdziesiątych znalazłem przed kościołem, w centrum miasteczka boratynkę - leżała na wierzchu.
Jakiś cymbał - archeolog mógłby wysnuć wniosek, że ta moneta była w obiegu do lat siedemdziesiątych XX wieku.
To jest jakaś aberracja - by nie użyć słów obelżywych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 września 2021, 14:34 
Pułkownik
Pułkownik

taka archeologia powinna byc scigana tak jak wyludzenia "na wnuczka"...
to oszusci w najskromniejszym tego slowa znaczeniu

Ja swojego czau zgubilem miedzywojenna zlotowke (?) na polach nieopodal Edynburgha... mialem podarowac znajomemu Szkotowi i otwierajac pudelko nie zamknalem dobrze na powrot i potem gdzies jakos ta monetka dala dyla z mojego posiadania. Mam nadzieje, ze zaden szkocki archeolog nie wysuje wniosku, ze to pilsudczycy blakali sie po polach Edynburskich w okresie miedzywojennym... paranoja jest to o czym tu piszemy i jesli tak jest w kazdej dziedzinie nauki jak w archeologii to rozumiem dlaczego dwa niemal lata to za malo dla naukowcow na znalezienie czegos skutecznego na covida... i taka przerazajaca refleksja uciekam z miasta w pole by oderwac mysli od ponurych wyobrazen... uciec jak najdalej od nauki od szarlatanow od historii utkanej na fiksacjach, wyobrazeniach i przetraconym ego...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 września 2021, 15:03 
Generał Broni
Generał Broni

Olek_65 napisał(a):
W latach siedemdziesiątych znalazłem przed kościołem, w centrum miasteczka boratynkę - leżała na wierzchu. Jakiś cymbał - archeolog mógłby wysnuć wniosek, że ta moneta była w obiegu do lat siedemdziesiątych XX wieku.

Archeolog by stwierdził, że widocznie poziom gruntu przed kościołem nie zmienił się od XVII w. :D

Już nie wystarczy sam fakt znalezienia i zidentyfikowania przedmiotu, dzisiaj konieczna jest „legenda” i „ideologia”, stąd np. te achy i ochy nad każdym kawałkiem złomu w śmiesznym serialu „Misja skarb”, co nieświadomie łyka nieobeznana w temacie widownia. W takie paranoiczne spojrzenie na archeologię wpisują się także stowarzyszenia współpracujące z archeologami, gdzie bezrefleksyjnie zbierają śmieci i publicznie się nimi chwalą.

nomennescio napisał(a):
historii utkanej na fiksacjach, wyobrażeniach i przetraconym ego...

To wszystko co się dzieje, te nowe dziwne kierunki w archeologii ma podłoże w archeologii marksistowskiej, niby dawno zapomnianej, ale widać ma się dobrze, po prostu inaczej się to nazywa, np.: archeologia współczesności, gender itd.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 września 2021, 15:44 
Malkontent

frank napisał(a):
To wszystko co się dzieje, te nowe dziwne kierunki w archeologii ma podłoże w archeologii marksistowskiej, niby dawno zapomnianej, ale widać ma się dobrze, po prostu inaczej się to nazywa, np.: archeologia współczesności, gender itd.

Masz rację - dopóki rządzący obecnie nie odejdą od marksistowsko - leninowskiej ideologii marne są szanse na zmiany.
Ale gdzie w takim razie wysyłać pisma ?
Do ich przełożonych ? Do Moskwy ?
Towarzysze - bolszewicy będą wściekli, że nie załatwiamy takich błahych spraw na swoim podwórku.
Chyba nas Frank oleją ...

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]